Paikoillanne, valmiit! 8 olennaista tv-urheilutunnaria

Hannu Mikkola tekee odottamattoman comebackin aivan Nuorgamin viime metreillä!

Hannu Mikkola tekee odottamattoman comebackin aivan Nuorgamin viime metreillä!

Urheilun seuraaminen on eräs ihmiselämän osa-alueista, jossa tieto kulkee suorinta tietä aivojen tunnekeskuksena toimivaan mantelitumakkeeseen kulkematta järjellä tunnetta säätelevän aivokuoren kautta. Urheilu saa siis ihmiset patahulluiksi, itkeviksi, nauraviksi, ylösalas vieteriukkoina pomppiviksi, milloin kellekin vesikauhuisesti raivoaviksi järjen ameeboiksi sekunnin sadasosissa. Mikä voisi olla sen hienompaa?

Urheiluohjelman tunnussävelmän tarkoitus on pumpata katsoja täyteen adrenaliinia ja odotusta minuuttien päässä odottavaa toivon, jännityksen, ilon ja pettymyksen täyttämää riemu-/kauhuparaatia kohtaan. Siksi ne on pakollista laittaa nyt pakettiin.

Meillä on usein ollut Nuorgamissa puhetta matalan kynnyksen jutuista – siis artikkeleista, jotka olisivat lyhyempiä kuin Himasen Sininen kirja ja joiden lukemiseen ei näin ollen menisi koko iltapäivää. Sitten olemme pikimmiten kirjoittaneet 40 000 merkin jutun post-psykedelisestä hanurimusiikista.

Mutta entäpä nyt, viimeisenä päivänä? Onnistuisimmeko tiivistämään ilmaisuamme ratkaisevasti – etenkin kun tänään julkaistaan useita pidempiäkin juttuja? Yritetään.

#1 Canal+ – Hockey Night

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Nykyään ei vaan osata. Kadonneet ovat Jutin ja Saukkosen oranssit pikkutakit, tilalla niin tylsä tunnari, että kukaan muu tunnareista ei halua puhua sille urheilutunnarien saunaillassa.

Lopputulos: 0-116

#2 PTV – Jääkiekon MM 1992

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Verratkaa nyt vaikka tähän halvan ysäripornon lailla uhkeasti sykkivään PTV:n tunnussävelmään, joka huipentuu maailmanhistorian muovisimman ihmistunteen herättävään melodiaan. Hienoa.

Lopputulos: 96-69

#3 MTV3 – Formula 1

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Maikkari luotti Formula 1 -lähetyksensä tunnussävelmässä hyväksi havaittuun kansanperinteeseen: teknisesti säihkyvään urheilutunnarirockiin. (Ks. myös kaikki jääkiekon MM -lähetykset ennen kuin hevistä tuli muotia.) Tunnari kiitää kuin Keke Rosberg gasellin seljässä.

Lopputulos: 0-100 km/h 4 s

#4 CBS – Super Bowl XXI

http://www.youtube.com/watch?v=wfS-TvyBltI

Amerikkalaiset ovat ymmärtäneet jotain olennaista tv-urheilusta: se on pohjimmiltaan hölmöä megaluokan viihdettä, ei raudanmaku suussa suoritettua kansalaisvelvollisuutta. Tämä tunnari herättää minussa halun tehdä urotekoja ja pelastaa impiä pulasta.

Lopputulos: 39-20

#5 YLE – Urheiluruutu

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kaikkien urheiluohjelmatunnussävelmien äiti, siskopuoli, kummisetä ja esi-isä – siis Leevi and the Leavingsin maaginen Tuhannen markan seteli. Onhan koosteessa muutakin hauskaa, mutta tätä sekuntikellon tarkkuudella tikkaavaa klassikkoa urheilummaksi ei urheilutunnari voi enää mennä. Ko. nerokkuudesta eroon hankkiuduttuaan Urheiluruutu on nähnyt vain huonoja päiviä. Missä Anssi Kukkonenkin on?

Lopputulos: 50-0

#6 Canal+ – Valioliiga

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Katsokaa nyt: Tuhannen markan seteli on niin tavaton klassikko, että Kasabian kavalsi kappaleesta Valioliigatunnarinsa leijonanosan! Ei ole laitaa lain tämmöinen.

Lopputulos: 0-0 (0-0)

#7 Channel 9 – Cricket Test Match

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Ovatko kriketin pelaajat salaa massiivisia badasseja? Tämä tunnussävelmä kuulostaa 90-luvun salimuskeleilla varustetulta Kovaa peliä Bostonissa -tunnarilta, joka on lainannut vaatteet kovimmalta tuntemaltasi panomieheltä. Hyvä tavaton, minähän punastun.

Lopputulos: 295/7 (50/50 ov); 235 (45.4/50 ov)

#8 NBC – NBA on NBC

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Tämän tunnarin kuullessani minulle tulee ensinnäkin lämmin ja hyvä olo. Toisekseen mieleeni nousee kaksi asiaa. Ensimmäinen on hetki, jolloin retkahdin koripalloon peruuttamattomasti: vuoden 1998 NBA-finaalit ja Michael Jordanin pikkurikollisen häikäilemättömyydellä hankkima viime sekunnin heittopaikka – koriverkon puhdas huokaus – ja Jordanin kuudes mestaruus oli kirjoissa. Olen siis puolueellinen, mutta onhan tämä silkkaa ylivoimaa.

Toinen asioista on tämä häkellyttävä kokonaistaideteos. Suosikkikohtani: ”risteilijän tarjoilijaksi pukeutuneen mutantti- James Van Der Beekin näköinen” John Tesh pomputtamassa näkymätöntä palloa konserttilavalla. John Tesh on paras.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Lopputulos: 125–2