Viisi syytä miksi Swedish House Mafiasta tuli 2000-luvun menestynein superbändi

Vielä hetken ruotsalainen talomafia: Axwell, Steve Angello ja Sebastian Ingrosso.

Kolme suosittua ruotsalais-DJ:tä pistivät hynttyyt yhteen vuonna 2008, neljä vuotta myöhemmin he keräävät stadionyleisöjä jäähyväiskiertueellaan. Miksi Swedish House Mafiasta tuli tanssimusiikin messiaita?

#1 Kokonaisuus > osiensa summa

Kolme kovaa tiskijukkaa pistää bileet pystyyn erikseenkin, mutta kun he asettuvat laitteiston taakse yhdessä, odotukset ovat kolme kertaa suuremmat. Kansa tulee normaaleille DJ-keikoille tanssimaan, Swedish House Mafian keikoille tullaan sekoamaan kuin herätysjuhlille. Steve Angello on hyvä DJ. Sebastian Ingrosso on hyvä DJ. Axwell on hyvä DJ. Yhdessä he ovat popmaailman supertähtiä, jotka saavat kaiken muun hyvän lisäksi kansan takuulla tanssimaan.

#2 Pilvenpiirtäjien tasolla liitelevä itsetunto

Rolling Stone -lehden haastattelussa Ingrosso rinnasti Swedish House Mafian lopettamisen The Beatlesin hajoamiseen. Kuulenko röhönaurua? Ylilyönti toki, mutta samalla virkistävä muistutus siitä, että bändi on todellakin saanut aikaiseksi jotain suurta. He ovat täyttäneet Madison Square Gardenin ja Milton Keynesin, myyneet miljoonia levyjä sekä nostaneet yhdessä David Guettan kanssa mannereurooppalaisen tanssimusiikin taas USA:n Hot 100 -listan kärkipäähän. Ehkä kolmenkymmenen vuoden päästä nykyinen nuoriso hoilaa tippa linssissä sekä Hey Judea että Don’t You Worry Childia.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#3 Äärimmäinen kaupallisuus…

Clash Music kirjoitti Until One -albumin (2010) arviossaan: “Levy kuulostaa siltä kuin he olisivat viettäneet kaksi vuotta huonoissa kaupallisuuden raiskaamissa bilepaikoissa, joissa glowstickit eivät koskaan kuole, tanssilattiat pyörivät ja polttariseurueet saavat alennusta”. Sekö muka on huono asia? Kateellisten vikinää. Ruotsalaiskolmikko tanssahtelee ja nussii himokkaita bändäreitä matkalla pankkiin. Tanssimusan pitää tanssittaa ja mielellään myös viihdyttää.

#4 …lyö kättä popin trendien kanssa

Moni viime vuosien isoista pophiteistä on mahtipontisuuden hiivalla kohottunutta pullaa, joka on helppo remiksata täyttämään tanssilattioita: Gotyen Somebody That I Used to Know, Coldplayn Every Teardrop Is a Waterfall sekä Paradise, Usherin Euphoria ja The Temper Trapin Sweet Disposition. Kuunnelkaa lisäksi vaikka ryhmän oma Save the World -hitti. Yleinen popilmasto nyt vain sattuu olemaan otollista maaperää Swedish House Mafian musiikille.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#5 Rock on kuollut – toistaiseksi

Viime vuoden kovimmat bileet ja eräät kiinnostavimmista festareista on järjestetty tanssimusiikin varjolla: Weekend Festival toi Suomeen Skrillexin, Ingrosson ja Guettan, Summer Sound puolestaan Aviciin ja Axwellin. Musen uudella albumilla kuullaan dubstepiä. Samaan aikaan rockalbumilistoja hallitsevat, herranjumala, The Black Keys ja Mumford and Sons! Lisäksi yhtenäisen bändin käsite on tietokoneiden vallattua alaa musiikissa hiljalleen hämärtynyt. Kolme DJ:tä on nyt bändi siinä missä perinteinen rockyhtyekin. Joten on vain luonnollista, että vuoden suurimmat lopettajaotsikot revitään DJ-kollektiivin jäähyväisistä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Swedish House Mafian One Last Tour -jäähyväiskiertue Helsingin Areenalla torstaina 20. joulukuuta. Liput alkaen 80,50 euroa.