Popklassikot 1992

#17 Wu-Tang Clan – Protect Ya Neck

Joukkovoimaa à la Wu-Tang Clan.

Vuonna 1992 Yhdysvaltain itärannikon tappavin veto saapui tyhjästä kuin ninjat keskellä yötä. Anteeksi, mutta keksittekö parempaa tapaa kuvata tätä klaustrofobista vaaraa, jota Protect Ya Neck säkenöi? Se kuulostaa yhä hurjalta, ja pintapuolinen kuuntelu ei kerro paljonkaan niistä nerokkaista syvyyksistä, joissa Staten Islandin nuoriso ui.

RZA:n mullistava tuotantotyyli ja ainakin viiden omaperäisen suurlahjakkuuden (pahoitteluni Inspectah Deck, U-God ja Masta Killa – puhumattakaan kaikista muista: tekin olette hyviä) sisällyttäminen samaan kollektiiviin ruokki jo alkuvaiheessa ajatuksen, että olisi helppoa valloittaa koko tyylilaji pala palalta.

Kunnianhimoa ei todellakaan puuttunut, mutta miettikääpä onnistumismahdollisuuksia. Kenties vähäiset?

Sitten muistelkaa mitä historia kertoo: Jos Dr. Dren The Chronic aloitti jaon hiphopin valtavirran ja undergroundin välillä, Enter the Wu-Tang oli aluksi jälkimmäisen tyylin vastaus. Myöhemmin se ruokki yhtä paljon valtavirtaa, eritoten itärannikon äänikentällä, ja vuoteen 1996 mennessä Clanin esikoislevy oli saanut jatkoa Method Manin, GZA/Geniusin, Raekwonin, Ghostfacen ja Ol’ Dirty Bastardin soololevyjen muodossa – joka ikinen soololevyistä päätyi sekä listojen kymmenen kärkeen ja jokaista voi hyvistä syistä pitää klassikkoina.

Ellei jokaisen julkaisun laatu olisi hyvin tiedossa, koko tarina tuntuisi lähinnä Disney-elokuvalta, joka olisi kuvattu Staten Islandilla. Yhdeksän puhdassydämistä nuorukaista tähdenlentojen alla? Niin, niin… ehkä enemmänkin kannabiksen hajuisessa huoneessa useamman taisteluelokuvan kanssa.

Wushu, tai ehkä paremmin Kung Fu -nimellä tunnettu taistelulaji asettaa suuren painoarvon liikkeiden sulavuudelle ja kauneudelle. Protect Ya Neckillä seitsemän teräväkielistä sanan säilän soturia suorittavat lingvistis-motorista akrobatiaa mykistävällä tavalla.

Ehkä nyt, 20 vuotta myöhemmin tekstiä on vaikea lukea ilman nostalgian sävyä, joka heijastuu nuorten artistien sanoista. 2000-luvun Ghostface ei koskaan puhuisi mitään niin selkokielistä (lue: viesti on ymmärrettävissä) kuin Protect Ya Neckillä, mutta päättäväisyys huokuu äänestä. Säkeistö säkeistöltä, jokainen ryhmän jäsenistä pitää yllä intensiteettiä ja tuo esille omaa tyyliään.

Lopuksi Genius räjäyttää pankin ja tarjoilee koko Enter the Wu-Tangin vahvimman valokeilavuoron. Hänen ensimmäisen soololevynsä julkaissut Cold Chillin’ -levy-yhtiö ja muutkin samoissa puuhissa elantonsa ansaitsevat kuulevat kunniansa. Se kertoo kaiken tarvittavan Wu-Tang Clanin lähestymistavasta musiikkiin.

“The Wu is too slammin’ for these Cold Killin’ labels
Some ain’t had hits since I seen Aunt Mabel
Be doing artists in like Cain did Abel
Now they money’s getting stuck to the gum under the table

That’s what you get when you misuse what I invent
Your empire falls and you lose every cent
For trying to blow up a scrub
Now that thought was just as bright as a 20-watt light bulb

Should’ve pumped it when I rocked it
Niggas so stingy they got short arms and deep pockets
This goes on in some companies
With majors, they’re scared to death to pump these

First of all, who’s your A&R?
A mountain climber who plays an electric guitar?
But he don’t know the meaning of dope
When he’s looking for a suit-and-tie rap
That’s cleaner than a bar of soap

And I’m the dirtiest thing in sight
Matter of fact, bring out the girls and let’s have a mud fight ”

Protect Ya Neck on murskaava ensijulkaisu, eikä se ole koskaan tuntunut lähellekään viiden minuutin mittaiselta. Jäsenten saadessa vain alle puoliminuuttiset vuorot, se on liitoksistaan natiseva aarrearkku, joka luonnollisestikin räjähti varsin pian joka puolelle hiphopia. Klaanin jäsenten saatua kuuntelijan pään pyörälle niin pahasti, että se on pyörinyt useamman kerran ympäri, kävi selväksi, miksi suuri osa itsepuolustuslajeista opettaa sivulta tulevan iskun torjumisen ja niskan suojaamisen erittäin varhaisessa vaiheessa harjoittelua.

Taistelutilanteessa niskan ja pään alue on tärkeimpiä suojeltavia: kumpikaan ei jää sisältä tai ulkoa ehjäksi Protect Ya Neckin myllerryksestä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Protect Ya Neck jäi elämään vahvana Wun historiassa. Ol’ Dirty Bastard tarjoaa tässä oman näkemyksensä niskan suojaamisesta.

http://youtu.be/xrv3SSpncPM