2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#105 Of Montreal – Heimdalsgate Like a Promethean Curse (2007)

Tähän hersyvä kuvateksti.

The Flaming Lips?

Kevin Barnesin hämmentynyt omakuva ja titaaninen mainoslaulu masennuslääkkeille.

“I’m in a crisis
I need help
Come on mood shift, shift back to good again
Come on mood shift, shift back to good again
Come on be a friend”

Of Montrealin kahdeksannen levyn Hissing Fauna, Are You The Destroyerin taiteellinen kohokohta on lähes kaksitoistaminuuttinen intensiivinen tilitys The Past Is A Grotesque Animal, mutta levyn ja kenties koko Of Montrealin tuotannon kirkkain pophelmi on masennuksen fysiologisia syitä napakan synapopin avulla käsittelevä Heimdalsgate Like a Promethean Curse.

Teatraalinen tuntuu liian laihalta adjektiivilta kuvaamaan Of Montrealin lauluntekijän ja pysyväisjäsenen Kevin Barnesin vuosituhannen vaihteen jälkeen kirjoittamia kryptisiä kappaleita. Siksi onkin hämmentävä huomata miten henkilökohtainen ja alaston teksti skandinaavista ja kreikkalaista mytologiaa mahtipontisesti yhdistelevän Heimdalsgate Like a Promethean Curse -otsikon takaa löytyy.

Barnes tekee asian heti alussa selväksi: minä voin huonosti. Lähiomaisen nimeäminen vielä alleviivaa viestin.

Juuri minän katoaminen on tyypillinen masennuksen oire. Oma keho muuttuu vieraaksi, ympäristö latistuu lavasteiksi, elämä tuntuu arvottomalta ja pysähtyy. Vain ajattelun lamaannuttava epätoivon ja ahdistuksen aallokko on liikkeessä.

Tosin Barnesille kliinisen masennuksen syy näyttäisi olevan vain yksinkertainen aivojen virhetila, kemiallinen häiriö, prometeaaninen kirous, joka varjostaa luovan ja uutta etsivän taiteilijan matkaa.

Tärkein tekijä, joka estää kuulijaa luhistumasta tuon Barnesin vilauttaman kärsimyksellä täytetyn kolossaalisen taiteilijamyytin alle, on kappaleen toiveikas ja innostava tunnelma: tästä selvitään, jos ei muuten niin tanssimalla.

En osaa päättää yrittääkö Barnes mietaamaisesti sukkuroira ittiään ja aivokemiaansa tasapainoon vai kenties vain kannustaa mahdollisesti nauttimiaan lääkkeitä tehokkaaseen toimintaan, mutta juuri kertosäkeen “Come on Chemica-a-a-a-a-a-a-als!” -ulvahdukset yhdistettynä mielipuolisen tarttuvaan kosketinkuvioon muovaavat kappaleen henkilökohtaisuudesta yleisen ja kulutusta kestävän ajankuvan – 2000-luvun popklassikon.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Of Montreal – Heimdalsgate Like Promethean Curse (ohj. The Brothers Chaps)

Bonus!

Of Montrealilta äänestettiin myös kappaletta The Past Is a Grotesque Animal.