Popklassikot 1996

#13 Kula Shaker – Tattva

Kula Shaker pohtii vindaloota ja oravanpyörää.

Kula Shaker pohtii vindaloota ja oravanpyörää.

Crispian Mills, olet imperialismin viimeinen isonokkainen kukinto. Ei riitä, että kansakuntasi raiskasi ja imi tyhjäksi kokonaisen maanosan. Sinun pitää vielä pukeutua näyttelijätär-äitisi halpoihin 1960-luvun hepeniin ja ölistä jotain sekavaa kielellä, jota et luultavasti ymmärrä.

Tämä on ensimmäinen reaktio.

Jos Millsin haastatteluja lukee tarkemmin, paljastuu tämä sisäoppilaitoksen kasvatti aidosti intialaisesta kulttuurista kiinnostuneeksi, hieman tärähtäneeksi yläluokan kakaraksi. Elämä on ollut liian helppoa, mennään Intiaan.

How very 90’s of you, Crispian.

Huvittavintahan tässä on, että se toimi. Oasiksen vanavedessä Millsin kvasi-sankrittinen rihkama-mystisimi vetosi suuriin massoihin niin, että yhtyeen K-debyyttiä myytiin Briteissä 850 000 kappaletta ja Jenkeissä 250 000. Nousuhumalaiset lager-loutit ja siideripissikset lauloivat kilpaa tätä hortoillessaan pubeista kotiin, tehden käsillään kasvojen edessä sellaisia muka-intialaisia liikkeitä, joita Austin Powers tekee ammentaessaan samasta lähteestä kuin Mills.

Yksi syy Kula Shakerin debyyttisinglen suosioon oli varmasti myös, että säkeistön melodia ja instrumentaatio on 100-prosenttisesti Beatlesia. Postgallagheriaanisessa Britanniassa tämä upposi massoihin kuin hot rock kuumaan gheehen.

Toinen single Grateful When You’re Dead (miljoona Grateful Dead -fania kiemurtelee tuskissaan) ja Hey Dude eivät ihan toimineet, mutta neljäs single Govinda toisti tempun ja vei sen seuraavalle tasolle unohtaen englannin kokonaan.

Ihan yks hailee mitä nämä asiat sanskritiksi tarkoittavat, tärkeintä oli niiden implikoima kokemus Intiasta, jossa 1990-luvun kylmää todellisuutta pakoilevaa nuorisoa kiinnosti täsmälleen sama kuin heidän 1960-luvun vanhempiaankin: huumeet ja mahdollisuus irtautua oravanpyörästä.

Täydellistä musaa dokailun taustalle aikamme hedonistisimmalle vuosikymmenelle, siis.

Ja baaristahan mentiin aina syömään curry, yleensä vindaloo (tai se myytinomainen fahl, jota ei ollut listalla, koska se oli niin tulinen, että se piti osata tilata listan ulkopuolelta), ja matkittiin tarjoilijan hassua aksenttia.

Samaan kastiin heittäisin Kula Shakerin tattvoineen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!