Mitäs menit kysymään

Osa 3 – “Onko saunassa puita?”

Suomalaisen rockmuusikon uteliaisuutta ei voi koskaan täydellisesti tyydyttää. Kyselykausi on ikuinen.

Nuorgamin Mitäs menit kysymään -sarjan toisessa osassa rockhenkilöiden tiedusteluihin vastaavat Iida Sofia Hirvonen, Visa Högmander, Jarkko Immonen, Juuso Janhunen, Joonas Kuisma, Oskari Onninen, Antti Piirainen, Timo Pennanen, Santtu Reinikainen, Arttu Tolonen, Mervi Vuorela ja Tuomo Yrttiaho.

1vene

#1 Kuka keikuttaa venettäni? (Kauko Röyhkä)

Sikäli, kun kyseessä ei ole tähdetön yö tai muu tilanne, jossa soutajan tietämättä veneessä todella saattaisi olla joku toinen henkilö tekemässä kiusaa, oikeampi kysymyssana lienee “mikä”, ei “kuka”. Jos soutuvene liikkuu suorakulmassa aaltoihin nähden eli aallot osuvat veneen kylkeen, voi pienikin liplatus aiheuttaa holtitonta heiluntaa, jolloin helposti tuntuu kuin joku olisi veneen alla sitä keikuttamassa. Paras keino vatkaamisen vähentämiseksi on kääntää vene kulkemaan aaltojen suuntaisesti niitä vastaan, jolloin veneen keula leikkaa vaahtopäät tieltään ja matkanteko sujuvoituu huomattavasti. (JI)

#2 Saako pörssistä kottii? (Martti Servo & Napander)

Ei saa, Martti. Ei saa. (JK)

#3 Milloin näiden vaikutus lakkaa? (Absoluuttinen Nollapiste)

Riippuu nautitusta aineesta ja sen määrästä sekä käyttäjän aineenvaihdunnasta, painosta, iästä ja terveydentilasta. Esimerkiksi heroiini ja kokaiini näkyvät huumestesteissä vain muutaman tunnin ajan, kun taas niiden aineenvaihduntatuotteet näkyvät useita vuorokausia. Kannabiksen satunnaiskäyttö näkyy virtsassa 2–7 päivää ja runsas käyttö kolmisen viikkoa. Alkoholi poistuu elimistöstä keskimäärin 12 tunnin kuluttua, mutta jos testeissä on mitattu etyyliglukuronidia, iloliemi saattaa näkyä virtsassa jopa 80 tunnin ajan. (MV)

#4 Miksi kuljen? (Agents)

Syitä on useita. Jos en kulkisi aamulla vessaan, kusisin sänkyyni. Jos en kulkisi kauppaan, kuolisin nälkään. Jos en kulkisi töihin (mitä en itse asiassa tee, mutta teoriassa voisin), en saisi rahaa enkä voisi kulkea oikein mihinkään. Jos taas en kulkisi harrastuksiini enkä baariin, kuolisin ehkä tylsyyteen. (MV)

#5 Onko Saaran syy, jos kympillä myy? (Alwari Tuohitorvi)

Ei, vaan syyttävä sormi osoittaa Saaran elämää ohjaileviin ja sitä kahlitseviin yhteiskunnallisiin rakenteisiin ja korttelin pikkunilkkiparittajaan. (TY)

2Lenin

#6 Onko se Lenin? (Tuula Amberla)

Kyllä, se todella on Lenin. V.I. livahti mausoleumistaan ulos ja liftasi tiensä Suomeen verestääkseen muistojaan maanpakovuosiltaan. Siinä samassa tuli hurmatuksi myös muuan kansakoulunopettaja, ja huhuttiinpa myös hänen liittymisestään Rollareihin. Lenin oli kuitenkin enemmän Beatles-miehiä. (TY)

#7 Missä on mun Strömsö? (Annika Eklund)

Strömsön saari sijaitsee Raaseporissa, Suomen lounaisrannikolla. Strömsö on myös vihreän teen, villasukkien ja siniseksi maalattujen puutarhavajojen sävyttämä henkinen tila, jossa asiat “menevät niin kuin Strömsössä”. (JK)

#8 Mikä boogie? (Fintelligens)

Boogie on shuffle-rytmikuvio. Se sai alkunsa pianolla soitetusta boogie-woogie-musiikista, joka on sukua bluesille. Boogiesta on moneksi: Jacksons syytti boogieta ”siitä”, KC & the Sunshine Bandilla oli boogie-kengät ja Stevie Wonder kehotti reggae-naista boogaamaan yhäkin. Dirk Diggler taasen näki tähteyden unelmiensa romahtavan metamfetamiinin ja miesprostituution täyteisissä boogie-öissä. (SR)

#9 Kuka sinä olet? (Hector)

Santtu Reinikainen, vapaaherra. (SR)

#10 Missä se Väinö on? (J. Karjalainen)

Väinö on enimmäkseen Helsingissä ja soittaa muun muassa Tiisu-nimisessä bändissä, jota voit kuunnella tästä. (AT)

3Mensa

#11 Missä viisaaksi tullaan? (Kolmas Nainen)

Viisaus ja älykkyys ovat kaksi eri asiaa. Viisaus tarkoittaa yleensä kykyä tehdä sellaisia päätöksiä ja tekoja, jotka pitkällä aikavälillä tuottavat hyvän lopputuloksen. Älykkyys taas on arkikielessä ja psykologiassa yleisesti käytetty käsite, joka viittaa yksilön kykyyn oppia ja sopeutua. Jos koet voivasi saavuttaa älykkyystestissä paremman tuloksen kuin 98 prosenttia Suomen väestöstä, kannattaa liittyä Mensan jäseneksi. Suomen Mensa on väkilukuun suhteutettuna suurin koko maailmassa. Olemme siis todella älykäs kansa. Kolmannen Naisen olisi korkea aika nimetä kappale uudelleen Missä älykkääksi tullaan? -muotoon. Kysymykseen olisi silloin helpompi vastata. (VH)

#12 Elina, mitä mä teen? (Leevi and the Leavings)

Tylsämielinen kysymys. Elina-mitä-mä teen spirit. Ota vaikka joku lääke ja lue nettiä, jos et keksi muuta. Liity johonkin kulttiin. Ala “harrastaa” jotain uskontoa. Perusta uskonto netistä käsin. Kehitä joku riippuvuus. Lopeta syöminen. Ota vaikka tatuointi. Irrota tatuointi omin käsin. Hanki huonekasvi, hamsteri, lapsi ja lopulta tappajapython, joka syö huonekasvin, hamsterin ja lapsen elävältä. Jätä työpaikkasi ja tienaa rahaa kotoa käsin suoraan tietokoneellesi. Heitä tietokone ikkunasta ja mene ulos. Pysy ulkona ja heittäydy identiteettivarkaiden uhriksi. Katso mitä tapahtuu! (ISH)

#13 Voiko naista näin käsitellä? (Ritva Oksanen)

Ympäristöstä imetty tieto ja kokemus osoittavat, että naista toki voi käsitellä noin, mutta se ei missään nimessä kannata. (TY)

#14 Miten historiaa luetaan? (Paleface)

Matti Apusen mielestä väärin. Kuten myös yhteiskuntaoppia. (OO)

#15 Mä miksi laulan humppaa? (Antero Raimo & ovet)

Martti Servon on kertonut laulavansa humppaa, koska se on suunnattoman helppoa. Hänen mukaansa humppa voi toimia myös tulonlähteenä elinkamppailussa. (JK)

4Yyteri

#16 Milloin saavut Yyteriin? (Tapio Rautavaara)

Jos asut Helsingin Kalliossa, omistat henkilöauton, käynnistät sen nyt ja lähdet ajamaan kohti tuota Porin kaupunginosaa, josta löytyy yksi Suomen pisimmistä hiekkarannoista, saavut Google Mapsin mukaan perille reilun kolmen tunnin kuluttua. Ajomatkan pituus on hieman alle 260 kilometriä. Varaa mukaan paljon hyvää musiikkia tai muita virikkeitä, sillä alkumatkan 35 kilometrin moottoritiepätkän jälkeen Poriin ja Yyteriin vievä Valtatie 2 on maailman tylsin ja puuduttavin tie ajaa. Asiaa ei tosin ole tieteellisesti todistettu. (VH)

#17 Olisitko sittenkin halunnut palata? (Regina)

Olen viime aikoina kiinnittänyt vahvasti huomiota läheisten ihmisten reaktioihin niillä hetkillä, kun he kokevat tehneensä virheen. Usein seurauksena on vahvaa katumusta. “Minun olisi pitänyt tehdä toisin!” Itse en ole vastaavaa oikeastaan kokenut – teen parhaani ja jos se ei riitä, niin ainakaan syy ei ole omassa panoksessani. En tiedä mihin asiaan liittyen tätä minulta kysyt, mutta olen asunut useammassakin maassa ja paikassa ja nähnyt monenlaisia tilanteita, En ole kokenut polttavaa halua palata menneeseen. Eihän se koskaan olisi samanlaista muutenkaan. Vastaus kysymykseesi on siis se, että vaikka olisinkin halunnut, se olisi mahdotonta, koska se paikka, ihminen tai tilanne ei enää ole nykyaikaa, vaan mennyttä – ja täten ei enää olemassa ainakaan sellaisena kuin sen muistaisin. (AP)

#18 Haluutko mua vielä ? (Kauko Röyhkä & Riku Mattila)

En. Haluan ennemmin valtamerilaivan, oman saaren, viinitilan, Paluu tulevaisuuteen -elokuvasta tutun aikakoneen sekä röntgenkatseen. (VH)

#19 Missä olet Laila? (Scandinavian Music Group)

Laila on jo pitkään ollut eläkkeellä, asuu Tampereen Hervannassa, ostaa kioskilta kuukausittain Rumba-lehden ja on yksinkertaisesti maailman siistein isoäiti. (JK)

#20 Mikset nuku sisko pieni? (Rauli “Badding” Somerjoki)

Sisko voi kärsiä unihäiriöstä. Ne ovat yhteydessä monenlaisiin neurologisiin, psyykkisiin ja somaattisiin ongelmiin. Erityisesti Suomessa unettomuutta esiintyy usein kaamosaikana, talven pimeimpänä jaksona, jolloin vuorokausirytmiä säätelevän käpyrauhasen tuottaman melatoniinin erittyminen häiriintyy. Unihäiriötä voidaan hoitaa esimerkiksi unilääkkeillä, terapialla tai nauttimalla melatoniinia ulkoisesti. (JK)

Kuvassa ei ole puita.

Kuvassa ei ole puita.

#21 Onko saunassa puita? (Martti Servo & Napander)

Todennäköisesti ei. Toivottavasti ei. Jos kysyjä tarkoittaa puusta pilkottuja kuivia klapeja, joita syötetään kiukaanpesään tulta ylläpitämään, niin ne ovat puuta, mutta eivät puita. (TP)

#22 Mikä janon sammuttaa? (Taikapeli)

Yleisin janonsammuttaja on vesi. Esimerkiksi kahvi ja alkoholi kuivattavat elimistöä ja siten pikemminkin lisäävät kuin vähentävät janontunnetta. Sokeriset virvoitusjuomat, kuten limonadi, saattavat sammuttaa janon hetkellisesti, mutta niiden säännöllistä käyttöä ei suositella. (MV)

#23 Miten ois? (Antti Tuisku)

Ei nyt, kulta, mun päätä särkee. (JI)

#24 Miten pelko lähtee? (Jore Marjaranta)

Pelko pysyy, kohde vain vaihtuu. Tunne ei lähde kohtaamalla sen aiheuttajaa, koska todellisuus osoittautuu usein kammottavammaksi kuin uskalsitkaan kuvitella. Pelon varsinainen “tuottaja” olet sinä itse, etkä pääse itseäsi pakoon mitenkään. Jos tahdot päästä pelosta 100-prosenttisen varmasti eroon, kuole. Jos et halua vielä kuolla, sinun kannattaa kohdistaa pelko esimerkiksi eksoottisiin eläimiin, joita et koskaan näe. Itse pelkään esimerkiksi elämää, vettä, ruokaa, ihmisiä, itseäni ja valoa, mutta olen oppinut näiden pelkojen kanssa olemaan. (ISH)

#25 Mitä miehen tulee olla? (Suurlähettiläät)

Nainen, eläin, kasvi, tietokone, sieni, avaruusolio, saatana, Jeesus, Elvis. (ISH)
9Sun

#26 Kuka uskoo aurinkoon? (Woude)

Kysymys on irrelevantti. Aurinko ei ole uskon asia vaan tosiasia. Aurinko on spektriluokan G2V tähti, joka mahdollistaa kaiken elämän maapallolla ja on siten varsin todellisessa mielessä ainoa luoja, jonka planeettamme ihmiset ovat koskaan tunteneet. CMX-albumin Aurinko tosiasiallisuudesta kiistellään vielä. (SR)

#27 Voi hyvä luoja mitä nyt? (YUP)

Tähän aikaan vuodesta kysymys tulisi kyllä muotoilla: “TAIVAS VARJELE MIKÄ SIELTÄ TULEE?” Ja vastaus on tietysti: maali. (JJ)

#28 Mikä meitä vaivaa? (Absoluuttinen nollapiste)

Italialainen Stefano Mei voitti 10 000 metrin juoksun Euroopan mestaruuden hienolla 250 metrin kirillä. Merkittävin vaiva, joka estää miestä haastamasta Afrikan kilometrinnielijöitä Moskovan MM-kisoissa, lienee ikä. Hän nimittäin otti voittonsa Stuttgartissa vuonna 1986. (TP)

#29 Mikä estää sua? (Kauko Röyhkä)

Kunnianhimon ja itsevarmuuden puute, pelkuruus, saamattomuus, laiskuus, korkea veroaste, epäonnistumisen ja vetoketju auki julkisella paikalla esiintymisen kammo, häpeä ja morkkis. (JJ)

#30 Missä muruseni on? (Jenni Vartiainen)

Pienehkö Muru-ravintola sijaitsee Helsingissä osoitteessa Fredrikinkatu 41.

Murunen

Ravintola kutsuu työntekijöitään ”murusiksi”. Jenni Vartiaisen omistusosuudesta ravintolassa Nuorgamilla ei ollut varmaa tietoa jutun mennessä painoon. (SR)