Leevi and the Leavings Top 40

#23 Mitä kuuluu Marja-Leena? (1978)

Teksti.

Suunnilleen tästä se kaikki alkoi.

Eli kuinka sisäpiirivitsistä tuli suuri suomalainen ensisingle.

”No mitä nyt?”

Alussa oli Stereogramofoni. Se oli ”pilanpäiten mutta silti aina tosissaan” tehty mukaradio-ohjelma, jota Gösta Sundqvist ystävineen nauhoitteli c-kaseteille 1970-luvulla.

Stereogramofonin radiolähetyksissä esiintyi useita, aina keksittyjä yhtyeitä, kuten esimerkiksi The Babyboys, Imatran Voima tai Kyösti Salmenoksan kvintetti. Kaikkein merkittävimmäksi näistä kuitenkin muodostui Leevi and The Leavings, jonka surullista ja uskomatonta tarinaa kerrottiin melkein jokaisella Stereogramofoni-kasetilla.

Oikeaksi – tai ainakin melkein oikeaksi – yhtye muuttui, kun rumpali Reijo Inna päätti muilta lupaa kysymättä lähettää kasetin Love Recordsille. Ja pian yhtye oli jo äänitysstudiossa. Tuloksena oli klassikko, jonka kertosäkeen useimmat meistä osaavat laulaa vaikka unissaan:

“Mitä kuuluu Marja-Leena?
Vieläkö sun ihanteena
On Beatles ja George Harrison?
Mitä kuuluu Marja-Leena?
Minä juomaan ratkenneena olen yksinäinen ja onneton”

Kappaleen tarkempi kuuntelu paljastaa sen sketsimäiset juuret. Alussa ja lopussa kuultava kärttyinen naisääni muuttaa koko kappaleen kuin lauletuksi puheluksi ja lopussa jo melko tympääntyneen kuuloinen Marja-Leena puhutteleekin soittajaa Leeviksi. Yhtye puolestaan esiintyy singlen kansissa vain nimellä The Leavings.

Vaan kuka tämä Leevi sitten oli? Ei ainakaan Gösta, joka 21-vuotiaana oli vielä kovin nuori soittelemaan humalaisia puheluita Beatlesia ihailleelle – ja siis olettavasti 1960-lukulaiselle – kouluihastukselle.

Levyllä Leevi L:ksi ristityn hahmon puheosuudet hoitaakin levy-yhtiöpomo Atte Blom.

Kuuntele kappale Spotifyssä.