2000-luvun kotimaiset pophelmet

#43 Chisu – Kohtalon oma (2011)

(Säv. ja san. Chisu)

Christel Sundberg, suomipopin suursuosikki. (Kuva: Tomi Palsa)

Kun vapaa tahto ja kohtalo lähtivät kilpasille.

”Hei kohtalo, oon iso tyttö jo
ja mä päätän sen, kenen oon tai en”

Tanssilattia oli pieni ja täynnä. Kyseessä oli suljetun kuppikunnan kekkerit, ja parketilla tanssiliikkeittään esitteli joukko musiikkitoimittajia, suurin osa lähemmäs 30–40-vuotiaita miehiä. Keskiyön lähestyessä kaiuttimista alkoi kuulua Chisun Kohtalon oma -kappaleen ensisävelet.

Ja sitten mentiin.

Siinä hetkessä oli jotain perin kaunista. Aikuiset suomalaismiehet hyppivät tasajalkaa ja heiluttivat käsiään ilmassa samalla laulaen mukana: ”Hei kohtalo, oon iso tyttö jo.” Samanlaista antaumusta näkee harvoin.

Ei pidä käsittää väärin: kukaan tanssilattialla ei pilkannut Chisun Kun valaistun -levyn radiohittiä. Päinvastoin hetki oli kunnianosoitus kyseiselle kappaleelle, sillä Kohtalon omaa voi imarrella niinkin suotuisilla adjektiiveilla kuin ihastuttava, mukaansatempaava ja valloittava.

Ihastuttava, mukaansatempaava ja valloittava. (Kuva: Tomi Palsa)

Hienointa Kohtalon omassa on se, että riippuen kuuntelukerrasta säkeet avautuvat aina hieman eri tavalla.

”Mut kuule kohtalo
mul oma tahto on”

Joskus sanat tuntuvat huumaavan naiiveilta: onhan lähtökohtaisesti typerää, että kohtaloa muka voisi puhutella. Tuntuu myös lapsellisen itsepäiseltä ajatella, että rakastuminen on pelkästään päätöksestä kiinni. Toisaalta sama ajatus on varsin kiehtova. Ainainen sydämellä ajattelu ja holtiton tunteiden seuraaminen kaikessa söpöydessään voi alkaa ällöttää, joten Chisu tarjoaa tähän kyllästymiseen vastapainoksi kylmän järjen ja päätöksenteon.

Tuntuu lapsekkaalta sysätä kaikki kohtalon varaan ja yhtä lapsekasta on kuvitella päättävänsä itse kaikesta. Kohtalon oma onkin salakavalan viisas kappale, vaikka tanssilattialla se voi kuulostaa sanomattomalta popbiisiltä. Tanssihuumassa kaikki eivät huomaa, että Christel Sundberg on tiivistänyt kolmeen minuuttiin ja viiteenkymmeneen sekuntiin yhden elämän suurimmista eksistentiaalisista valtataistelukysymyksistä: missä suhteessa kohtalo ja vapaa tahto ovat toisiinsa.

Niin, yllättävän syviä vesiä. Mutta nyt filosofoinnit sikseen ja kappale soimaan. Saa tanssia, saa miettiä, yhtä aikaa tai erikseen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

1. helmikuuta 2011 − Korkein oikeus ei myöntänyt Alma Media -viestintäkonsernille valituslupaa toimittaja Johanna Korhosen nostamasta syrjintäkanteesta käydyssä oikeusjutussa.