2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#107 Yeah Yeah Yeahs – Maps (2003)

Tähän hersyvä kuvateksti.

Yeah Yeah Yeahs – rämäpäisyyttä ja raukeutta.

Koruttoman kaunis pieni suuri rakkauslaulu avasi Yeah Yeah Yeahsille tien puhuttelevaksi vaihtoehtorocksuuruudeksi.

”Wait, they don’t love you like I love you
Wait, they don’t love you like I love you
Maps
Wait, they don’t love you like I love you”

Ikoniseksi rakkauslauluksi kasvanutta Mapsia voi pitää vedenjakana yhdysvaltalaisen Yeah Yeah Yeahsin uralla.

Yhtyeen debyytti-ep sekä Fever to Tell -esikoisalbumi esittelivät rämäpäisen taidepunk-trion, joka kieltämättä sai kysymään, mistä moinen kohu bändin ympärillä?

Kun kitaramestari Nick Zinnerin yhden sävelen kimmeltävään taustaääneen ja Brian Chasen tanakkaan rummutukseen uljaasti nojaava balladi Maps pamahti 2004 musiikkikanavien ohjelmistoon, kiinnostus Yeah Yeah Yeahsia kohtaan nousi aivan uudelle tasolle.

Yksinkertainen, koruton, kyynelehtivän kaunis rakkauslaulu herätti odotuksen, johon yhtye sittemmin on vastannut kolmella hienolla albumillaan Show Your Bones, It’s Blitz! ja Mosquito.

Niillä Yeah Yeah Yeahs on todistanut, ettei se ole mikä tahansa The Strokesin ja The White Stripesin vanavedessä pinnalle noussut sekoilija, vaan poikkeuksellisen hieno vaihtoehtorockyhtye, jolla on tajua herkkyydelle, jota Maps on tulvillaan.

Räimeämpien revittelyjen vastapainona yhtyeen uran avainkappaleiksi onkin noussut sellaisia kauniita ja raukeita hetkiä kuin Way Out, Soft Shock, Skeletons, Hysteric ja Little Shadow. Tänä vuonna ilmestyneellä Mosquitolla sarjaa jatkavat esimerkiksi Subway ja Always.

Jonkinlaisen salin lavalle ja kuvauksiin sijoittuvan tyylikkään videon on ohjannut Patrick Daughters. Daughters on Karen O:n läheinen ystävä ja sai siksi hyödyntää aidon tunteenpurkauksen: videossa Karen kyynelehtii aidosti, koska hänen silloinen poikaystävänsä, Liarsin Angus Andrew, on myöhässä.

Karenin NME:lle kertoman mukaan hän ei uskonut Liars-miehen edes saapuvan kuvauksiin, vaikka kiertueelle lähdössä ollut laulaja oli kirjoittanut kappaleen sydänkäpyselleen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Yeah Yeah Yeahs – Maps (ohj. Patrick Daughters)

Bonus!

Yeah Yeah Yeahsilta äänestettiin myös kappaleita Hysteric ja Zero.