2000-luvun kotimaiset pophelmet

#15 Egotrippi – Matkustaja (2004)

(Säv. ja san. Knipi)

Matkustajan säveltänyt ja sanoittanut Knipi sekä kappaleen laulava Mikki Kauste. (Kuva: Tomi Palsa)

Matkustaja on kappale, josta voi karrikoiden väittää, että jokainen suomalainen on kuullut sen joskus elämänsä aikana.

”Asemalta kaikuivat kuulutukset
kutsuna jota pakoon ei pääse
nousit kyytiin kerran
oot kyydissä aina”

Egotrippi oli jo ennen vuotta 2004 napannut muutaman mukavan kokoisen radiohitin, mutta Matkustaja-singlen suosio oli aivan omaa luokkaansa. Se nousi lopulta Suomen radiolistan ykköseksi ja siivitti yhtyeen 20 suosikkia -kokoelman platinamyyntiin.

Se on hieno saavutus kappaleelta, joka on pohjimmiltaan radiohitiksi aika omituinen.

Ensinnäkin Matkustajan poljento perustuu puolitettuihin tahteihin – täyttä 4/4-tahtia seuraa liki kautta kappaleen lyhyempi 2/4-tahti. Se tuo klassisen popsävellyksen taustalle huomaamatonta levottomuutta.

Liikkeessä olemista käsittelevä sanoitus kaihtaa konkretiaa, eikä kappaleen pihvi ole niinkään kertosäe kuin koko neljän minuutin ajan tasaisesti kasvava jännite. Se ei lopullisesti purkaudu koskaan, aivan kuin laulun päähenkilökään ei ikinä saavu perille.

Kaiken lisäksi Matkustaja on Egotripin viidennen levyn nimikaima mutta ei nimikappale. Laulu ehti lahjoittaa nimen yhtyeen uran ehkä merkityksellisimmälle albumille mutta ei ehtinyt itse mukaan, mikä sekin tuntuu jotenkin täydellisen sopivalta.

Matkustaja on minulle rakas kappale siitä huolimatta, että olen kuullut sen aivan liian monta kertaa ja monesti juuri niin banaaleissa yhteyksissä kuin ison radiohitin saattaa kuulla.

Kappale palauttaa minut aina tammikuuhun 2004 ja Tavastialle, missä oma yhtyeeni Ultramariini lämmitteli Egotrippiä. Kummankin yhtyeen keikka televisioitiin ja lähetettiin suorana radiolähetyksenä. Kaikki se tuntui valtavan suurelta ja jännittävältä.

Kun Egotrippi soitti Matkustajan soundcheckissään, kappaleesta kuuli heti, että siinä on jotain erityistä. Intron melodia ja sitä tukevat symbaaliaksentit iskivät sydämeen välittömästi. Vielä paremmalta kappale kuulosti illan keikalla, jota kuuntelin takahuoneen seinän läpi taivaallisessa, tyytyväisessä nousuhumalassa.

Erilaisia, paljon synkempiä merkityksiä, laulu sai kaksi kuukautta myöhemmin soidessaan radioissa Konginkankaan linja-autoturmasta kertovien uutisten lomassa. Niille, jota turma kosketti läheltä, haluaisin uskoa kappaleen tuoneen lohtua menetyksestä muistuttamisen sijaan.

Matkustaja on orpo piru, mutta rakastettu sellainen. Se on albumilta tippunut valtava radiohitti, jonka sanoitus tarjoaa mahdollisuuden lukemattomille tulkinnoille. Se on levoton mutta lohdullinen.

Loputon matka, josta kappale kertoo, lienee myös itsensä toteuttava ennustus. Veikkaisin, että Matkustaja jatkaa radioaaltojen kyydissä vielä senkin jälkeen kuin Egotrippi ja kaikki muut tälle listalle päätyneet artistit on unohdettu.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

25. heinäkuuta 2004 – Lance Armstrong teki historiaa voittamalla kuudennen kerran peräkkäin Tour de Francen.