Tuomas Kauhanen – Sano vaan Tuomas / Silkinpehmee – Mun Beverly Hills

Warner / Cosmic Playground

Tuomas Kauhanen: 56 pistettä? Eiks yhtään enemmän, pliis?

Tuomas Kauhanen: 56 pistettä? Eiks yhtään enemmän, pliis?

Pitkän linjan räppärit haluavat hittilistoille.

TuomasKansiKymmenisen vuotta sitten porvoolaislähtöinen Tuomas Kauhanen käytti mc-nimeä Eflekti. Vielä silloin kokoonpanoja, joissa hän oli mukana (Näkökulma, A04), pidettiin maanläheisinä vaihtoehtoina listoille pyrkiville ja radiosoiton nälkäisille Rähinä Recordsin artisteille. Mutta syystä tai toisesta Kauhasen musiikkiprojektit jäivät vain alaviitteiksi 2000-luvun kotimaisen hiphopin historiankirjoitukseen. Näkökulma julkaisi kyllä vuonna 2008 levy-yhtiödebyyttinsä, mutta paria vuotta myöhemmin kokoonpano jäi telakalle.

Jos jostakusta käyttää niinkin kliseistä ilmaisua kuin ”suomiräpin pioneeri”, Silkinpehmee on sen tuoman painolastin ehdottomasti ansainnut. Hän räppäsi jo vuosituhannen vaihteessa Kontrasti-nimisessä kokoonpanossa. Aikoinaan Silkinpehmee oli vakiovierailija esimerkiksi Seremoniamestarin levyillä. Hänen Kalevan poika –debyyttialbumistaan on vierähtänyt nyt jo kuutisen vuotta.

Nyt Kauhanen ja Silkinpehmee kilpailevat huomiosta samankaltaisilla albumeilla. Kauhasen taustalla on Warnerin jättimäinen markkinointikoneisto, Silkinpehmee luottaa Cosmic Playground -levy-yhtiöön.

Kauhasen luomisprosessiin ovat ainakin vaikuttaneet taloudelliset paineet. Hän on myöntänyt levynsä ilmestymisen jälkeen antamissaan haastatteluissa, että Warner viivästytti julkaisua, koska kappalemateriaalissa ei ollut riittävästi hittipotentiaalia.

Ensimmäinen Kauhasen levyltä julkaistu sinkku, 1985, lainaa kertosäkeessään Anssi Kelan 1972-hittiä. Toinen sinkku puolestaan kierrättää nimensä mukaisesti Juliet Jonesin Sydämen Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin? -kappaletta. Lopulta levy-yhtiö näytti albumille vihreää valoa, kun sille oli väsätty Kuningasidean Väinöväinön kanssa sittemmin runsaasti radiosoittoakin saanut Enkeli-kappale. Kovasti on siis yritetty.

Sano vaan Tuomas onkin oppikirjaesimerkki albumista, joka on koottu sinkkujen ympärille. Ei ole mikään yllätys, jos seuraavana singlenä julkaistaan Vahva, joka erottuu selkeästi edukseen muusta kappalemateriaalista.

Kauhasen imago ja aihevalinnat tuovat mieleen Cheekin. Käytännössä hän onkin kuin Cheekiä maanläheisempi ja sitä kautta myös helpommin lähestyttävämpi räppäri. Musiikillisesti albumi kuulostaa siltä kuin se olisi tullut ulos Rähinä Recordsin liukuhihnalta.

* *

Silkinpehmee: 42 pinnaa? Ei paljo haittaa!

Silkinpehmee: 42 pinnaa? Ei paljo haittaa!

SilkinpehmeeKansiSilkinpehmeen Mun Beverly Hills on puolestaan valtava pettymys. Vielä Kalevan poika -debyytillä on kiinnostavaa tarinankerrontaa ja vilpittömyyttä. Nyt niiden tilalle on tullut keskenkasvuista leveilyä ja räppikliseiden latelemista. Satunnaisesti, kuten esimerkiksi albumin introssa, Silkinpehmee näyttää, että hän on yhä yksi Suomen kovimmista räppäreistä, mutta se ei riitä kannattelemaan levyä. Kokonaisuutena albumi on lukemattomine laulettuine kertosäkeineen tasapaksua kuunneltavaa.

Hetkittäin albumi saa toivomaan, että se olisi vain nokkelaa parodiaa, mutta kai ne tahattomat Hausmylly-vaikutteet pitää kuitenkin ottaa todesta. Kun esimerkiksi Kultakausi-kappaleella Antti Lainas laulaa: ”Mä teen kultaa, siitä mihin kosken, Midaan kosketus luo nosteen, mä en etsi sateenkaaren päätä, mä syljen tulta ja jäätä”, sitä alkaa väistämättä epäillä, onko levylle haettu inspiraatiota Risto Asikaisen pöytälaatikosta.

Mutta miksi Kauhanen ja Silkinpehmee ovat tehneet nämä albumit? Se on kysymys, johon on mahdotonta saada vastausta. Oli syynä sitten itseilmaisun tarve, hauskanpito tai rahanahneus, sillä ei pitäisi olla merkitystä minulle musiikinkuluttajana. Vain sillä on merkitystä, kuinka kunnianhimottomilta molemmat albumit kuulostavat.

58 Tuomas Kauhanen tähtää radiokanavien soittolistoille kovisimagolla ja tarttuvilla kertosäkeillä, mutta albumi on epätasainen kokonaisuus.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

42 Silkinpehmee on musiikillisesti eksyksissä eikä albumia pelasta, että sillä on vierailijoita Cheekistä Jukka Ässään.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!