Popklassikot 1999

#15 Wilco – A Shot in the Arm

Jeff Tweedyn (edessä) on helppo hymyillä.

Jeff Tweedyn (edessä) on helppo hymyillä.

Aloin ymmärtää Wilcon päälle luettuani Soundi-lehdestä viiden tähden arvion yhtyeen Summerteeth-levystä. Tuolloin levyarviot vaikuttivat merkittävästi ostopäätöksiini ja päätinkin hankkia albumin viipymättä.

Summerteeth tulvi raikasta klassista poppia ja folkrockia, johon oli helppo hurahtaa. Maaliskuussa 1999 julkaistusta Summerteethistä tuli kesälevyni, jota luukutin nuoruuden innolla juhannuksenakin. Wilcon tuolloin niin tuoreet vauhtibiisit, kuten Can’t Stand It, ELT, I’m Always in Love ja A Shot In the Arm soivat rinta rinnan Don Henleyn The Boys of Summerin kanssa.

Jeff Tweedy ja vuonna 2009 edesmennyt multi-instrumentalisti Jay Bennett iskivät ”kesähampaita” kasaan kikkailemalla studiolla Pro Toolsin kanssa ja tekemällä paljon päällekkäisäänityksiä. Tämä metodi ei ehkä tule ensinnä mieleen maanläheiseksi mielletyn Wilcon kohdalla. Aiemmat levynsä chicagolaisbändi olikin vetänyt suurin piirtein kertalaakista livenä purkkiin.

Yhtyeen kolmas levy oli siis pitkälti Tweedyn ja Bennettin luomus. Basisti John Stirratin ja silloisen rumpali Ken Coomerin roolit lähentelivät vaarallisen paljon tavallista sessiosoittajaa. Bennett hoiteli rytmiryhmänkin osuuksia silloin, kun miehet eivät sattuneet olemaan paikalla. ”Ei se oikeastaan ollut bändi, vaan kaksi jätkää, jotka sekosivat studioon”, totesi Coomer myöhemmin.

Wilcon albumi oli poikkeuksellinen muillakin tavoin. Bändin harmonisen kevytpsykedeelisissä poplauluissa kajahteli niin The Beatles kuin Brian Wilson. Toisaalta rohkeasti hyödynnetyt kosketinsoundit ja efektit henkivät Amerikkaan siirrettyä 1990-luvun lopun OK Computer -aikaa. Esimerkiksi R.E.M. napsi Up-levylleen (1998) vaikutteita samasta pulputtavasta lähteestä.

Modernia perinteiseen hienosti sulauttanut albumi sai kriitikoilta ansaittua suitsutusta, mutta sen myynti jäi vaisuhkoksi. Myöhemmät surullisenkuuluisat levy-yhtiötekniset kuviot Reprise Recordsin kanssa ovatkin aivan oma lukunsa Wilcon tarinassa.

Summerteethin ydinbiiseihin kuuluu suoraviivaisesti sykkivä A Shot in the Arm, jonka sävellyskrediitit menevät Bennettin ja Tweedyn ohella myös Stirratille. Kappale kertoo näppärin sanakääntein unettomista öistä, heroiiniaddiktiosta ja turhauttavasta taistelusta sitä vastaan. Tweedy itse oli biisien kirjoittamisen aikoihin koukussa kipulääkkeisiin sekä Henry Millerin ja William H. Gassin kaltaisiin amerikkalaiskirjailijoihin.

”The ashtray says
You were up all night
When you went to bed
With your darkest mind

Your pillow wept
And covered your eyes
And you finally slept
While the sun caught fire

You’ve changed”

Ulkopuolisena tarkkailijana toimivan Tweedyn laulama kakkossäkeistö tuo tarinaan toisen osapuolen ja harmittoman kuuloisia musiikillisia viittauksia, kuten sen, että rakkaus syttyi C:n sävellajissa. Kappaleen keskivaiheilla Tweedy alkaa toistaa ”maybe all I need is a shot in the arm” -mantraa, joka huipentuu pakonomaiseen hokemaan ”something in my veins, bloodier than blood”. Loppu on kuitenkin toiveikas. Kappaleen toimija on valmis muutokseen.

”What you once were isn’t what you want to be any more”

Rankka aihe saa vastapainokseen reilun neljän minuutin kirkasotsaisen pop-pyrskähdyksen. Yksinkertaisuudellaan hurmaavan kappaleen rakennuspalikoina toimii helkkyvä piano, tasaisen reipas rumpukomppi ja taloudellisesti käytetyt sointuvaihdokset. Pirteä nostattavuus maksimoidaan patarummun iskuilla. Bennettin sopivan mielivaltainen syntikalla ja jousilla häröily tuo kokonaisuuteen oman pikantin mausteensa.

A Shot in the Arm ei ehkä ole kahdeksan studiolevyä julkaisseen Wilcon paras biisi, mutta jotenkin siihen ei vain pysty ikinä kyllästymään. Samat sanat pätevät koko Summerteeth-albumiin, joka toiminee allekirjoittaneen kesäisenä ääniraitana tänäkin vuonna.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Wilcon livesettien vakiokalustoon kuuluvasta A Shot in the Armista on päästy nauttimaan muutamaan otteeseen Suomessakin. Näin railakkaasti biisi kulkee lavaolosuhteissa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus II!

Hivenen rujompi ja enemmän bändisoittoon luottava versio A Shot in the Armista on ujutettu Summerteeth-levyn loppuun piiloraidaksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!