Sellaisimmat jotkut

Ex-punkkarin rakastetuimmat toiveuusinnat by CMX-Timo

Tämä on ensimmäinen osa Nuorgamin uudessa soittolistojen sarjassa, jonka nimi on kuvaavasti Sellaisimmat jotkut. Koska sarjan ideointi sisälsi päämäärätöntä vaellusta revontulien loisteessa, teologisia pohdintoja kaiken tarkoituksesta, luiden hyppyyttämistä raadon kalvolla ja semioottista pätemistä, oli selvää, että juttusarjan saisi käynnistää CMX.

Tornion lahja Suomelle aloitti melkein kolmekymmentä vuotta sitten vihaisella hardcore-punkilla, mutta on lipsunut sittemmin osaksi keskiolutkuppiloiden jukeboksien leijonakoru-soittolistoja. Kaappikello on tikittänyt, tukka lähtenyt, keskivartalo alkanut hyllyä ja itusalaatti vaihtunut sisäfilepihviksi. Siksi pyysimme bändin kitaristia Timo ”Loose” Rasiota luomaan soittolistan entisille punkkareille.

1. Terveet Kädet – Vapaa Pohjola

”Vaikka joitain alkupään räimeorkestereita Suomesta, Jenkeistä ja Briteistä oltiin jo kuunneltu jonkin aikaa, niin mulle punk alkoi 1970-luvun loppupuolella, kun kuulin Torniossa Ruotsin radiosta Terveitten käsien Vapaa Pohjola -kappaleen. Läjästä tuli välittömästi esikuva, ja mikä hienointa, sain Äijälän veljesten kautta kiertoteitse opastusta tutustumisen arvoisiin bändeihin. Ja TK:n ukot oli perkele samasta kylästä kotoisin.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

2. The Stooges – I Wanna Be Your Dog

”Ylivoimaisesti vaikuttavin punk-bändi! Ei niin poliittinen kuin aikalaisensa, mutta kuten tiedetään turhautuneisuus ja varsinkin rakkaus tappaa, luultavasti nopeammin ja varmemmin kuin valtiovalta. Ron Ashetonin mukaan paras rakkauslaulu koskaan. Vaikea olla eri mieltä, kun biisin nimikin on mitä on.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

3. The Sex Pistols – God Save the Queen

”Vaikea ohittaa ensimmäistä tehtailtua punk-osaston poikabändiä. Maailma oli hiukka herkkähipiäisempi tuohon aikaan, varsinkin Englanti ja aateliset. Kaikista kahnauksista päätellen Rotten ja kumppanit osuivat muutamaankin hermoon.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

4. The Dead Kennedys – Chemical Warfare

”Kun Ramonesin surffauspop alkoi väsyttää, löytyi hämmentävän kuuloinen ryhmä länsirannikolta. Siinä missä Stooges groovasi komeasti, Dead Kennedys vyöryi äärimmäisen tiukasti todella upeilla synkillä riffeillään, ja sitä yhteiskuntakriittistä sanomaa Jellon jumalaisella äänellä. Biafra oli oikeassa silloinkin, ja onko mikään muuttunut?”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

5. Stray Cats – Runaway Boys

”Tästä lensin perseelleni täysin. Överitötterötukat ja mikä biisi! Ongelma oli, että punkkarina en voinut kuunnella bändiä kuin suljettujen ovien takana. Melkein kaikkea muuta sai kuunnella mutta ei fiftarikamaa. Musiikilliset crossoverit tulivat pikkasen myöhemmin.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

6. Alan Vega – Viet Vet

”Luokkaretkellä (1981) Torniosta Tampereelle bussissa oli vain yksi äänite, jolla oli kaksi biisiä: Vegan Viet Vet ja Kraftwerkin Trans Europe Express. Niitä soitatettiin looppina tunnista toiseen. Matkustimme yötä vasten, ja kuljettaja yritti itsemurhaa muistaakseni jo ennen Jyväskylää…”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

7. The Jam – Ghosts

”Kaikkien brittirähinäpunkorkesterien seassa kahlanneet, ehkä vähän selkeämmät ja melodisemmat Buzzcocks ja The Damned kuulostivat jotenkin mielenkiintoisimmilta. Uuden aallon ryhmistä yksi parhaista oli The Jam. Tuutulaulumaisessa biisissä takerruin sanoitukseen, pitäisköhän tehdä jotain…”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

8. Patti Smith – Piss Factory

”Kaikilla on siis toivoa. Ehkä joillakin sitä vain on enemmän. Patti on kyllä nero ja kaikin puolin kaunis ihminen. Lukekaa jotain, käykää jossain ja ennen kaikkea katsokaa ympärillenne.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

9. The National – Racing Like a Pro

”Loikkaus kauas eteenpäin, kun meuhkaaminen tuntuu niin eiliseltä. Kaikesta pehmeydestä huolimatta mieleen purjehtii tietysti Joy Division. Brilliant!”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

10. John Cage – 4’33

”En ole täysin varma, mitä tällä sävellyksellä on haettu, mutta tämän täytyy olla suurin punk-kappale koskaan! Äärettömän pysäyttävä sävellys. Pistää kyllä kelaamaan. Tulee mieleen Warholin järjestämä kiusallinen kuvaustuokio.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuuntele soittolista tästä.