Nuorgamin joulukalenteri 2012

Luukku 6

Mira Luoti ja Paula Vesala. Eivät helpoimmillaan saati hilpeimmillään.

Levyjoulukalenterissa nuorgamilaiset suosittelevat kolmea vuoden 2012 levyä sekä halunsa mukaan yhtä kuluneena ilmestynyttä kokoelmaa, ep:tä tai reissueta. Vuorossa Markus Hilden.

Gossip: A Joyful Noise

Sykähdyttää nähdä ja kuulla sinkkubändiksi profiloituneen ryhmän onnistuvan albumimitassa. Gossipin viides studioalbumi A Joyful Noise merkitsi selvää petrausta kahteen aiempaan, sillä Xenomanian tuotantojälki takasi hienojen yksittäisten kappaleiden lisäksi linjakkaan kokonaisuuden. Neljän minuutin kohokohdista Get a Job ja Move in the Right Direction pulppuavat purppuraa pophumalaa ja Casualties of War hemmottelee meitä kuulaalla surumielisyydellään. A Joyful Noise ei tietenkään ole täydellinen albumi, eikä edes vuoden kolmen parhaan levyn kastissa, mutta juuri sellainen albumi, jonka Gossipilta haluaa kuulla ja siten heidän oma pikku mestariteoksensa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Olavi Uusivirta: Elvis istuu oikealla

Folk-henkisellä Elvis istuu oikealla -levyllä laulaa kenties Suomen tämän hetken paras popsanoittaja – ei ehkä vallankumouksellisin, mutta paras. Olavi Uusivirta onnistuu luomaan tarinoillaan nuoruuden kaupunkikesän tunnelmaa, joka pysyy yllä koko albumin ajan ja myös sävellykset ovat kautta linjan ällistyttävän vahvoja ja soundimaailma huumavan rikas. Elvis istuu oikealla ei sisällä yhtään kunnollista pophittiä, mutta se ei myöskään lipsahda kertaakaan kouluarvosana-asteikolla hyvän alapuolelle. Olen lisäksi nimennyt Sokea perhonen -kappaleen viralliseksi laituribiisiksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

PMMP: Rakkaudesta

PMMP ei tietenkään pettänyt odotuksia kesällä ilmestyneellä Rakkaudesta-albumillaan – joskaan sillä ei kuultu mitään isoja yllätyksiä. Bändi on yhä parhaimmillaan täysin suvereeni lajissaan ja kovin harva on pystynyt rakentamaan yhtä pitkän uran sekä kriitikoiden että sen mystisen suuren yleisön suosiossa. Rakkaudesta soi ilmavasti ja viimeistellysti ja kokonaisuudessaan avaustrio 4ever Young, Korkeasaari ja Heliumpallo lienee vuoden upein kotimaisen musiikin parissa vietetty vartti. Loistava Rakkaalleni-single puolestaan muistuttaa jälleen Paulan ja Miran hengellisestä yhteydestä Leevi and the Leavingsiin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Sarja jatkuu huomenna.