2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#11 Arcade Fire – Rebellion (Lies) (2004)

Kuvateksti.

Arcade Fire kapinoi nukkumista vastaan – luomet lurpsahdellen.

Kanadan indie-jättiläisten suurhitti Rebellion (Lies) on täynnä vanhemmille vastaanväittämisen villiä riemua. Ja muistuttaa se vanhempiakin toisin näkemisen tärkeydestä.

“Sleeping is giving in, no matter what the time is
Sleeping is giving in, so lift those heavy eyelids
People say that you’ll die faster than without water
But we know it´s just a lie, scare your sons and scare your daughter”

Ilmestyessään vuonna 2004 oli Arcade Firen debyyttialbumi Funeral kuin tuulahdus jostain toisesta maailmasta. Eikä ajaton levy lähes kymmenen vuotta myöhemmin tunnu vanhentuneen päivääkään. Se on yhä dramaattinen, taianomainen, mustasävyinen mutta samalla lohdullinen.

Albumilla aviopari Win Butlerin ja Régine Chassagnen johtama yhtye saattaa kuulijan pohjoisamerikkalaisen kaupungin lähiöön, joka on pelottavalla tavalla yhtä aikaa tuttu ja tuntematon. Freudilainen termi unheimlich hiipii väistämättä mieleen.

Funeral tuntuu kuvaavan nuoren kasvukipuja maagisen realismin keinoin .Laulujen henkilöt kohtaavat niin rakkauden kuin kuolemankin ja kaiken siltä väliltä. Isoja aiheita, mutta käsiteltynä aseistariisuvalla vilpittömyydellä.

Sattumalta albumin äänitysten aikana usean bändijäsenen lähipiiristä siirtyi maan poveen ikääntyneitä sukulaisia. Siitä nimi Funeral, hautajaiset. Silti levy tuntuu lupaavan, että elämä jatkuu.

Haikean pohjavireen keskellä hittibiisi Rebellion (Lies) on menevimmästä päästä. Ei se minusta välttämättä ole se albumin kaikkein hienoin kappale, mutta on helppo ymmärtää miksi juuri Rebellion pomppasi albumin menestyneimmäksi singleksi.

Biisi on kannustuslaulu kaikenlaiseen kapinointiin vanhempia ja auktoriteetteja vastaan. Se voisi olla vihainen tai vähintään kiukkuinen, ellei kappale rullaisi eteenpäin niin vaivattomasti, lähes rennosti.

NME:n haastattelussa Win Butler kertoi tuntevansa itsensä kappaletta laulaessaan Hammelnin Pillipiipariksi, joka laulullaan johdattelee nuorison peräänsä ja katua alas jokeen. Ihanasti vaeltavien viulujen ja menevän pianoriffin mukaan on pakko lähteä, kapinamarssille valheita vastaan. Kaikki messiin, vaikka kuinka silmäluomet painaisivat.

Vaikka biisi hilpeästi väittää nukkumisen tarpeen olevan vain yksi vanhempien lapsilleen syöttämistä valheista, löytyy vapaus lopulta uneksimisesta: “Come on baby in our dreams / We can live our misbehaviours.” Ehkäpä rohkeus unelmoida on tehokkain ase ahdistelevia auktoriteetteja vastaan.

Kappaleen viesti – nuorille ja varmasti myös meille hieman vanhemmille, jotka olemme jo unohtaneet miten asettua vastahankaan – tuntuu yksinkertaisesti olevan: uskalla nähdä toisin, unelmoi. Ajattele itse, omilla aivoillasi.

Naiviia? Ehkä. Totta? Ehdottomasti.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Arcade Fire – Rebellion (Lies) (ohj. Chris Grismer)

Mitä muuta?

Arcade Fireltä äänestettiin myös kappaleita In the Backseat, Keep the Car Running, Neighborhood #1 (Tunnels), Neighborhood #2 (Laïka), Ocean of Noise, The Suburbs, Wake Up ja No Cars Go.