Jumalten juoma, Jonnen parhain kuoma: 5 ylistyslaulua Euroshopper-energiajuomalle

Nam nam nam. Bzzzz. Piff Paff Pow.

Nam nam nam. Bzzzz. Piff Paff Pow.

Yläasteikäinen tietokoneisiin viehtynyt suomalaispoika tuskin liikuttaisi varvastakaan ilman kulausta ES:ää. Tai ainakaan pelaisi CS:ää. Tai tekisi mitään muutakaan. Paitsi pohtisi, että mistäköhän saisi yhden ES:n.

ES:n koukuttavuutta ja noloutta on tarkasteltu musiikissa ironisen etäisyydenoton avulla. Vaikka ES-teini eli “jonne” on hassu hahmo, on hänessä jotain pohjimmiltaan sympaattista. ES-aiheiset YouTube-kommenttiketjut ovat “vihapuheen”, hekumoinnin ja häröilyn sekamelskaa.

Loisteputkien ja viinereiden sulostuttamassa neukkarissa sanottaisiin, että nyt on nuorisosegmentin brand awareness kohdallaan. Ja niin se onkin. Rakastetuinkaan tuotemerkki ei kuitenkaan yleensä inspiroi ihmisiä taiteilemaan massamitassa. Parasta Euroshopperin kidnappauksessa on se, ettei firma ole lähtenyt suitsimaan meemisekoilua.

Red Bull voi masinoida laskuvarjohypyn avaruudesta, laittaa tarran formulakuskin kypärään ja sponsoroida valkoisen kulttuurieliitin musiikkifestivaalia, mutta Tuusulan S-marketin kassalla kyse on viikkorahojen riittävyydestä. ES on halpaa. Ja addiktoiva piriste, jonka avulla laneista selviää nukkumatta.

“Jonneista” ei ole selvitty ilman moraalista panikointia: itse vankassa Saludo-koukussa tärisevät vanhemmat ovat kiertäneet lähikauppoja energiajuomakieltoa vaatien. Hampaat pilalla, keskittymiskyky pilalla! Kun vain ei olisi ES:ää, niin meidänkin Joonatan-Alexander saisi matikasta ysin.

Tuli ysi tai ei, osoittavat seuraavat harjoitelmat ainakin piinkovaa nettiviihteen osaamista.

#5 Make, Viljami ja Joni: Es pärisee

Puhesyntetisaattorit eivät ole koskaan nousseet vocoderin veroiseksi instrumentiksi, vaikka syytä olisi. Tässä laulussa puhesyntsan neutraali toteavuus on täydellinen vastinkappale jännitteiselle Eminem-kitarariffille. Sanoitukset rienaavat ajatusta rappeutuneesta nuorisosta:

“Vanhus se huokaisi:
nykynuoret, jonnet, nyymit ja pissishuorat
helvettiin menossa tää maa
kun spurdojonnet kaduilla hengata saa”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#4 MrTuomo: ES-Song

ES-Song on EDM:n, vanhan videopelimusiikin ja dubstepin fuusiota, joka sisältää lyriikoiden osalta vain lyhyen Minecraft-läpän. Itse sana “ES” toistuu kuitenkin perkussiivisena elementtinä lukemattomia kertoja. Kommenttiketjuissa MrTuomoa syytetään PewDiePien plagioinnista, mutta mikäpä meemikulttuurissa olisikaan alkuperäistä?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#3 Gwen Beach: Vielä on ES jäljellä

Kerran kuunneltuaan Mamba-hittiä ei mielestä pois saa, eikä myöskään tätä rujoa versiointia. Sopivasti sinnepäin lauletun biisin kaiho kohdistuu ES-pärinöihin, jotka ovat juuri tuloillaan. Biisin lopusta löytyy sympaattinen “shout-out” kovia kokeneelle Tero Vaaralle.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#2 Casey Ryback & Katkotut Kädet: ES

Kaikki olennainen tiivistyy lyriikoihin: “Kun koulun käytävillä yhä huutelet sä meemejä, vaikka kello välitunnilta jo sisään soi, tietokoneluokassa Viljamin veljeä, hakkerointiasioissa konsultoida voi”. Tämän viiden kappaleen kimaran osalta Casey Ryback on musiikillisesti paras. ES-kulttuurin ydinpiirteiden kiteyttäminen laulun muotoon vaatii vain minuutin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#1 Jesse Piipponen: “Gangnam Style” Parody  Euroshopper style!

Gangnam Stylen ES-versiointi on täynnä terhakkaa poikaenergiaa. Myös kokonaisnäkemys videosta, koreografiasta ja biisistä on kehittyneemmällä tasolla kuin valtaosassa ES-häröilyistä. Suomalaisen peruselämän kuvastoon ES-style istuu kuin Kia Prisman parkkipaikalle: videossa liikutaan anonyymilla omakotitalo-alueella, jossain vuodenaikojen välimaastossa. Muita ihmisiä ei näy missään. Ja esikuvan tavoin saunaankin päästään.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!