#19 Snap! – The Power

Jackie Harrisilla on virtaa.

Snap!-yhtyeen The Power toimii vähän joka tilanteessa. Vielä nykyäänkin se on omiaan tsemppaamaan vaikkapa rankasti juhlitun viikonlopun jälkeisenä maanantaiaamuna, kun olo on totaalisen nuukahtanut ja poissaoleva.

Toisaalta se onnistuu tykittämään voimiensa tunnossa olevalle mielelle ja keholle vielä entisestään energiaa. The Power on kuin mikäkin parantava yrtti kaukaa vuosien takaa. Ei ihme, että uhmaa ja päättäväisyyttä huokuva kappale on päätynyt soimaan monenmoisten urheilumittelöiden taustalle. Yhtä hyvin sen voisi kuvitella toimivan vaikka energiajuoman mainoksessa.

Projektityyppisen yhtyeen muodostivat frankfurtilaislähtöiset tuottajat Michael Münzig ja Luca Anzilotti. Itselleni tuli aikoinaan yllätyksenä, että Snap! oli kotoisin Saksasta. 12-vuotiaan koltiasien korviin se kuulosti perin amerikkalaiselta pumpulta. Tätä selitti tietysti biisissä räpänneen jenkkisuunsoittaja Turbo B:n läsnäolo. Entisen armeijasällin tekstintuuppaus oli niin lapsellisen uhoavaa ja korostetun amerikkalaista, että se vetosi poikaseen heti.

Tuhdinlaisen räppärin rinnalle napattiin muhkeaääninen laulaja Jackie Harris, jonka ”mulla on voima!” -huuto alleviivasi kaiken sen, minkä Turbo B säkeistöissä suustaan ulos sylki. Jotain vetoavaa oli biisin päätössäkeistössä, jonka uhkaava loppukaneetti kuuluu 1990-lukuisen tanssipopin klassikkolaineihin.

”Quality I possess something I’m fresh
When my voice goes through the rest
Of the microphone that I am holdin’
Copywritten lyrics so they can’t be stolen
If they are snap

Don’t need the police to try to save them
Your voice will seize so please stay off my back
Or I will attack and you don’t want that”

The Powerin pitelemättömyys perustui osaltaan myös tehokkaasti valittuihin ja toteutettuihin taustoihin. Kappale on melkoinen sample-tilkkutäkki: voimahitti koostuu paloista Chaka Chanin Some Lovea, Chill Rob G:n Let the Words Flow’ta, Jocelyn Brownin Love’s Gonna Get Youta ja Mantronixin King of the Beatsia.

Snap!-yhtyeen kahdesta studioalbumista ensimmäisen, World Powerin, ykkössinkku oli levyn selvästi parasta antia. Sitä seurannut Cult of Snap oli jo paljon väsähtäneempi ja naurettavampi esitys. Mutta The Powerissa piisaa edelleen voimaa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Snap! sai toisen jättihittinsä entistä enemmän eurodancen suuntaan hypänneestä Rhythm Is a Danceristä. Tämän jälkeen ura alkoikin sitten lopahtaa. Myös Turbo B esiintyi tässä kesän 1992 humppaklassikkossa. Hän tehtaili biisiin ikimuistoisen iskulauseen. ”I’m serious as cancer when I say rhythm is a dancer”, turbomies kuittaa pakollisen rap-osuutensa päätteeksi. Säettä on parjattu yhdeksi kaikkien aikojen huonoimmista poplyriikan pätkistä.

http://www.youtube.com/watch?v=aXa-QDvxacw