2010-luvun popklassikot

#55 Bon Iver – Perth (2011)

“Justin Vernonin laulu voi olla joidenkin mielestä rasittavaa ulinaa, mutta ainakin miehellä on oma persoonallinen äänensä.”

Heath Ledgerin inspiroima laulu on hyvä osoitus siitä, kuinka paljon merkitystä muutamalla olennaiseen paikkaan isketyllä nuotilla voi olla.

”Iʼm tearing up, across your face
Move dust through the light
To find your name
It’s something faint
This is not a place
Not yet awake, I’m raised of wake”

Justin Vernonin johtama Bon Iver -yhtye tarjoili vuoden 2007 For Emma, Forever Ago -esikoisellaan niin sanottua mökki-indietä, joka saavutti nopeasti musiikkinörttien yleisen hyväksynnän.

Surumielisen eteerinen indie folk -yhtye nousi lopullisesti amerikkalaisen vaihtoehtomusiikin isoimpien nimien joukkoon mainiolla kakkoslevyllään. Bändivetoisemmalle Bon Iver -albumille (2011) sateli tunnustuksia: sille myönnettiin muun muassa Grammy-palkinto sarjoissa Best Alternative Music Album ja Best New Artist.

Albumin käynnistävä Perth on popklassikko, joka ei välttämättä ole kovin pop. Mutta kappale onnistuu luomaan omanlaisensa tunnelman ja tilan, millä on valtava merkitys etenkin tässä tyylilajissa.

Perthin tunnelma on suorastaan pakahduttava. Ja miten Bon Iver sen synnyttää? Oikeastaan vain muutamalla tarkkaan valitulla efektoidun sähkökitaran nuotilla. Tässä nähdään, kuinka suuri merkitys tietyillä yksittäisillä äänillä voi musiikkikappaleessa olla. Perthin utuinen alkuriffi lamauttaa kuulijan hyvällä tavalla paikoilleen, asettaa tunnelmaan ja antaa odottaa jotain suurta tapahtuvaksi.

Kappale etenee Bon Iverille tyypillisesti pohjattoman surumielisyyden vallassa. Vernonin laulu voi olla joidenkin mielestä rasittavaa ulinaa, mutta ainakin miehellä on oma persoonallinen äänensä. Kokonaisuuteen saadaan ryhtiä ja tehoa marssirummuilla. Lopun torviosuus bändinostatuksineen on kerta toisensa jälkeen yhtä vavahduttava.

Perth on saanut inspiraationsa nuorena kuolleesta näyttelijätähdestä Heath Ledgeristä. Perth on Ledgerin Australiassa sijaitseva syntymäkaupunki. Kappaleen syntyyn vaikutti myös se, että Vernon sattui olemaan suunnittelemassa ohjaaja Matt Amaton kanssa musiikkivideota Wolves (Act I & II) -kappaleeseen, kun he kuulivat Ledgerin kuolemasta. Tilanne oli pysäyttävä, sillä Amato oli Ledgerin hyvä ystävä. Kun yhdistää mielessään Ledgerin kohtalon ja Perthin melankoliavyöryn, alkaa kurkkua miltei kuristaa.

Bon Iverin raukean harras Perth on paitsi yksi 2010-luvun omintakeisimmista popklassikoista, myös parhaita tällä vuosikymmenellä tehtyjä albumin avausraitoja.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!