2010-luvun popklassikot

#91 Chairlift – I Belong in Your Arms (2012)

“Kun Chairlift saavuttaa kappaleellaan rakkauden ylimaallista huumaa tulvivan kertosäkeen, meitä muistutetaan siitä, mikä kaiken tämän paskan keskellä on tärkeää: toisemme.”

Eskapismi on vaarallista, mutta kun maailma ympärillämme tuhoutuu, tarvitsemme sitäkin.

”All of me
Honestly
Is dedicated to hold you”

Me elämme aivan uskomattoman hienolla planeetalla, joka on täynnä ihmeitä. Ajatelkaa nyt vaikka seepioita, jotka muuttavat väriään hypnotisoidakseen saaliinsa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Tai pallopäävalasta, joka on niin älykäs, että se suree kuollutta jälkeläistään kuin ihminen konsanaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuten David Attenborough Sininen Planeetta -sarjan jokaisessa jaksossa jaksaa muistuttaa, meillä on vain tämä yksi planeetta, ja sen asiat ovat huonosti, kiitos ihmisen. Me kiihdytämme ilmastonmuutosta, roskaamme maailman meret ja kulutamme joka vuosi aivan liikaa luonnonvaroja. Käynnissä on maapallon lajien kuudes massasukupuuttoaalto.

On tietysti ahdistavaa ja masentavaa ajatella asiaa, kun pitäisi vielä jotenkin selvitä normaalista arkielämästä – hankkia elanto, koulutus, ehkä parisuhde, jälkikasvua jne. Siksi on helppo heittäytyä populaarikulttuurin tarjoamiin korkealentoisiin tunnelatauksiin ja keskittyä vain niihin asioihin, jotka ovat lähellä ja tuottavat onnellisuutta.

”Cause the world goes on without us
It doesn’t matter what we do”

Eskapismi on petollista. Taiteen, päihteiden ja muiden arjesta irrottavien apuvälineiden ansiosta me olemme ehkä tämän planeetan ainoa laji, joka pystyy unohtamaan huolensa ja murheensa ainakin hetkellisesti – ja myös pyrkii siihen aktiivisesti. Eskapismi turruttaa ja antaa hetkeksi tunteen, että ehkä juuri sinun ei tarvitse osallistua, murehtia ja ottaa kantaa siihen, miten hiljalleen tuhoamme tämän planeetan ihmeet ja samalla itsemme.

Kyllä joku muu ne ongelmat ratkaisee.

Mutta toisaalta eskapismi on parhaimmillaan kuin ympärillä murenevan maailman kohinassa piippaava hälytyskello, joka keskittää huomiomme siihen, millä vielä on väliä. Kun Chairlift saavuttaa kappaleellaan rakkauden ylimaallista huumaa tulvivan kertosäkeen, meitä muistutetaan siitä, mikä kaiken tämän paskan keskellä on tärkeää: toisemme.

”I belong in your arms
I belong in your arms”

Pallopäävalaat tarvitsevat laumaansa ja ihmiset toistensa syleilyä. Sillä jos mitään menetettävää ei ole, ei ole myöskään toivoa paremmasta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!