2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#64 Depeche Mode – Precious (2005)

Kuvateksti.

Gore, Gahan, Fletcher.

Precious palautti kärsimyksen Depeche Moden musiikkiin.

“Angels with silver wings
Shouldn’t know suffering
I wish I could take the pain for You

If God has a master plan
That only He understands
I hope it’s Your eyes He’s seeing through”

Depeche Moden Martin Lee Goren elämäntehtävä on jalostaa kärsimystään säveltaiteeksi. Sitä hän on tehnyt jo yli 30 vuotta. Playing the Angel -albumi ja sen ensimmäinen single Precious palauttivat kärsimyksen Depeche Moden musiikkiin.

Tuskalle oli syynsä: Gore halusi pahoitella lapsilleen avioeronsa kauhuja. Ja sen hän teki mitä herkimmällä tavalla. Kaukana olivat neljä vuotta aiemmin ilmestyneen Exciter-albumin sliipattu minimalismi ja seestyneen rakkauden tematiikka. Nyt ryskyy taas ja kajali valuu silmäkulmista.

Gore käsittelee uskonnollisia teemoja usein etäisesti ja mystisiin vertauskuviin verhoutuen. Nyt Jumala on läsnä kolmannessa persoonassa. Se kielii tilanteen vakavuudesta. Kun pitää sanoa “anteeksi”, ei metafyysiselle maalailulle ole sijaa.

Albumin raidoista Precious on kevyemmästä päästä, mutta siinäkin kuuluu voimakas tuotanto- ja sovitusfilosofian muutos edelliseen albumiin verrattuna. Depeche Moden maailma ei ollut enää puhdas ja täydellinen. Siitä tuli taas riivattu ja raskasmielinen. Säröpedaalit ja rutisevat analogisyntetisaattorit oli kaivettu esiin. Keikoilla esitetty riisuttu sovitus on toisaalta kertonut kappaleen ydinelementtien voimasta: medodia ja sanat kantavat luurankomaisessakin muodossa.

Videolla Gore näppäilee koskettimiaan mustassa kynsilakassa. Käsitellessään omaa suruaan Gore antaa miljoonille muille mahdollisuuden samaan. Tarkoin kielikuvin, pohjimmiltaan toivoa antaen. Kappaleen laulava Dave Gahan on hyvässä vedossa: toisin kuin bändin musiikki, on hänen äänensä muuttunut vivahteikkaammaksi iän myötä.

Precious on paras kappale, jonka Depeche Mode on tehnyt vuoden 1997 Ultra-albumin jälkeen. Vaikka bändi on uransa pituuteen nähden edelleen viriili, on sillä ollut vaikeuksia yltää 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun kultakauden briljantille tasolle. Nykytuotannossa on oivalluksia, muttei enää ylenpalttista nälkää ja intohimoa. Precious on tästä poikkeus ja samalla yksi 2000-luvun kauneimpia popkappaleita.

http://youtu.be/Ts2DXY0zfLs
Depeche Mode – Precious (ohj. Uwe Flade)

Bonus!

Depeche Modelta ei äänestetty muita kappaleita, mutta synapopveteraanien biiseistä noteerattiin myös muun muassa Orchestral Manoeuvres in the Darkin Dresden.