Small Talk: vieraana Anna von Hausswolff

Anna-von-Hausswolff

Skandaalien välttämiseksi Anna ei laittanut tähän kuvaan Burzum-paitaa.

Ruotsalainen, Earthia fanittava ja urut edellä mustista mustinta taidepoppia soittava lauluntekijä Anna von Hausswolff jos joku on pyhäinpäivän iltaan sopiva muusikko. Viime vuonna Hausswolff julkaisi toisen albuminsa Ceremonyn, joka arvioitiin Nuorgamissa 89 pisteen arvoiseksi. Tänään hän esiintyy Tavastialla.

Isäsi on menestynyt kuvataiteilija. Onko hän vaikuttanut musiikillisesti sinuun?

“Kasvoin hänen musiiikkinsa ja taiteensa kanssa. Sekä hän että äitini olivat musiikinrakastajia ja esittelivät minulle ja siskolleni lukuisia hyviä bändejä, kun olimme lapsia, eli tuossa mielessä he ovat vaikuttaneet minuun ja siskooni paljon. Mutta on monta syytä, miksi minä kuulostan siltä kuin kuulostan ja isäni teokset ovat erilaisia. Hänen systemaattinen tapansa tehdä töitä on todella jotain muuta kuin minun, joten on vaikea sanoa miten se olisi vaikuttanut minuun. Mutta se kuitenkin on.”

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämässäsi? Mikä tekee siitä erityisen?

“En ole ikinä kuunnellut mitään yhtä paljon kuin Jan Welmersin Litanietä. Löysin hänet kolme vuotta sitten ja järkeni lähti hänen sävellystensä yksinkertaisuuden ja monimutkaisuuden edessä. Olen kuunnellut hänen musiikkiaan liki päivittäin siitä lähtien.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä klassikkokappaletta et ole koskaan ymmärtänyt? Miksi?

“On paljon musiikkia, jota en ole koskaan tajunnut, mutta se johtuu enemmänkin siitä, etten tiedä siitä tarpeeksi tai kokenut sitä oikealla tavalla. Haluamatta ravisuttaa kiihkeästi asioihinsa suhtautuvaa urkurimaailmaa, joudun tunnustamaan, että minusta moni Bachin teos on kovin tylsä.”

Mikä on suosikkisäkeesi pop-musiikissa?

Cat Stevensin Where Do the Children Play. Se koskettaa sydäntäni.”

“Well I think it’s fine, building jumbo planes
Or taking a ride on a cosmic train
Switch on summer from a slot machine
Get what you want to if you want, ’cause you can get anything

I know we’ve come a long way
We’re changing day to day
But tell me, where do the children play?”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Ketkä olivat idoleitasi, kun olit teini?

Carl Einar Häckner, TLC, Shampoo, Snoop Doggy Dogg ja Latin Kings.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Minkä kappaleen todennnäköisimmin laulat, jos löydät itsesi karaokebaarista? Vai käytkö edes karaokessa?

“Todennäköisesti jotain juustoista soulia tai r&b:tä. Jotain, mitä lauloin kun olin lapsi, koska ne ovat ainoat kappaleet, joiden sanat muistan tai joita saan ylipäätään lauletuksi humalassa. Laulan karaokea, mutten kovinkaan usein. Viimeksi tein itsestäni vain pellen, todellinen puhtaan häpeän hetki, joten aion olla jatkossa varovaisempi.”

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvään?

Lou Reedin. Olin Kööpenhaminassa ja luin siitä Facebookista. Hän on ollut erittäin tärkeä hahmo elämässäni. Nyt tuntuu, että olen hänelle paljon velkaa, koska hän on antanut minulle niin monta hienoa tarinaa ja hetkeä.”

Ketkä neljä soittaisivat unelmakvartetissasi? Kuka olisi tuottaja?

“Minulla on unelmakvartettini kanssani kiertueella ja työskentelen unelmatuottajani kanssa. Olen onnekas tyttö ja erittäin kiitollinen kaikkia kohtaan, jotka käyttävät paljon aikaa ja energiaa musiikkiini.”

Kenen ääni saa selkäpiissäsi valumaan hyyn?

Diamanda Galás aiheuttaa minulle väreitä jokaisella mahdollisella tavalla. En ole koskaan kuullut kenenkään muuttavan ääntään niin moneen muotoon hukkaamatta kuitenkaan tunnelatausta.”

Mikä bändi tai artisti tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

“Mikä tahansa bändi, joka voi aiheuttaa voimakkaan poliittisen muutoksen taiteen/musiikin/performanssin avulla tai lisätä tietoisuutta poliittisesti rikkinäisestä/rikkinäisessä valtiossa on tärkeä. Mutta jos minun pitäisi valita yhtye, jonka musiikki aiheuttaa eniten tulevaisuuden musiikkiin, sanoisin Sunn O))) tai Earth. Ne ovat avanneet niin monta tuntematonta ovea äänitaiteilijoille ja muusikoille ympäri maailman ja avaavat uusia koko ajan. On inspiroivaa kuulla uuden äänitaiteen ja lähestyttävämmän genren kuten metallin kombinaatio. Tuntuu, että heidän suosionsa kasvaa koko ajan.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on ärsyttvävin väärintulkinta, joka musiikistasi, teksteistäsi tai imagostasi on tehty?

“Uskoisin olevani onnekas, koska en ole kuullut kovinkaan monia ärsyttäviä väärintulkintoja musiikistani. Minulla oli valokuvassa Burzum-paita viime vuonna ja sen jälkeen minua alettiin syyttää fasistiksi ja natsisympatisoijaksi. Se teki minusta surullisen ja vihaisen, koska vastustan täysin kaikkea sitä. Joten sen on oltava ollut pahin väärintulkinta imagostani.”

Mitä artisteja suosittelet todennäköisesti kiinnostavalle tuttavuudelle?

“Italialaista Agartthaa, ruotsalaisia bändejä kuten Fire!, Tempel!, Xenia Kriisin ja Bo Hansson. Tai muita bändejä kuten of:the Wand and the Moon, Bohren und der Club of Gore, Godspeed You! Black Emperor, Earth & Fire, Earth, Barn Owl ja Swans.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia? Onko sinulla suosikkeja?

“Harmillisesti en juuri. Jean Sibelius ja Pan Sonic ovat huippuja!”

Kuka tai mikä on täysin yliarvostettua?

Swedish House Mafia. En vain tajua sitä.”

Mikä on noloin asia levykokoelmassasi?

“Tällä hetkellä kokoelmani on hyvin pieni, koska kun muutin Kööpenhaminaan Göteborgista, päätin etten ota mukaan yhtään levyä. Halusin aloittaa nollasta ja tehdä uusia löytöjä. Uudessa kokoelmassani on vain kiinnostavia levyjä.”

Mikä on suosikkitapasi kuluttaa aikaa?

“Kuuntelen musiikkia tai katson elokuvia, mutten pitäisi sitä ajan kuluttamisena. Katsoin ennen paljon televisiota, mikä vei paljon aikaa eikä inspiroinut yleensä minua lainkaan. Nyt olen tosin heittänyt televisioni pois.”

Jim Morrison, nero vai pölvästi?

“Pölvästi? Miten voit sanoa pölvästiksi jotakuta, joka laittaa niin paljon energiaa ja ajatuksia musiikkiinsa. Hän on ehdottomasti nero.”

Anna von Hausswolff Tavastialla 2.11. Ovet klo. 20:00.