Brian Eno ja kortti vuosikymmentä kohti – Oblique Strategies -sarjan huomioita keksijänsä urasta

Brian Peter George St. Jean le Baptiste de la Salle Eno syntyi 15. toukokuuta 1948 Suffolkissa.

Nuorgam onnittelee tänään 70 vuotta täyttävää Brian Enoa. Juhlaohjelmassa korttipeliä!

Ystäväni Bria tiedusteli, josko voisin tehdä pienen tribuuttijutun hänen enolleen nyt 15. toukokuuta, kun tämä täyttää 70 vuotta. Vastasin toki myöntävästi, olin itsekin joskus 15 vuotta sitten vetänyt Windowsin aloitusääntä särkijän läpi loopitettuna useamman tunnin ajan.

Sain rakkaalta ystävältäni Jadelta lahjaksi Oblique Strategies -korttisarjan jouluna 2008. Joka kesä se muodostaa mölkkyä, frisbeegolfia ja mitä tahansa huomattavasti paremman seurapelin. Vain puukkohippa taitaa hävitä sille elävöittämistarkoituksissa.

Siksi juhlistamme tänään Brian Peter George St. John le Baptiste de la Salle Enon 70-vuotista taivalta ja katsomme korttien kautta syitä, miksi tätä päivää on syytä juhlia.

Juhlavieraista Discreet Music, Ambient 2, Begegnungen-sarja, Cluster-työt ja monet muut, kuten Thursday Afternoon, Nerve Net, Neroli ja miljoona muuta tuotantoa, osallistumista, veistosohjetta, g-astronomista näkemystä myöhemmin… niin, mitä ihmettä tää jätkä ei oo tehnyt? Joka tapauksessa, joudumme tyytymään pieniin, nopeisiin hetkiin.

Tuskin se ainakaan on kirkonmiehenä toiminut.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jeesus perkele. Voidaanko mennä hitaammin? Huimaa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Luovutan.

#1 ”Be extravagant”

Roxy Music oli ensi hetkestään upea taistelutanner: rasva-glamia, hullu kitarasankari häkissä ja Teslan serkku keksimässä omia soittimiaan. Eno kulki mukana ne ensimmäiset kaksi, ja egojen taistelua ei voi kuvata paremmin kuin rasvapojan syrjäyttävällä, käsistä lähtevällä Ladytronin livellä. Videon kärpänen, Glamtrocera Manzanerae.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Lyhyesti:

Kyllä, sinunkin pitäisi nostaa ”Be Extravagant” -kortti.

#2 ”Cut a Vital Connection”

Skisma Bryan Ferryn kanssa johti lopulta Roxy Musicista eroamiseen, ja siitä alkoi riehakkain vaihe Enon popmutaatioissa. Voi helvetti mitä runsautta. Kutsutaanko Robert Fripp vielä kylään?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Tai coveroidaan hieman The Beatlesia?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#3 ”Turn it upside down”

Minä en ole joutunut sairaalaan, eikä minulla ole ystäviäkään. Siellähän saa olla rauhassa eikä sen parempaa voi edes kuvitella. Toisilla on ystäviä ja halua teorisoida, ja tässä antimuusikon termi aktualisoituu musiikin elementtien häivyttämisenä. Eno ei ehkä ”keksinyt” ambientin termiä, mutta vähintäänkin lanseerasi sen ja loi sille suunnan.

Another Green World on todellakin poplevy, mutta siitä viedään pois aina yksi elementti kerrallaan kuin oksa karsittaisiin pois. 43 vuotta myöhemmin puunrunkoa ei pysty enää halaamaan, ja jos juhannuskoivun korviketta sahaatte, niin voitte laskea pois projekteja, kuten Stereolab, Broadcast, Bark Psychosis ja Talk Talk. Tai sen vahvimman oksan eli lentokenttiä varten nauhoitetun, loputtoman kärsivällisen Ambient 1: Music for Airportsin. Musiikki voisi jäädä taustalle, mutta myös palkita huomiota.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#4 ”Listen to the quiet voice”

Ambientin teoria torjuttiin myös Enon oman levytyksen, musertavan Ambient 4: On Landin kohdalla vuonna 1982. Nämä äänikuilut eivät jää taustalle. Mikrofoni kuulokekytkennällä pelkisti Länsi-Afrikan yössä koetun äänimaailman, nyökäten Nurse With Woundin ja Throbbing Gristlen jo esittämälle idealle siitä, kuinka uhkaavakin äänimassa voi haihtua hetkittäin taustalle vain noustakseen uudelleen, keskittymistä rikkoen. Osoitteessa 64.29N 27.61E se oli yhtä lailla ajokortilliselle teinille täydellinen: laskeutuvien iltakoneiden valot pilvien läpi vasten Oulujärven valoa paikassa, jossa aina rapisi jotain – ja perimätiedon mukaan kummitteli.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#5 ”Use ’unqualified’ people”

Vuonna 1978 Eno sai pyynnön tuottaa newyorkilaisen Talking Headsin toisen levyn, More Songs About Buildings and Foodin. Samalla New Yorkin -reissulla Enon Artists Space -tapahtumapaikassa todistama festivaali innoitti legendaarisen no wave -kokelman nimeltä No New York.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#6 ”You are an engineer”

Vuosina 1977–1981 Brian Eno oli heittämässä popmusiikkia ennen näkemättömiin suuntiin. Lista levyistä käsittää hurjan määrän klassikoita, kuten Talking Headsin Remain in Lightin, David Byrnen kanssa tehdyn sampleklassikon My Life in the Bush of Ghosts ja U2:n kolme tärkeintä levyä, The Unforgettable Firen, The Joshua Treen ja Achtung Babyn.

..niin. Toki tuo on toissijaisena saavutuksena tässä listassa, koska Eno on erottamaton osa popmusiikkia yhä vartioivaa sarjaa, johon kuuluu levyjä kuten Low, ”Heroes” ja Lodger – ja Enon oma Before and After Science.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#7 ”Discliplined self-indulgence”

1990-luvun alkuun mennessä Eno alkoi herätellä popvaistojaan. John Calen kanssa tehty ihana Wrong Way Up toi kummankin parhaat puolet esiin, vaikka levytysvaihe oli paikoitellen hyvinkin piikikäs. Myös David Byrnen kanssa tehty Everything That Happens Will Happen Today vuodelta 2008 ja Underworldin Karl Hyden kanssa tehty High Life vuodelta 2016 löysivät saman tasapainon.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonuskortti: ”Is it finished?”

Toivomme ettei. Kahdekas vuosikymmenen voi tuottaa vielä paljon hyvää.