Kohti Ilosaarirockia!

Viisi syytä rakastaa Hot Chipiä

Hot Chip, viisi miestä rakkauden tarpeessa.

Hot Chip, viisi miestä rakkauden tarpeessa.

Miksi Ilosaarirockiin saapuva Hot Chip on niin paras? Niko Vartiainen kertoo.

#5 Hot Chip vie popbiisit takaisin maxi single -mittoihin

Hot Chip osaa tehdä popkappaleita. Siitä myöhemmin lisää. Erityisen hienoa on se, että lontoolaisviisikko ei häpeile venyttää kappaleitaan, jos se tuntuu oikeutetulta. Otetaan esimerkiksi vaikka tuoreimman In Our Heads -levyn kaunis Let Me Be Him, joka kaartaa ilmavasti koko lähes kahdeksan minuutin kestonsa. Samaa mallia yhtye on noudattanut niin ikään In Our Headsilta löytyvällä Flutesilla tai Made in the Dark -levyn Hold Onilla. Tanssittavat poplaulut eivät ole saaneet ansaitsemaansa pituutta sitten maxi single -levyjen kulta-ajan, ja Hot Chipin näyttämää esimerkkiä soisi monen muunkin yhtyeen toteuttavan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#4 Hot Chip soittaa parasta valkoisen miehen soulia tänä päivänä

Jamie Lidell ei ole tehnyt vuosiin mitään varteenotettavaa. Onneksi Justin Timberlake sentään palasi voittoisana, ja sinisilmäinen hurmuri Robin Thicke valtasi hittilistat tänä kesänä Pharrell Williamsin avulla. Silti on todettava, että Hot Chipin Look At Where We Are on paras valkoisen miehen soul-laulu vuosiin. Alexis Taylor ja Joe Goddard ovat kirjoittaneet muutaman soul-slovarin per levy Made in the Darkista lähtien, mutta kunnolla he eivät osuneet maaliinsa ennen viime vuoden In Our Headsia, jolta Look At Where We Are löytyy. Tällä kertaa he onnistuivat tekemään juuri sopivasti imelän ja vilpittömän suloisen rakkauslaulun, joka kutsuu tanssiin niin diskossa kuin petikamarissakin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#3 Hot Chipin tyypit ovat aidosti nörttejä eivätkä pelkää näyttää siltä

Katso näitä tyyppejä. Hehän ovat sinun yläasteen kemianryhmästäsi. Minne he katosivat? Tekemään mahtavaa musiikkia, tietty!

Tälläkin hetkellä jossain päin maapalloa Hot Chip tihkuu seksiä.

Tälläkin hetkellä jossain päin maapalloa Hot Chip tihkuu seksiä.

#2 Hot Chip rakastaa tehdä hienoja musiikkivideoita

Yhtye jaksaa kunnioitettavasti tehdä musiikkivideoita singlelleen yhä, vaikka niitä eivät näkisikään muut kuin ne, jotka niiden ääreen internetissä aktiivisesti hakeutuvat. Ja mikäs on jaksaessa, jos videoiden tekeminen on ollut läheskään yhtä hauskaa kuin se, miltä ne näyttävät.

Boy From School oli hämmentävä, kiehtova ja kotikutoinen, ja Jokeri-teemainen Ready for the Floor herätti huomion laajemmaltikin. Videografian hienoin teos on outo I Feel Better. Videolla Hot Chip on muuttunut kirkuvien tyttölaumojen fanittamaksi ylistailatuksi poikabändiksi. Keikan tulee keskeyttämään ilmassa leijuva, tieteiselokuvamaisen pahaenteinen valkoisiin pukeutunut laiha ja kalju hahmo, joka imee suusta tulevilla säteillään poikabändiläisten sielut ja stailaa heidät omaan muottiinsa. Lopuksi paikalle ilmestyy ilmassa leijuva mustan miehen pää, joka tuhoaa koko bändin, yleisön ja oikean Hot Chipin jäsenet silmistä tulevilla lasereillaan. Outoa? Kyllä. Hauskaa? Totta helvetissä.

Videon on ohjannut Peter Serafinowicz, joka toimi aikoinaan muun muassa Star Wars: Pimeän uhka -elokuvan Darth Maulin äänenä. Myöhemmin Serafinowicz on ohjannut myös Night and Dayn ja Don’t Deny Your Heartin musiikkivideon. Jälkimmäinen video näyttää bändin pelaamassa noin 10 vuotta vanhalta näyttävää FIFA-peliä PlayStationilla. Pelin on täytynyt olla kuitenkin jokin erikoisversio, sillä ”Unitedin” ja ”Cityn” välinen ottelu muuttuu, kuinka ollakaan, ensin pelihahmojen tanssijuhliksi ja sitten ryhmärakasteluksi. ”We’re gonna be going to extra time”, toteaa kuuluttaja lopussa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#1 Hot Chip on maailman paras singlebändi juuri nyt

Over and Over. Boy From School. Ready for the Floor. I Feel Better. Flutes. Ja monta muuta.

Vuodesta 2006 lähtien Hot Chip on julkaissut tasaista tahtia niin monta niin hyvää singleä, että alkaa hengästyttää. Laatu on ollut tasaista ja luotettavaa, ja vaikka albumikokonaisuudet eivät pysty yltämään singlejen nerokkuuden tasolle, ovat nekin jokainen oma vahva kokonaisuutensa. Upeimpina ja koskettavimpina hetkinään Goddardin ja Taylorin kappaleet ovat lähimpänä New Orderin ja Pet Shop Boysin neroutta, mitä 2000-luvulla on päästy.

Sitten kun yhtye julkaisee kokoelmalevyn, on se pakkohankinta jokaiselle hyvän tanssimusiikin ystävälle. Vielä sellaista ei ole kuulunut, mutta tässä on minun tämänhetkinen ehdotelmani sen kappalelistaksi. Todennäköisesti seuraava levy tuo taas kaksi-kolme lisäystä listaan.

Hot Chip esiintyy Ilosaarirockissa 13. heinäkuuta.