Popklassikot 1994

#15 Underworld – Dark & Long

Konemusiikin Siegfried & Roy?

Minulle Underworld oli 1990-luvun Yello, yhtye joka onnistui yhdistelemään konemusaa ja valtavirtapoppia liki täydellisesti. Alkuperäinen, Dubnobasswithmyheadmanilla julkaistu Dark & Long voisi intron perusteella olla Yellon kappale. Pulputus on lämpimä ja tuttu , mutta sitä jarrutusääntä ei koskaan tulee. Sinkkuversiona julkaistu Dark Train -miksaus on huomattavasti kovapintaisempi teknopoppis.

Underworld on bändinä huomattavasti tummempi sävyltään, kuten 1990-luku oli edellistä vuosikymmentä tummempi. Siinä missä Yellon soundi sopii elokuvaan Vaihdetaan vapaalle, Ferris Bueller, Underworld toimii Trainspottingissa vieroitusoireiden taustamusiikkina.

Dark & Longin lyriikat on kirjoitettu samalla metodilla kuin bändin muutkin sanoitukset, eli yhdistelemällä löydettyjä fraaseja omaan lyyriseen ulosantiin. Lähteinä toimivat sattumanvaraisesti kuullut keskustelujen pätkät, ihmisten jättämät vastaajaviestit, ynnä muut. Dark & Longilla tuloksena on teksti, jonka voi kuvitella jossain englantilaisessa kaupungissa taksia ajavan miehen sisäiseksi monologiksi. En tiedä ovatko kadut ovat sateiset kuin Taksikuskissa, mutta ukkosta ja salamaa ilmassa on. Ja maailma hukkuu paskaan.

“Thunder thunder lightning ahead
now I kiss you dark and long
filled with tainted girls and motel frills”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Se teknompi Dark Train -versio.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!