2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#50 Snoop Dogg feat. Pharrell Williams – Drop It Like It’s Hot (2004)

Kuvateksti.

Snoop Dogg – ilmeisen höyryissä.

Gangsteriräpin veteraania ei kymmenvuotinen ura hidastanut: The Neptunesin tuella Snoop Dogg loi hämmentävän minimalistisen, mutta mielipuolisen tarttuvan kappaleen.

“I’m a gangsta but y’all knew that
Da Big Bo$$ Dogg, yeah, I had to do that
I keep a blue flag hanging out my backside
But only on the left side, yeah, that’s the Crip side
Ain’t no other way to play the game the way I play
I cut so much you thought I was a DJ
Two, one, yep, three
S N, double O, P D O, double G”

Amerikan länsirannikon veteraanigangsta Snoop Dogg ei sinänsä esittelyjä kaipaa. Mies oli mukana luomassa gansteriräppiä á la Los Angeles jo Dr. Dren klassikkolevyllä The Chronic ja myi miljoonia vuoden 1993 debyyttialbumillaan Doggystyle.

Snoopin vauhdikkaalle uralle mahtuu musiikin oheen muun muassa televisiosarjoja ja oma pornoelokuva. Eikä vauhti ollut juuri hidastunut vuonna 2004. R&G (Rhythm & Gangsta): Masterpiece levyn hittisingle Drop It Like It’s Hot on yksi tuoreen vuosituhannen parhaista räp-biiseistä.

2000-luku nosti Timbalandin kaltaiset supertuottajat pop-tähteyteen. Tähän tuottajajumaluuksien joukkoon kuuluu ehdottomasti myös The Neptunes -duo. Drop It Like It’s Hot on paitsi Snoopin, myös kappaleen tuottaneen The Neptunesin huippuhetkiä. Kaksikon toinen osapuoli Pharrell Williams myös riimittelee kappaleen ensimmäisen säkeistön.

Biisi rakentuu hämmästyttävän minimalistisista aineksista. On oikeastaan vain biitti, vähän synia ja kielen napsuttelua siihen päälle. Eikä muuta tarvita. Rohkea tuotanto ja Snoopin letkeä flow riittävät täyttämään lattian ihan joka diskossa.

Snoopin ainutlaatuinen karisma nostaa vähäeleisen kappaleen lentoon. Taitonsa todistanut viihdyttäjä tipauttelee riiminsä rennosti, hyvin ansaitulla itseluottamuksella. Biisin nimi viittaa tanssiliikkeeseen, mutta siinä sivussa Snoop lesoilee naisilla, autoilla, huumeilla ja pyssyillä. Eli puhe on gangsterielämän perusasioista.

Sittemmin gangstaelämä sai yllättävän käänteen, kun Snoop sattui Jamaikan reissullaan löytämään rastafari-uskonnon. Koira kasvoi leijonaksi: nykyään Snoop tottelee aliasta Snoop Lion.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Snoop Dogg – Drop It Like It’s Hot (ohj. Paul Hunter)

Bonus!

Snoop Doggilta ei äänestetty muita kappaleita, mutta koiramaisuuksista noteeratiin Eelsin Dog Faced Boy ja Florence + the Machinen The Dog Days Are Over.