2010-luvun popklassikot

#9 Lorde – Green Light (2017)

“Lorde kokee kertomansa mukaan musiikin synesteettisesti: hän näkee sen väreinä. Vihreä tuntuu olevan laulajalle voimakkaan positiivinen, uusiutumista kuvaava väri.”

21-vuotias Ella Marija Lani Yelich-O’Connor on parasta mitä Uudesta-Seelannista tällä hetkellä tulee.

”Those great whites, they have big teeth
Oh, they bite you
Thought you said that you would always be in love
But you’re not in love no more”

Uusi-Seelanti on ymmärtääkseni aika erikoinen maa. Siellä ihmiset kävelevät pää alaspäin, ja kesällä on talvi ja syksyllä kevät.

Uudessa-Seelannissa asuu monia outoja eläimiä, jotka kehittyivät eristäytyneellä saarella aivan omaan suuntaansa. Koska sieltä puuttuivat pitkälti nisäkkäät, varsinkin suuremmat maapedot, ottivat matelijat ja linnut haltuunsa maanisäkkäille muualla kuuluneita ekologisia lokeroita.

Useat lintulajit kehittyivät suuriksi ja lentokyvyttömiksi. Eurooppalaisten saavuttua monet lajit kuolivat sukupuuttoon tai vähintään päätyivät uhanalaisiksi. Ikonisin linnuista on tietysti kiivi, hurmaavan söpö höyhenpallo. Australialaiset kutsuvat naapurisaaren väkeä kiiveiksi, ja nämä kutsuvat ausseja kenguruiksi.

Nykyään Uusi-Seelanti tunnetaan myös hobittien kotimaana. Kulttimainetta nauttinut uusiseelantilainen ohjaaja Peter Jackson räjäytti pankin Taru Sormusten Herrasta -elokuvilla, joista suuri osa kuvattiin Jacksonin kotimaan komeissa maisemissa. Viime vuonna Uusi-Seelanti nousi maineeseen paikkana, josta superrikkaat ostelevat bunkkereita maailmanlopun varalta.

Silti parasta mitä Uudesta-Seelannista tällä hetkellä tulee on Lorde.

Vielä vuoden 2013 Pure Heroine -levyn Royals-hitillä syrjäinen kotimaa oli keskeinen teema, kuten Anton Vanha-Majamaa aiemmin tässä juttusarjassa kirjoitti.

Nykyään Lorde reissaa ympäri maapalloa, ja Green Lightin erotarina voisi sijoittua minne tahansa. Musiikkivideokin on kuvattu siellä Los Angelesissa, jonne Royalsilla haikailtiin. Mutta olen aina kuvitellut, että Uuden-Seelannin uimarannat ja oletettavasti erinomaiset surffauskohteet kuhisevat kappaleen julmia valkohaita isoine hampaineen.

Green Light on avaussingle viime vuoden Melodrama-albumilta. En oikeastaan miellä sitä levyn ilmeiseksi hitiksi, koska koko albumi on pakattu täyteen upeita popkappaleita. Melodrama tuntuu jo nyt klassikolta kunnianhimoisen ja silti lähestyttävän populaarimusiikin saralla.

”But I hear sounds in my mind
Brand new sounds in my mind
But honey I’ll be seein’ you, ever, I go
But honey I’ll be seein’ you down every road
I’m waiting for it, that green light, I want it”

Omaelämänkerrallisessa kappaleessa vaiheillaan parisuhteen päättymisen jälkeisessä limbossa. Toisaalta exälle ollaan selvästi melko käärmeissään, toisaalta on vaikeaa luopua. Kaikki tuntuu muistuttavan entisestä kumppanista.

Green light, vihreä valo, on helppo tulkita vihreäksi liikennevaloksi. Voit jatkaa elämääsi. Tie on selvä. Sitä Lorde laulussa kertoo odottavansa, haluavansa.

Mutta ei siinä vielä kaikki. Lorde kokee kertomansa mukaan musiikin synesteettisesti: hän näkee sen väreinä. Vihreä tuntuu olevan laulajalle voimakkaan positiivinen, uusiutumista kuvaava väri. Tässä, noh, valossa tuntuukin loogiselta, että Lorde laulaa kuulevansa päässään uusia ääniä. Ehkä ne ovat vihreitä ääniä.

”Yes, honey I’ll come get my things, but I can’t let go
I’m waiting for it, that green light, I want it
Oh, I wish I could get my things and just let go
I’m waiting for it, that green light, I want it”

Green Light rakentuu herkullisella, joskin varsin epähitikkäällä tavalla. Vokaali-intro jatkuu pitkälle kappaleeseen, joka säästelee koukkujaan. Mutta kun house-henkinen piano-luuppi iskee kehiin, on loppu täyttä euforiaa.

Kappaleen nostattava optimismi onkin kiinnostavassa ristiriidassa synkähkön sanoituksen kanssa, jota Lorden melodramaattinen lauluesitys tukee. Kun hän syvällä äänellä haukkuu eksäänsä, alkaa jo hieman pelottaa.

Ehkäpä tässä näennäisessä ristiriidassa on biisin voima. Vaikka vihreää valoa vielä odotetaan, tulee se lopulta. Lorde on kuitenkin tätä kirjoitettaessa yhä vasta 21-vuotias, joten mihinkään ei ole vielä kiire. Odotellessa voi vaikkapa tanssia.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!