
El-P oli luomassa ug-hiphopia Company Flow -yhtyeellään.
Jaime Meline ei ole tuntenut pahemmin kiirettä levynjulkaisutahdin suhteen; yksi levy viidessä vuodessa on riittänyt. Ehkä siksikin laatu on – teemojen tavoin – pysynyt tappavana.
El-P on tehnyt musiikkia jo yli 15 vuotta. Tiivis historiakatsaus onkin mitä parhain tapa valmistautua räppärin keikkaan Helsingin Kuudennella Linjalla lauantaina 6.10.
Jos kuulette nämä levyt nyt vasta ensimmäistä kertaa, Nuorgam on teille hyvin, hyvin kateellinen.
Funcrusher Plus (1997)
Company Flow saapui suunnilleen tyhjästä ja käänsi käsityksiä ylösalaisin kuin pirulliseen vortexiin juuttunut Houdini. El-P:n ja Bigg Jusin verbaalimiekkailu haki abstraktiudessaan haastajia, ja tuotanto oli haettu jostain muusta galaksista kuin Linnunradalta. Kananlento sen nimi ei ainakaan ollut, sillä Funcrusher Plus onnistui myymään satatuhatta kappaletta ilman minkäänlaista promootiota. Underground rap alkaa tästä pisteestä.
Fantastic Damage (2002)
El-P perusti 2000-luvun alussa oman Definitive Jux -levy-yhtiönsä, joka keräsi pian suojiinsa samanhenkisiä, eteenpäin katsovia artisteja, kuten Aesop Rock ja Cannibal Ox. Yhtiön kulta-aikoina vuosituhannen alkupuolella ilmestyi lukuisia klassikoita, ja pomon oma lisä tähän oli Fantastic Damage. Tuotanto oli muuttunut savuisemmaksi ja tarinat vielä hirvittävämmiksi kuin pimeitä kolkkia tutkineella Funcrusher Plusilla. Missään ei ollut turvallista, olivat uhkana sitten isäpuolirobotit, kierot poliitikot tai kaduilla vaanivat sosiopaatit. El-P onnistuu luomaan ääni- ja ajankuvan, joka on äärimmäisen häiritsevä mutta samalla puoleensavetävä.
I’ll Sleep When You’re Dead (2007)
Viisi vuotta myöhemmin El-P:n päänsisäinen maailma oli yhä mattamusta, mutta ainakin hänellä oli samanhenkisiä ystäviä auttamassa toisen soololevyn tekemisessä. Niin Cedric Bixler-Zavala kuin Trent Reznorkin vierailevat I’ll Sleep When You’re Deadilla. Smithereensin ja Up All Nightin adrenaliinivyöry on entistä kaoottisempaa. Pieni huumori auttaa pitämään levyn vielä järjissään, kuten avaruusalus teloitustantereena -skenaarion kuvaileva Habeas Corpses, joka päättyy naurunpurskahduksiin tekijän tajutessa kuinka absurdilta kaikki kuulostaakaan. Myös harvoin toimiva temppu – noin seitsemän minuuttia kestävä hiphop -kappale – onnistuu Tasmanian Pain Coasterin pyörityksessä.
http://youtu.be/9HQQduZxVDc
Muu tuotanto
Kolmannen sooloalbuminsa Cancer 4 the Curen (lue Nuorgamin arvio) tänä vuonna julkaissut Def Jux -nokkamies on tehnyt rutkasti tuotantotyötä muille artisteille. Näistä kaksi merkittävintä ovat Cannibal Oxin The Cold Vein, joka on helppo lukea kaikkien aikojen parhaisiin hiphop-levyihin, sekä Killer Miken tämänvuotinen R.A.P. Music. Usein El-P saa tuotannoissaan myös sanansijaa, kuten Aesop Rockin Bazooka Toothilta löytyvässä We’re Famous -dissauksessa. Biisi kertoo El-P:n näkemyksen omasta urastaan ja on pakollista kuultavaa hänen faneilleen.
El-P ja 18 askelta täydellisyyteen
- Company Flow – 8 Steps to Perfection
- Company Flow – Population Control
- Company Flow – Vital Nerve
- Company Flow – The Fire in Which You Burn
- Cannibal Ox – Iron Galaxy
- El-P – Deep Space 9mm
- El-P – Dead Disnee
- El-P – Stepfather Factory
- El-P – Constellation Funk
- Aesop Rock ft. El-P – We’re Famous
- El-P feat. Cedric Bixler-Zavala – Tasmanian Pain Coaster
- El-P – Smithereens (Stop Cryin’)
- El-P – Up All Night
- El-P feat. Trent Reznor – Flyentology
- Killer Mike feat. El-P – Butane
- El-P – The Full Retard
- El-P feat. Mr. Muthafuckin’ eXquire & Danny Brown – Oh Hail No
- El-P – Drones over BKLYN
Kuuntele soittolista tästä.
El-P esiintyy ensimmäisen kerran Suomessa Helsingin Kuudennella linjalla lauantaina 6.10.2012.