2010-luvun popklassikot

#51 Kent – La belle epoque (2014)

“La belle epoquen kertosäkeessä Joakim Berg todentaa ihmisen itsekkyyttä. Kaikki taistelevat vain omissa riveissään.”

Kantaaottava La belle epoque on Kentin loppu-uran kiistaton klassikko. Kappale ei maalaa ruotsalaisesta nyky-yhteiskunnasta kaikkein ruusuisinta kuvaa.

”Jag är handen som håller flaggan
Jag är ficktjuven på Centralen
Jag är bomben på terminalerna
I väskan som lämnats kvar”

Ruotsalaisen rocksuuruuden loppu-uran uusi nousu kulminoituu rohkeaan ja jopa uhkaavaan La belle epoque -singleen. Kappale löytyy Kentin toiseksi viimeiseltä albumilta Tigerdrottningen (2014). Pari vuotta myöhemmin yhtye päätti tarinansa menestyksekkääseen jäähyväiskiertueeseen.

La belle epoque on huiman tehokas kappale: synkkäsävyisesti sahaavat jouset nappaavat kuulijan heti tiukasti mukaansa. Lisäksi solisti Jocke Berg sylkee suustaan tekstiä sen verran uhmakkaalla otteella, että hänen sanomalleen on pakko lotkauttaa korvaa.

Kappaleen puhujahahmo metaforisoi itsensä osaksi kansankodin kritiikkiä. Kielikuvien sinkoilun keskeltä nouseva pääviesti tuntuu olevan se, että vanhat hyvät ajat ovat takana, eikä Ruotsi ole enää monessakaan mielessä entisellään. Ongelmien ytimessä on muun muassa muiden syyttely.

”Jag är den misstänksamma grannen
Jävla finnar, norrmän, danskar
Jag är kniven i innerfickan
Jag är alla vapen vi exporterat
Jag är soldaterna vid byarna
Jag är minorna

Jag röstar inte längre i valet
Jag är Melodifestivalen
Jag är dom som går in i väggen
Jag är dom som går igenom rutan”

Kappaleen kertosäe pauhaa uljaasti. Siinä Berg todentaa ihmisen itsekkyyttä. Kaikki taistelevat vain omissa riveissään.

”Alla för alla och en för en
Alla för alla och en för en

Alla för alla och en för en
Så börjar vi om igen”

Vahvan jäljen jättävä La belle epoque sai minut innostumaan Kentistä uudelleen. Samoin taisi käydä monille muillekin: se on Spotifyssa Kentin toiseksi striimatuin kappale yli 22 miljoonalla kuuntelulla.

Olen iloinen, että sain kuulla stadioneillekin sopivan La belle epoquen myös livenä. Tämä tapahtui Tukholman Gärdetissä järjestetyssä Kentfestissä vuonna 2014. Illan setti täyttyi bändin tuoreemmasta materiaalista, eikä keikan jälkeen ollut epäselvää, mikä uusista lauluista oli paras ja vaikuttavin.

Pakko se on tunnustaa, että Skandinavian suurinta yhtyettä on ikävä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!