Popklassikot 1996

#1 Daft Punk – Da Funk

Daft Punk – kun roboteilla oli vielä kasvot.

Daft Punk – kun roboteilla oli vielä kasvot.

Daft Punkin suosio jaksaa hämmästyttää. Hämmästyksen syy ei ole se, että Daft Punk ei tekisi hyvää musiikkia. He tekevät kerrassaan fantastista musiikkia. Hämmästyksen syy on se, että musiikki on hyvin lähellä niitä pienten painosmäärien 12-tuumaisia, jotka jäävät yleensä dj-piirien kuriositeeteiksi. Vuoden 1996 popklassikoksi nostamamme (ja kyllä, pienellä Soma-levymerkillä jo edellisenä vuonna ensimmäisen kerran julkaistu) Da Funk on single Daft Punkin debyyttialbumilta Homework.

Daft Punk ei toisaalta koskaan rajoittunut ranskalaisen filtterihousen kaavoihin, vaikka trendiä sivusikin. Daft Punk valitsi koukkunsa taiten, toisti niitä ärsyttävyyteen asti ja naitti ne matalalta pumppaavaan klubibiittiin. Menestysreseptin kruunasi lofi-estetiikan kekseliäs käyttö. Da Funk rakentuu pitkälti yhden melodiakierron varaan, jota nousee lopussa tukemaan säröinen acid-kuvio. Rytmi sykkii määrätietoisesti kuin Queenin Another One Bites The Dust.

Da Funkia tukee Spike Jonzen hurmaava video. Öinen New York näyttäytyy rauhallisissa katumaisemissa, joissa eksyneen oloinen koiramies vaeltaa Da Funkia tuuttaavan ghettoblasterin kanssa. Video jättää musiikin monin paikoin taustalle ja nostaa esiin koiran satunnaisia kohtaamisia ja niihin liittyviä keskusteluja. Video päättyy pimenevässä kuvassa kaikuvaan vihellettyyn melodiaan, joka kertoo täsmällisesti miksi Daft Punk poikkeaa klubimusiikin harmaasta massasta: sen yksinkertaisen oivaltavia biisejä voi vihellellä.

Maskien taakse mielellään jättäytyvät Daft Punk -miehet Thomas Bangalter ja Guy-Manuel de Homem-Christo eivät ole varsinaisia rave-natiiveja, vaan heidän Daft Punkia edeltänyt kitarabändinsä oli vahvasti inspiroitunut muun muassa The Beach Boysista. Daft Punk on myös aina ollut Gesamtkunstwerk siinä missä Kraftwerk: sen äänen, kuvien ja esiintymisten luoma kokonaisuus on oma maailmansa. Siinä missä Kraftwerk oli kurinalaisen minimalistinen, on Daft Punk pikemminkin kimalteleva ja vivahteikas kollaasi.

Konemusiikin hektiset syklit ja tuotantovälineiden kehitys vanhentavat monien artistien soundin nopeasti. Da Funk kuulostaa kuitenkin yhä täysin ajattomalta. Videon kera Da Funkista muodostui saumattoman tyylikäs kokonaistaideteos, joka on merkkipaalu paitsi Daft Punkin uralla myös 1990-luvun populaarikulttuurissa laajemmin.

http://youtu.be/mmi60Bd4jSs