Popklassikot 1992

#10 Haddaway – What Is Love

Jo muinaiset kreikkalaiset pohtivat samaa kuin tämä herrasmies.

Trinidadilais-saksalaisen koulumuusikon, amerikkalaisen jalkapalloilijan, koreografin ja matonmyyjän Nestor Alexander Haddawayn ainoa suuri hitti on todellinen kulttuuriartefakti. Se tuo mieleen visioita kotkalaisen kaljateltan lattialla vääntehtivistä keski-ikäisistä antiikin Kreikan rakkausteorioihin sekä auton takapenkillä joraavaan Jim Carreyhin.

Ja kas, tässähän onkin jo toinen popklassikko kuukauden sisään, joka sivuaa tuon Ontarion oman vekkulin taiteellisia ansioita! Milloin hän ei ole R.E.M.:n säestämänä esittämässä koomikko Andy Kaufmania, ehtii hän Will Ferrellin ja Chris Kattanin kera Saturday Night Liveen karkeloimaan tämän eurodancen ruumiillistuman tahtiin.

Tuon kyseisen sketsin myötä oli kappaleen vimmattu vimmattu kuntoutus yhdeksi aikakautemme ikonisimmista meemeistä alkanut. Jos internetin anonyymien armeija hoitaisi suomalaisia sytrjäytyneitä yhtä etevästi kuin he kierrättävät kulttuuri-ilmiöitä, voisi pullaa jakeleva presidenttimme nukkua linnassaan hyvät yöt, kuten Sana Mustonen Curren ja Maki Kolehmaisen avulla tuossa talven puolella toivoi.

Suomen kansa rakastaa Haddawayta. Nuorgamissa taannoin kartoitettiin, kuka artisti kaikkein auliimmin tänne kauppaketjujen toteemipaaluilla merkkaamaan valtakuntaamme taiteilijanruumiinsa raahaa. Siinä kilvoittelussa olisi Haddaway korkealla, sillä pelkästään kuluvana maailmanlopun vuonna on hän päättänyt ilahduttaa kansaamme ainakin kolmella visiitillä: Lahden öiden ja Kotkan meripäivien lisäksi mies palaa joulukuussa – Rednexin ja Dr. Albanin kanssa, tietenkin – vielä kolmelle keikalle Helsinkiin, Tampereelle ja Raumalle. Näillä liksoilla en jaksa etsiä, monestiko hän on vieraillut täällä aiemmin. Veikkaisin, että monesti.

What Is Love on ysäridancea klassisimmillaan, bassovoittoisine, säksättävine biitteineen sekä kvasi-eteerisine naistaustalauluineen. Haluaisin niin mielelläni tietää, miten tuo teemassa käytetty soundi on luotu. Niin kertakaikkisen legendaarinen se on, samaa luokkaa kuin Van Halenin Jumpissa käytetty synasoundi. Kappale osoittaa, miten minimaalisilla elementeillä on mahdollista tehdä suurtakin tanssilattiadraamaa: biisin koukkuja ovat lähinnä renkuttava kertosäe ja tuo neuroottisesti pulppuava synapompotus. Vai muistaako joku muka mitä tämän kappaleen säkeistöissä tapahtuu?

Kauhuromanttisten hallusinaatioiden keskellä vaikeroiva Haddaway ulkoistaa ristiriitaisen tunnemaailmansa naisen harteille, kuin kohteensa kryptisiä liikkeitä parhaansa mukaan tulkitseva uros ruotsinlaivadiskon nukkavierussa välkkeessä:

”So what is right and what is wrong
Gimme a sign”

Videossa mies seikkailee varsinaisena Jekyllina ja Hydena: yhtäältä hillittynä pukumiehenä, toisaalta libidonsa perässä juoksevana, nahkaliivisenä erotiikan mestarina. Naiset ovat kohtalokkaita ja provokatiivisia, houkuttelevat Haddaway-paran kiihkeään tanssiinsa, vain nakertaakseen tätä mahdollisuuden tullen kaulasta. Eipä ihme, että hän parahtaa:

“What is love?
Baby don’t hurt me
don’t hurt me
no more”

Antiikin kreikassa rakkaus jaoteltiin viiteen eri kategoriaan, mikä kertonee termin hankalasta määriteltävyydestä. Niistä tosin kaksi, vanhemmuussuhteeseen perustuva storge ja vieraanvaraisuutta kuvaava xenia ovat Platonin määrittelystä jääneet pois. Haddaway ei näytä kuitenkaan luottavan näihin muinaisiin ajatelmiin, vaan vaatii vastausta halunsa kohteelta. Niin, kai jokainen ihminen joutuu tämän irrationaalisen toiminnan lopulta itse määrittelemään. Arvaahan sen, että haavoja tulee eikä ruumiiltakaan säästytä.

Haddawayn tunteessa on selkeästi läsnä ”agape”-rakkautta, eli rakkautta sielua kohtaan, mutta What Is Lovessa vallalla on joka tapauksessa ”eros”-tyyppinen rakkaus, rakkaus ruumista ja aisteja kohtaan. Tuskinpa millään muulla tavoin tanssilattioita täytetäänkään, seksuaalisuuden sublimointia edes hieman siveämpään muotoon yökerhokäyttäytyminen kun joka tapauksessa on.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Alkuperäistä SNL-sketsiä ei YouTubesta tahdo löytyä, mutta tuohon legendaariseen autolla ajeluun törmää tämän tästä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus 2!

Seuraavaan pätkään on taas viiden minuutin edestä koottu variaatioita tuosta infernaalisesta päännytkytyksestä. Bill Cosbysta Sean Conneryyn, Ankronikkaan ja Harry Potteriin asti.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!