Viimeiset virret

Vuoden parhaat kappaleet joita et ole kuullut by Santtu Reinikainen

"Öö, Dawn kuka..?"

“Öö, Dawn kuka..?”

Minulla on tunnustus: epäilen, että olet kuullut jonkin näistä kappaleista. Musiikkiautisteimmat joukossamme ovat saattaneet kuulla niistä useitakin.

Mutta kaikkein obskuureimpien demobiisien valinta ei ollut tämän soittiksen idea. Ajatus oli koota yhteen hienoja tämänvuotisia kappaleita (ja samalla vähän levyjäkin), jotka ovat jääneet syystä tai toisesta meillä Suomessa vähälle huomiolle.

Jotkin kappaleista saattoivat olla jonkinmoisia hittejä kotimaassaan ilman että Suomessa kukaan korvaansa lotkautti. Jotkut artisteista eivät ole koskaan päässeet kulttistatusta korkeammalle huomiotalouden hierarkiassa. Joidenkin kohdalla kukaan ei vaivautunut vaisun ensilevyn jälkeen tarkistamaan, miltä uusi albumi kuulostaa. Jotkin kappaleista julkaisutulva yksinkertaisesti pyyhkäisi alleen.

Jotkin kappaleista, kuten Aivovuodon ja TIP:n esitykset, saattavat olla asianharrastajille tuttuja, mutta eivät ne vaikkapa YleX:n Himotuimmat-listaa ole varsinaisesti monopolisoineet.

Ja yhden kappaleen hittipotentiaalin murskasivat CIA:n viekkaat ja katalat asiamiehet, koska se sisältää Bodom-surmaajan identiteetin ja totuuden R. Kellyn lapsipornosyytteistä. (Okei, keksin tuon viimeisen.)

Soittiksesta löytyy ns. jotain melkein kaikille: aika paljon erilaista elektronista poppia ja räppiä, mutta myös vähän punkia, indierockia, tanssimusaa, uuden aallon r&b:tä ja yksi kappale Miltonin Paradise Lostin pohjalta tehtyä teemamöhömahaindietä. (Odota, tule takaisin!)

Olen hirvittävän innoissani näistä kappaleista. Olen kuunnellut monia niistä soittolistaa kasatessani varmaan yli kymmenen kertaa, mutta haluan kuunnella niitä koko ajan uudelleen.

Uskon ja toivon, että soittolistalta löytyy yksi tai peräti useampi sinunkin kehoasi raivoisasti – tai edes semilöysästi – vatkaava musiikkiekstaattinen elämys. Tai sitten minä ja listan työstämiseen vieressä tuijottamalla osallistunut kilpikonnani olemme ainoat, joissa ne aiheuttavat kolinaa. Sekin on okei. Jäähän meille tämä lista.

Koska tämä on viimeinen Nuorgam-juttu, jossa kirjoitan henkilökohtaisella tasolla, haluan heittää samalla kiitokset – sinulle kun jaksoit lukea, Antille valtavasta duunimäärästä ja neroudesta ja muille nuorgamilaisille yleisestä ihanuudesta. Hauskaa on ollut, mutta nyt on aika heittäytyä kokonaisvaltaisesti kliseiden armoille ja jatkaa kohti uusia haasteita tai jopa – kauhistus sentään – seikkailuja.

PS. Mitä hävyttömän, ällistyttävän mahtavia vuoden unohdettuja kappaleita minä puolestani unohdin? Ehdotuksesi otetaan karhunhalauksin vastaan kommenteissa.

Vuoden parhaat kappaleet, joita et ole kuullut

1.   Chela – Zero
2.   Little Boots – All For You
3.   TIP – XTRM
4.   Black Milk – Interpret Sabotage
5.   Aivovuoto – Piilotajunnasta sylkee myrkkyy
6.   MØ – Dark Night
7.   Dawn Richard – Northern Lights
8.   Katy B – 5AM
9.   RL Grime – Pockets
10. Vinnie Who – 39
11. Grant Hart – Morningstar
12. Potty Mouth – Shithead
13. Vuvuvultures – Steel Bones
14. Man the Machetes – Mageplask
15. Mykki Blanco – David Blaine Bitches
16. Joey Bada$$ – Hilary Swank
17. Super Janne – Helmii
18. Elliphant – Music Is Life
19. Maya Jane Coles – Burning Bright
20. Kelela – Cut 4 Me

Soittolistaa pääset kuuntelemaan täällä.