2000-luvun kotimaiset pophelmet

#10 Jenni Vartiainen – Ihmisten edessä (2007)

(Säv. ja san. Teemu Brunila)

Jenni Vartiaisen kahta sooloalbumia on myyty yhteensä yli 200 000 kappaletta. (Kuva: Tomi Palsa)

Huikeasti menestyneen laulajan poikkeuksellisen hieno läpimurtohitti hehkuu onnea, rohkeutta ja kaipuuta.

“Kadut täyttyy ihmisistä
ne ei tiedä meistä mitään
Ootat mua asemalla
Ehkä kello antaa anteeksi minulle
Juoksen loppumatkan
Sinä olet kaunis niin kuin aina
sinun korkeissa koroissa”

Näiden avaussäkeiden ja sitä seuraavan haikean pianovetoisen poljennon jälkeen syksy 2007 ei ollut entisensä.

Jenni Vartiainen oli toki osoittautunut jo Gimmelissä ryhmän karismaattiseksi ja lahjakkaaksi voimahahmoksi. Siirtyminen soolouralle ei yllättänyt. Ei myöskään ennätyksiä paukutellut tuleva soolomenestys.

Ihmisten edessä on helposti viime vuosien hienoimpia kotimaisia popkappaleita, eri kansanryhmät lävistänyt Vartiaisen uran toistaiseksi hienoin yksittäinen laulu.

Turun taikuri Teemu Brunila ammensi sävellykseensä kaihoisia sävyjä ja lannistunutta diskokomppia – molemmat tuttuja The Crashin tuotannosta.

Kappaleen lopussa tunnelma paiskautuu suorastaan katarttiseksi, mitä yöllisesti hehkuva video hyvin tukee: on kuin eteerisen vahvan Vartiaisen tulkinta leijailisi jossain yötuulen kannattelema, pikaruokaroskien mukana kelmeiden katuvalojen hohkaamilla rautatieaseman nurkilla. Yksinäisyyttä ja yhdessäoloa. Kaipuuta ja onnea.

We’re trash, you and me. Tiedäthän. We’re the litter on the breeze.

Vartiaisen singleistä kaksi, En haluu kuolla tänä yönä ja Missä muruseni on, on yltänyt singlelistan ykköseksi. Ihmisten edessä nousi parhaimmillaan listan kakkoseksi. (Kuva: Tomi Palsa)

Ihmisten edessä on kappale ihastumisen huumasta, onnesta, ihmimillisestä rohkeudesta, tavallaan myös itsemääräämisoikeudesta, ja hyvä niin.

Silti kappaleesta on pakko nostaa tuttu riemastuttava tekstirivi, joka heivaa odotushorisontin ympäri: “olet kaunis niin kuin aina, sinun korkeissa koroissa”.

Sanoitus on Brunilan kirjoittama, mutta Vartiaisen laulamana se saa uuden, painokkaamman merkityksen: kappaleesta tuli valtavirtaradioiden gay-anthem, joka toi Vartiaiselle ja Brunilalle sekä Seta ry:n Asiallisen tiedon omena -palkinnon että vuoden biisi-Emman.

Kappaleesta tuli onnellista hymyilyä herättävä kohottava rakkauslaulu, rohkea laulu, jonka takia ainakin minä koin sen yhä enemmän omakseni.

“Sillä tämä ilta kävellään käsi kädessä
ihmisten edessä
Älä sinä muiden katseista välitä
sillä me ollaan yhdessä
Ne ei tiedä mitään, ne ei kuulu tähän tarinaan
joka harvoille luetaan”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Monelta oli jäänyt huomaamatta, miten hieno Vartiaisen varsinainen esikoisingle, Ihmisten edessä -hittiä edeltänyt Tunnoton oli ollut. Kappaleen on säveltänyt Egotripin Knipi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

14. tammikuuta 2007 – Per-hirmumyrsky iski Ruotsiin. Maan liikenne pysähtyi, kolme ihmistä kuoli kaatuneiden puiden alle ja 262 000 jäi ilman sähköjä.