Popklassikot 1992

#11 Vanessa Paradis – Be My Baby

Vanessa, hammasrakoeksotiikan airut.

Ranskalainen näyttelijä-laulaja Vanessa Paradis on kieppunut viime aikoina otsikoissa, koska hänen 14-vuotinen suhteensa Hollywood-tähti Johnny Deppin kanssa tuli päätökseensä. 20 vuotta sitten Paradis’n yhteydessä kohuttiin aivan toisesta herrasta.

Tuo mies oli 1990-luvun alussa kulta-aikaansa elänyt Lenny Kravitz, joka vastasi Paradis’n toisesta ja viimeiseksi jääneestä kansainvälisestä hitistä Be My Baby. Vajaata paria vuotta aiemmin Kravitzilla oli ollut sormensa pelissä myös Madonnan Justify My Lovessa. Hittejä siis syntyi, ja kauniita popmimmejä pörräsi nuoren retrorokkarin ympärillä.

Paradis sai ensimmäisen listaykkösensä Ranskassa jo 14-vuotiaana kappaleellaan Joe le taxi (1988). Koulun hän päätti jättää kesken 16-vuotiaana keskittyäkseen uraansa. Tie vei sitten tietysti Amerikkaan ja yhteistyöhön tuottaja Kravitzin kanssa, jonka käsialaa naisen kolmas albumi Vanessa Paradis (1992) pitkälti on. Tokihan he myös deittailivat samaan aikaan.

Tamperelaisissa dj-kopeissa hääriessä on tullut todettua monesti se, että Be My Baby on mitä parhaimpia ”siltabiisejä”. Sen kautta on hyvin vaivatonta kulkea melodisesta ysäripopista 1960- ja 1970-luvun helkkyville retrolaitumille tai toisin päin.

Sävellyshän on silkka sokerinen pastissi The Supremesin kaltaisesta 1960-luvun tyttöpopista ranskalaisella hammasrakoeksotiikalla kuorrutettuna. Jo kappaleen nimikin kävi suorasta viittauksesta Ronettesin jumalaiseen Be My Babyyn. Lolitamaisen teinitähden lapsenomainen tulkinta antoi lopulliset pisteet hitti-sanan i-kirjainten päälle.

Paradis’n ensimmäinen englanninkielinen single oli ajalle sen verran epätyypillinen laulu, että siitä huokui melkeinpä tiettyä toismaailmallisuutta. Tosin Kravitz oli selvästi ammentanut kappaleeseen samasta samettisten jousien ja romanttisen retropopin lähteestä, josta hänen vuoden takainen oma hittinsä It Ain’t Over ’til It’s Over kumpusi.

Be My Babyn tyhjänpäiväisen pumpulimaista rakkaushöttöä tarjonnut teksti oli myös omalla sarallaan nappisuoritus. Kertosäkeen porrasmaisesti nouseva popmelodia hiipii väistämättä mieleen näitä rivejä lukiessa.

”All I’m asking you for
when you walk out the door
Is to be my baby, baby
I just want to be sure
that forever and more
You would be my baby”

Seuraavana vuonna Suomessakin intoiltiin sitten jo aivan eri ranskattaresta, nimittäin aikuisemmalla otteella tulkinneesta Patricia Kaasista ja hänen Je te dis vous -levystään. Paradis’lla puolestaan kului peräti kahdeksan vuotta seuraavan sooloalbumin julkaisemiseen. Eihän se kiuas tietenkään enää sihahtanut.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Säveltäjä Teemu Brunila on tykännyt sekoitella lauluissaan englantia ja ranskaa. Näin häneltä sujui Vanessa Paradis’in ensimmäinen hitti Joe le taxi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!