Popklassikot 1999

#10 Aimee Mann – Save Me

Aimee Mann tulee ja pelastaa.

Aimee Mann tulee ja pelastaa.

Kun Boogie Nightsin (1997) menestys alkoi konkretisoitua dollareina lippuluukuilla ynnä kriitikoiden kiitoksina, ohjaaja Paul Thomas Anderson sai käsiinsä harvinaislaatuiset avaimet: vapauden tuotantoyhtiö New Line Cinemalta tehdä seuraavalla elokuvallaan aivan mitä tahansa. Final cut -oikeudet annettiin ennen kuin Anderson ehti edes kuvailla filminsä konseptia.

Lopputulos oli huimaava, sattuman kautta ja kaaoksen voimalla purkautuvia kierteitä yli kolmen tunnin ajan seurannut mestariteos. Yhtenä sen monista selkärangoista toimi Aimee Mannin musiikki, johon Anderson oli tutustunut jo vuosia aiemmin. Kivikovaan kahdeksikkoon (1996) ohjaaja oli tilannut Mannin mieheltä, Michael Penniltä, kaksi kappaletta, ja lopputeksteissä kuullaan pariskunnan laulama, Pennin ja Jon Brionin säveltämä Christmastime.

Magnoliaa Mannin kappaleet rytmittävät vahvasti. Keskeisimmät kappaleet ovat maailmassa olemisen väistämätöntä yksinäisyyttä perkaava One, menneisyyden kivuista irtautumista vaativa Wise Up sekä elokuvan päättävä, toivonkipinää ennakoiva Save Me. Jälkimmäinen oli ehdolla Golden Globeen, Oscariin ja Grammyyn, ja on yksi kahdesta Mannin Magnoliaa varten säveltämistä kappaleista. Se kiteyttää täydellisesti säkeisiinsä sen, mitä filmin surkeat keskushenkilöt haluaisivat läheisiltään kysyä.

”But can you save me?
Come on and save me
If you could save me”

Kertojaa (”a girl in need of a tourniquet”) on satutettu tämän aiemmissa ihmissuhteissa, ja tämä epäröi, voiko laulun kohde sittenkään tuoda lohtua. Kappale soi elokuvan viimeisessä kohtauksessa. Sammakot ovat laskeutuneet taivaalta, ja konstaapeli Jim Kurring (John C. Reilly) ajaa matelijameren halki kaltoin kohdellun, päihteiden kanssa kamppailevan Claudian (Melora Walters) luo kertomaan tälle kaiken sen, mitä tämän tarvitsee kuulla.

“I can’t let this go. I can’t let you go. Now, you… you listen to me now. You’re a good person. You’re a good and beautiful person and I won’t let you walk out on me. And I won’t let you say those things – those things about how stupid you are and this and that. I won’t stand for that. You want to be with me… then you be with me. You see?”

Mannin esittämät kysymykset saavat Kurringin hahmolta vastauksen. Kolmen tunnin äärimmäisestä kaaoksesta purkautuu Claudian kaiken eheyttävä hymy, joka on osoitettu suoraan katsojalle. Hymystä löytyy onni, johon ei vaadita klimaattista Hollywood-suudelmaa, vieroitushoidon kautta löytynyttä uutta elämää tai uskoa Jeesukseen. Siihen riittää pieni ja varovainen lupaus siitä, että toinen jaksaa rinnalla.

Save Me on kappale, jota ei ole olemassa ilman Andersonin elokuvaa. En voi kuunnella sitä miettimättä Jimin ja Claudian välistä orastavaa romanssia, joka sykkii Magnolian emotionaalisena ytimenä. Se on selkein osoitus siitä, että hirvittävästä menneisyydestä on mahdollista löytää väylä eteenpäin. Samalla kappale muistuttaa, kuinka hauraita ihmiset ovat, ja miten helposti toisen saa rikki.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Magnolian viimeinen kohtaus saa yllekirjoittaneen yhä itkemään.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!