Nuorgamin joulukalenteri 2012

Luukku 3

Ruger Hauer ja kauhean monta dvd:tä.

Levyjoulukalenterissa nuorgamilaiset suosittelevat kolmea vuoden 2012 levyä sekä halunsa mukaan yhtä kuluneena ilmestynyttä kokoelmaa, ep:tä tai reissueta. Vuorossa Arttu Tolonen.

Éva Polgár and Sándor Vály: Mondrian Variations – Piano and Samplerworks

Suomessa asuvan monitoimitaiteilija Sándor Vályn ja Teksasin suunnalla vaikuttavan pianisti Éva Polgárin toinen kuuluisien taiteilijoiden maalausten tiimoilta keskittyy Piet Mondrianiin. Parilla on selkeä metodi, joilla kuva-aiheet muutetaan musiikiksi ja se on paketissa hauskasti dokumentoitu. Käsitemusiikissa on aina se riski, että hieno idea tuottaa musiikkia, joka ei nouse sen käsitteen tasolle kiinnostavuudessa, mutta Polgárin ja Vályn levy on täynnä hyvää musiikkia, ja sen draaman kaari on myös kokonaisuutena todella toimiva, sekä musiikkina että Mondrianin maalaustaiteen kehityksen ilmentäjänä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Hexvessel: No Holier Temple

Hexvesselin levy kolahti suorilta käsin. Ensimmäisenä siinä viehättävät melodiat. Tuntuu, että ne on sävelletty vanhaan tyyliin, eli melodia ensin ja sitten kaikki muu siihen alle. Nykyään varsinkin kitaravetoisessa musiikissa lähdetään yleensä liikkeelle aivan muualta. Myös musiikin raskaus tulee aivan muualta kuin tasapaksusti möyryävistä kitaroista. Se mahdollistaa kansanmusiikkivaikutteiden ottamisen mukaan ilman sitä joskus kornia karnevaalifiilistä, joka siitä seuraa. Hexvesselin tahtiin ei pääkallotuoppeja nostella.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Ruger Hauer: Erectus

Kolmikon yhteistyö Kalifornia-Keken kanssa ottaa tällä levyllä tulta alleen. Tummasävyiset lyriikat saavat tuekseen taustoja, jotka imevät vaikutteita todella laajalta skaalalta muuttumatta pastissiksi tai sillisalaatiksi. Tai itsetarkoituksellisen eklektisiksi. Tämä ei ole oikeastaan hiphop-levy millään perinteisellä mittarilla vaan nurkkavaltaa jotain omaa aluetta itselleen, vähän kuin Underworld aikoinaan. Hieno, toistuvaa fiilistelyä leikiten kestävä teos.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS! Radiopuhelimet: Pian pian

Svartin uusi vinyylipainos aiheesta kuulostaa alkuperäistä paremmalta. Nautinto kuunnella ja hypistellä alkuperäispainoksesta saatua setelitukkoa. Tarpeeksi pienellä denominaatiolla siitä saa jopa money clipin täytettä!

 

 

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Sarja jatkuu huomenna.