El-P – Cancer 4 Cure

Fat Possum

El-P, hahhah!

Are we human – or are we cancer? Essee hiphopin räyhähengestä kolmessa osassa.

I Nuorgamin kirjoittajakoulu, 9D-luokan oppitunti

Heipä hei lapsukaiset. Tänään opettelemme tärkeää sanastoa, joka auttaa meitä syventymään erään historian henkilön uusiin seikkailuihin. Syihin kuuluvat muun muassa ylilyönnit, ylikäyttö, toistamisen pelko ja itsestäänselvyydet. Asiaan tarkemmin perehtyneet oppilaat voivat mennä puhdistamaan crack-piippunsa ja myymään NASA:lta varastettuja avaruuspukuja ansioiden toivossa. Muistakaa kuitenkin tehdä kotitehtävänne!

Jaime Melinen eli El-P:n musiikkia on aina voinut kuvailla näillä sanoilla, ja nopea kuuntelu uuden Cancer 4 Curen kuilussa tarjoaa samansuuntaista. Sinä siellä oikealla, tavaathan seuraavan sanan:

futuristinen (adjektiivi)

  • futurismin tyylisuunnan mukainen
  • ylenmääräisen modernilta näyttävä; jonka voisi uskoa olevan tulevaisuudesta peräisin

Hienoa. Tämä ensiksi, koska tarvitsemme pienen historiakatsauksen. El-P ei ole koskaan tuntunut sopivan omaan aikakauteensa – ja tämä ei todellakaan ole moite, päinvastoin. Kaikki alkaa vuodesta 1997, kun underground-hiphopin selkeä maamerkki Funcrusher Plus yhdisti koolkeithmaista kummallisuutta sci-fi-äänikalustoon.

Muutamaa vuotta myöhemmin perustettu Definitive Jux -levymerkki nousi 2000-luvun alussa hiphopin uudismielisimpien joukkoon, ja vuosikymmenen alkupuolella yhtiö julkaisi useampia klassikkostatuksen ansaitsevia levyjä, osa niistä pomonsa ja osa taas muiden, kuten Aesop Rockin, hengentuotteita.

Myös El-P:n kokonaan tuottama Cannibal Oxin The Cold Vein tulee mainita tässä kohtaa, mutta koska pidän sitä 2000-luvun parhaana levynä, sortuisin melko nopeasti apinamaiseen (tämä johtunee jostain vakavasta aivosairaudesta, jonka hallitus on minuun tartuttanut riisimurojen kautta) ylikehumiseen. Se on Definitive Juxin kruununjalokivi. The Cold Vein, kuten El-P:n soololevyt Fantastic Damage ja I’ll Sleep When You’re Dead, ovat tunnelmaltaan Watership Down -lastenelokuvan natsipupujen piknikin vakiokalustoa.

Viime vuosina nämä levyt ovat todistautuneet huomattavan vaikutusvaltaisiksi. Esimerkiksi tämän vuoden avant-rap-maamerkki, Death Gripsin The Money Store on niin paljon velkaa El-P:lle, että ei yllättäisi, jos nuo tulokkaat maksaisivat tälläkin hetkellä vuokraa henkisen tontin käyttöluvasta. Sinä, jolla on teipillä korjatut lasit ja eri parin sukat jaloissa, mitä sanaa käyttäisit kuvaamaan tätä kaikkea?

dystopia (substantiivi)

  • synkkä kuvitelma tulevaisuudesta
  • utopian vastakohta

Oikein hyvä! Tulevaisuus ei näytä ollenkaan mukavalta vuoden 2001 jälkeisten tapahtumien kiertäessä El-P:n aivokuorta suurten toukkien tavoin. Eritoten pölyn seasta nousemista dokumentoinut Fantastic Damage heitteli kirveitään raivopäisten sotaherrojen suuntaan. Toisaalta, eivätpä asiat näyttäneet paljon valoisammalta viisi vuotta aikaisemminkaan, kun Funcrusher Plus hyökkäsi jostain tähtisumusta pahaa-aavistamattomien kimppuun.

Sinä siellä, lopeta se sädetykillä osoitteleminen ja tavaa mieluummin tämä seuraava sana, se on tärkeä kotitehtäväsi kannalta!

apokalyptinen (taivutus: apokalyptis/tä tai -ta, -essä tai -essa jne.)

  • usk. ilmestyskirjallisuuteen (vars. Johanneksen ilmestykseen) kuuluva
  • ilmestysmäinen. esim. Apokalyptinen kirjallisuus

Paljon parempi. Huomaatko kuinka positiiviset tulokset piristävät? Parempaan on aina hyvä pyrkiä. Ethän tahdo olla tämän seuraavan sanan kuvaama turmion iljetys?

poltergeist [ -gaist] (taivutus: poltergeisti/a, -lla jne.)

  • parapsykologinen ilmiö, jossa esiintyy selittämättömiä ääniä ja esineiden liikkeitä tavallisesti jkn nuoren henkilön läheisyydessä
  • räyhähenki

Tämä riittänee tältä päivältä, nyt tiedätte millaisesta aiheesta teidän tulee kirjoittaa. Muistakaahan pikku poltergeistit tehdä kotitehtävät ja tuokaa huomennakin omenoita!

* * *

II Kotitehtäväessee

Antti Piirainen, 9D

Kiusoittelusingle The Full Retardin ja Killer Miken loistavan R.A.P. Musicin ilmestyminen teki selväksi, ettei tuotannollisia huolia olisi taaskaan. Jälkimmäinen ei lukeudu pelkästään vuoden parhaiden levyjen joukkoon; niin pieneltä muutokselta kuin se vaikuttaakin, El-P tuottamassa atlantalaisräppärin levyä ei ollut viime vuosikymmenellä kovin todennäköinen skenaario Definitive Juxin sulkeutuneisuuden vuoksi. Vaikka When You’re Deadilla oli vierailijoita, kuten Mars Volta ja Trent Reznor, Cancer 4 Cure päästää vihdoin myös muita kuin sisäpiirin räppäreitä ääneen.

Levyn loistavan alkupuoliskon tähtihetki Oh Hail No päästää Mr. MuthaFuckin’ eXquiren ja Danny Brownin sanansäilät kosmisen tiiliskiven aiheuttamaa deliriumia muistuttavan taustan eteen. Jotenkin se onnistuu järjenvastaisesti antamaan tarpeeksi tilaa sanoilleen ja vierailleen – tämä onkin El-P:n hienostuneimpia kykyjä ja levyä kantava vahvuus.

Väärissä käsissä levyn biitit hautaisivat kaiken alleen, jättäen vain romua jälkeensä. Sen sijaan kaikkeen löytyy tasapaino, joka antaa lisäpotkua. Lähes kaikista kappaleista löytyy instrumentaaliosa, jonka teho on lyriikoiden tasolla. Kokonaisuus on lopulta enemmän kuin osiensa summa.

Cancer 4 Cure on myös armeliaan lyhyt 50-minuuttinen verrattuna Fantastic Damagen ja I’ll Sleep When You’re Deadin yli 70-minuuttisiin pääntakomissessioihin, jotka oli henkisesti terveellisempää käsitellä hieman pienemmissä osissa. Se päivä, kun El-P julkaisee levyn, jonka pystyy aina kuuntelemaan kerralla läpi ilman puutumista, on siis koittanut.

Vaihtokauppa on se, että variaatioita on huomattavasti vähemmän kuin ennen – täältä ei löydy Deep Space 9mm:n kannabiksenkatkua tai The Fire in Which You Burnin sitarsekoamisia. Bassot raivoavat merisairaina aaltoina ja rummut joko hakkaavat tietään kohti umpikujaa tai tipahtelevat kuin pommit. Keskittyminen on kuitenkin palkitsevaa, eikä Cancer 4 Cure menetä tehoaan tai suuntaansa. Tämä on El-P:n äänimaailmaltaan yhtenäisin levy.

Kuten jo paljon aikaisemmin tehtiin selväksi, iloiset puput eivät ole piknikillä, eikä edes silmäluomien sisäpuolelle ole maalattu aurinkoista päivää. Joka puolella on synkkyys: se värittää elämää naapurustokonfliktissa, New Yorkin yllä leijuvissa seurantalaitteissa, sodan kauheuksissa ja narkomaanisen nousun iloissa. Angsti on jotenkuten jaettavissa kahteen lajiin: yksilön ja lähipiirin vastoinkäymisiin tai globaalimpaan. Ensin mainittua edustaa lopetuselegia $ Vic/FTL (Me and You).

Näiden yhdistyessä tunteet katoavat täysin. Tougher Colder Killerin päähenkilö kertoo uhrinsa äidille teostaan uutistenlukijan empatialla – ”nyt kävi näin, kerron vain faktan”. Drones Over BKLYN on puhelimeen vastaavalle ystävälle hektisesti syljetty sarja selviytymisneuvoja.

Levyn toisella puoliskolla vastaan tulee kotiolojen kirojen triptyykki. Mikä yhdistää El-P:tä ja ABBAa? Se, että The Visitorsin aihe salaisen poliisin vainoista nousee esille, kun tuntematon virkavallan taho saapuu kotiovelle pahoin aikein The Jig Is Upissa.

Heti perään Sign Here asettaa El-P:n kuulustelijan puolelle pöytää, aseinaan mitä monimutkaisimmat manipulointitaktiikat, joiden avulla tunnustus pyritään nyhtämään. Jonkinlainen, ehm, tasapaino löydetään For My Upstairs Neighborissa, jossa perheväkivallan uhrille annetaan vinkki: jos hakkaaja menettäisi henkensä, kukaan ei tietäisi kuka sen teki. Tunnustuksia ei anneta.

Samankaltaista tilannetta käsittelevää uran huippukohtaa, Fantastic Damagen karmivaa Stepfather Factorya, nämä eivät laadullisesti uhkaa, mutta kolmen eri näkökulman käsittely luo vaikutuksen, että ne kaikki olisivat reaktioita samaan tilanteeseen.

Kaikki pyörii lopulta ihmisten, joko kaukaisten uhkien tai läheltä selkään, välillä naamaankin, puukottavien kaksijalkaisten ruutitynnyrien ympärillä – siellä missä kauhun lähde käy selväksi ja Thomas Hobbes tarjoaa sosiaalietiikan lähtökohdan.

88Cancer 4 Cure kuulostaa tuoreelta vielä vuosienkin päästä – kaiken keskellä El-P huutaa varoituksia ja synkkiä tarinoita pahuudesta kuin lihaksi tullut Cassandra-myytti. Moraalisen taantuman kautta voimme mennä aakkosissakin valikoivasti taaksepäin ja kysyä: are we human – or are we cancer?

* * *

III Opettajan palaute

Toitko sinä esseesi mukana tämän androidiomenan, senkin pikku räyhähenki?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!