2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#85 El-P – Deep Space 9mm (2002)

El-P.

El-P. Ostaisitko tältä mieheltä jäätelötötterön?

Newyorkilaisräppäri El-P on 2000-luvun vaihtoehtoisen hiphopin keskeisimpiä nimiä.

”Sign to Rawkus?
I’d rather be mouth fucked by Nazis unconscious”

Tuottaja-räppäri El-P ei säästele sanojaan puhuessaan entisestä levy-yhtiöstään Deep Space 9mm -raidalla. El-P:n jo tuolloin lopettaneen Company Flow –kokoonpanon julkaisut olivat tulleet Rawkus Recordsin kautta, mutta sooloartistina hän julkaisi musiikkiaan omalta Definitive Jux -levy-yhtiöltään.

El-P on myöhemmin listannut katkeruutensa syiksi esimerkiksi Rawkusin taloudelliset epäselvyydet ja sopimusrikkomukset. Mutta yksittäinen levy-yhtiölle suunnattu rivi ei suinkaan ole se syy, miksi Deep Space 9mm on ansainnut paikkansa 2000-luvun popklassikoiden joukossa.

Kappale on esimerkki El-P:n kyvystä rakentaa saumoistaan repeileviä äänimaisemia, jotka vaativat kuuntelijan herkeämättömän huomion. Deep Space 9mm ei ole tästä maailmasta eikä tästä ajasta, sillä neuroottisesti sykkivän rumpuraidan kuljettama, klaustrofobista tunnelmaa rakentava kappale pakenee määritelmiä.

”Existence on the fringes and such
My generation make friends with slugs
Thank god for the drugs and drums
Tell history that I’ll be right here hiding from guns”

Vain poikkeukselliset hiphop-kappaleet kuulostavat näin tuoreilta yli kymmenen vuotta niiden ilmestymisen jälkeen. Trendisoundit ovat tulleet ja menneet, mutta yhä nyt vuonna 2013 Deep Space 9mm säikäyttää kuin jäätelötötteröstä suuhun jäävä lasinsirpale.

Kuinka El-P saa koskaan nukuttua, jos hänen päänsä sisällä pyörii tällaisia ääniä?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
El-P – Deep Space 9mm (ohj. Brian Beletic)

Bonus!

El-P:ltä ei äänestetty muita kappaleita. Definitive Jux -levymerkin artisteista sen sijaan noteerattiin muun muassa Aesop Rock (Daylight) ja Cannibal Ox (The F-Word).