
Rob Birch (keskellä) ja Stereo MC’s, jokunen vuosi läpimurtohittinsä jälkeen.
Suomalaisen ja brittiläisen hiphopin kehityskaarien välillä on yllättävän paljon samankaltaisuuksia. Vasta vuosituhannen vaihteessa sekä Itämeren että Englannin kanaalin takainen hiphopkulttuuri alkoi saada jonkinlaista pysyvyyttä.
Molemmissa maissa edelläkävijät loivat 1980-luvulla pohjaa rap-musiikille, mutta piirit pysyivät vielä pieninä. Vuosikymmenen lopussa molemmissa maissa alkoi kuitenkin olla havaittavissa orastavaa rap-buumia.
Me tiedämme mitä Suomessa kävi. Vaikka Briteissä ei lyöty hommaa läskiksi samalla tavalla kuin täällä meillä, 1990-luvun alun suuren suosiopiikin jälkeen kiinnostus räppiä kohtaan laimeni huomattavasti vuosien ajaksi. Kesti 1990-luvun lopulle ja 2000-luvun alkun asti ennen kuin saarivaltiosta saatiin kuulla Roots Manuvan, The Streetsin ja Dizzee Rascalin kaltaisia varteenotettavia hiphopartisteja.
Tuon suosiopiikin aikana suurin kaikista hiphop-genren alle laskettavista yhtyeistä oli Nottinghamista kotoisin oleva Stereo MCs. Yhtyeen melko turvallinen, hieman UB40:ltä hiphop- ja elektrovaikuttella kuulostanut soundi ja Connected-hitti siivittivät sen maailmanlaajuiseen suosioon.
Ja mikäs siinä: Hömppähittinä Connected on mutkaton. Siinä on tarttuva kertosäe ja laulaja Rob Birchin hieman nasaali ääni on sopivan ärsyttävä jäädäkseen mieleen hyvällä tavalla. Birchin muka-räppäys on riittävän etäällä varsinaisesta räpistä ollakseen ärsyttämättä uudehkoa musiikkityyliä vielä karsastavia ihmisiä, mutta samalla tarpeeksi lähellä, että uutuudenviehätystä voidaan käyttää myyntivälineenä. Jälkikäteen kuunneltuna Connected soundiltaan on yksi leimallisimpia 1990-luvun alun radiohittejä, ja yllättävää kyllä, se nousi jopa USA:n singlelistan top 20:een.
Eniten yllättynyt suosiostaan tuntui olevan yhtye itse, joka tuudittautuikin nautiskelemaan menestyksestä ja päätyi kiertueelle ajan suurnimien, kuten Lenny Kravitzin ja U2:n kanssa. Samalla Stereo MCs:stä tuli ensimmäinen brittiläinen hiphop-yhtye Britannian isoilla festivaaleilla.
Jatkuva kiertäminen ja suhteettoman isolta tuntuneet ympyrät kuluttivat yhtyettä, joka sai julkaistua Connectedille seuraajan vasta vuonna 2001. Siinä välissä yhtye oli pokannut pari Brit Awardia, remiksannut U2:ta mutta kieltäytynyt remiksaamasta David Bowieta ja Massive Attackia, sekä kieltäytynyt Robbie Williamsin pyynnöstä tuottaa tämän soolodebyytti. Ainoa julkaisu tuolla aikavälillä oli miksaus !K7-levy-yhtiön DJ-Kicks-sarjassa.
Yhtye on edelleen pystyssä, mutta mitään mainittavaa se ei ole kahdenkymmenen vuoden aikana saanut aikaan. Tuorein levy, Emperor’s Nightingale, ilmestyi vuosi sitten vailla kovin suurta huomiota. Tv-esiintymisissäkin Stereo MCs esittää edelleen Connectedia, vanhojen muisteluna. Nykyään suuri yleisö taitaa tuntea Connectedin parhaiten mainoksista – maailmalla sillä on myyty matkapuhelimia, Suomessa siideriä.
http://www.youtube.com/watch?v=Qm8ClRnVxtE
Bonus!
Connected sämplää Jimmy Bo Hornen Let Me Be Your Loveria.