2010-luvun popklassikot

#88 Run the Jewels – Close Your Eyes (And Count to Fuck) feat. Zach de la Rocha (2014)

“Killer Mike hävinnee räppärinä vain Kendrickille tällä vuosikymmenellä, El-P tuottajana tuskin kenellekään.”

Vuosikymmenen paras tag team kohtaa samanhenkisen agitaattorin.

“Blankets and pillow torchin’, where the fuck the warden?
And when you find him, we don’t kill him, we just waterboard him
We killin’ ’em for freedom cause they tortured us for boredom
And even if some good ones die, fuck it, the Lord’ll sort ’em”

El-P:n tuotantojen hienous keskittyy laajalti tilan käytön ymmärrykseen. Kappaleiden manipulointi on tällöin varsin helppoa: kovemmat bangerit, kuten The Full Retard, saavat onton ja kaikuvan syvyyden, kun taas hitaampia ja raskaampia vetoja voi tehostaa samalla tavalla – tilaa pakataan täydemmäksi.

Close Your Eyes tekee noista tempuista kummatkin, ja yhtäkkiä haluan hankkia low riderin tätä ja muutamaa muutakin samanhenkistä biisiä (T.I.:n Front Back, Clipsen Grindin’) varten.

Killer Mike hävinnee räppärinä vain Kendrickille tällä vuosikymmenellä, El-P tuottajana tuskin kenellekään ja Run the Jewels duona elää helpoiten Kuudes Aisti 2013:n hengessä. Kaatosateessa heitetyn keikan keskellä Mike julisti: ”We’re the greatest tag team in rap motherfuckers.” Se oli helppo uskoa: mikään luonnonilmiö ei olisi häätänyt yleisöä Hämeentien vierestä. Kaupan päälle Zach de la Rochan paras säkeistö ikinä?

Heinäkuussa 2014 lähdin kotiseudulleni Kajaaniin ja olin jo luovuttanut reissun viihtyisyyden suhteen. Varmaan kävelisin 10 kilometriä päivässä ja kuuntelisin levyjä.

No ei: tietysti tapahtui kaikki se, mitä en osannut odottaa: tapasin aivan upeita ihmisiä, kantabaari soitti jostain syystä Happy Mondaysia, Cania ja vaikka mitä suosikkeja. (Soittolistan takana oli muuan Dj Vastarannan Kiiski, joka on eittämättä maan parhaimpia.) Ehkä en vain ollut aikaisemmin tähän valmis.

Tuohon aikaan Close Your Eyes soi niin vapauttavana että huimasi. Sittemmin sen sävy on tuntunut paljon tummemmalta kaiken rodullisen väkivallan seassa. Onneksi se tulee repimään kaiken palasiksi niin kauan kuin asiat eivät ole kunnossa – sen jälkeen sen tahtiin voi taas juhlia.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!