2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#111 Camera Obscura – French Navy (2009)

Tähän tulee hulppean hauska kuvateksti.

Camera Obscura: Kenny McKeeve (vasemmalta), Gavin Dunbar, Tracyanne Campbell, Lee Thomson ja Carey Lander – ilmaa, tulkinnavaraa ja savuefektejä.

Camera Obscuran elegantin klassikon mukaan laivan kölistä tai laivapojasta roikkumisen seuraukset voivat olla kohtalokkaita.

”I was waiting to be struck by lightning
Waiting for somebody exciting
Like you
Oh, the thing that you do
You make me go oo-oo-ooh
With the things that you do, you do, you do

”

Tracyanne Campbell näkee joko kolme mastoa tai mahdollisesti höyryvanan, joka kulkee alati kauemmaksi laiturilta – itse en ainakaan voi kuvitella modernia taisteluristeilijää tällaiseen barokkitöminään kovinkaan helposti. Ja tapahtumapaikoistakin pölyinen kirjasto, hopeinen järvi ja suurkuukunen taivaalla tuovat huomattavaa romantiikkaa: kuka helvetti nyt tahtoisi, että teräsmöhkäle vie rakkaan pois tällaisesta tarinasta? Groteski ajatus.

Tarinan rytmi lähtee kahdella iskulla eteenpäin, ja melodiakäänteet kulkevat sen dramaattisessa herätyksessä. Säkeistöt lisäävät höyhenenkeveää ilmapiiriä, mutta kun synnintunnustuksen aika koittaa ja selviää miksi kirjastoon piti lopulta palata yksin ja yhtä tylsistyneenä kuin ennenkin, tuntuu siltä, että merimies on lentänyt kauas pois: ei se jousiviidakko ainakaan maan pinnalle jätä kuulijaansa.

French Navy sisältää oudon paljon pieniä käänteitä 198 sekuntiinsa: narratiiviin on jätetty melkoisen paljon ilmaa ja tulkintavaraa. Kenelle kertoja edes tätä selostaa – ja ennen kaikkea milloin, koska toinen säkeistö käy läpi ranskalaislaivan jättämiä jälkimaininkeja jo itse merenkävijälle, vaikka vahinko ja seurauksetkin ovat selvästi tapahtuneet kauan sitten.

Viimeisen säkeistön avaus voisi olla vaikka pahaa-aavistamattomalle rebound-poikaystävälle, joka ei maakrapumaisuuksineen pääse lähellekään ranskalaisseilorin suolaveden, rusketuksen ja seiloriasun armoittamaa karismaa. Ehkä se riittää, kauemmaksi kurkottaessahan vain tipahtaa  laiturilta levän valloittamaan rantaveteen?

Ehkä soutuveneretket ovat vähemmän raskaita sydämelle, mutta siinäkin täytyy tyytyä vähempään kuin unelman toteutumiseen kuunarin keulassa tapahtuvan suudelman kautta. Merisairaus ja sydänsairaus, näinkö paljon teillä onkin yhteistä? French Navy kuuluisi täten lääketieteellistenkin teorioiden 2000-luvun Top 111 -listalle.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Camera Obscura – French Navy (ohj. Blair Young)

Bonus!

Camera Obscuralta äänestettiin myös kappaleita Suspended from Class, The Sweetest Thing, Lloyd I’m Ready To Be Heartbroken sekä Tears for Affairs.

Nuorgamin kesäsarjassa “2000-luvun ulkomaiset pophelmet” listataan 111 kuluvan vuosituhannen populaarimusiikin merkkiteosta yhden biisin päivätahdilla! Lista koostettiin Nuorgamin avustajakunnan äänestyksellä, samalla tavalla kuin viimevuotinen listamme 2000-luvun kotimaisista pophelmistä. Tervetuloa mukaan käymään kanssamme ulkomaisten pophelmien kimallusta läpi kesän!