2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#51 Missy Elliott – Get Ur Freak On (2001)

Kuvateksti.

Missy Elliott – pipi.

Kovat tyypit tekevät avantgardea. Kaikkein kovimmat tyypit tekevät avantgardea, joka saa valtavirran tarkistamaan suuntaansa.

“Holla!”

Princen kasarilähipiirillä oli termi johtajansa vinoimmille tempauksille: sickness. Esimerkiksi Raspberry Beret’n videon selittämätön yskänkohtaus on puhdasta sicknessiä. Samoin se, kun kaveri päättää, että eihän tämä When Doves Cry mitään bassoa kaipaa.

Sicknessiä ei voi kuitata pelkäksi sisäpiirihuumoriksi tai erikoisuudentavoitteluksi. Se on itseluottamuksensa lakipisteessä keikkuvan artistin ominaisuus. Sickness on hedelmällistä hybristä – sen vallassa yksilö on niin varma näkemyksestään, että ei osaa pelätä sen poikkeavan yleisesti hyväksytystä.

Missy Elliott ja Tim “Timbaland” Mosley touhusivat muutaman vuoden aivan tajuttomassa sickness-kuumeessa. Mikään rytmi, soundi tai älähdys ei ollut liian sairas päätyäkseen levylle. Missyn ja Timbalandin vetovoima oli niin ehdoton, että se pakotti valtavirran muuttamaan uomaansa. Niinpä edes Get Ur Freak On, joka on hyvin omituinen musiikkiesitys, ei kuulosta enää täysin ainutlaatuiselta.

Sickness on siis tarttunut, mutta tuskin ketkään muut pystyisivät vieläkään keittämään kasaan tasan tällaista soppaa: bhangra-rytmi, kalsea detroitsyna ja Missyn verbaalivoimistelut, jotka ovat enemmän velkaa Spike Jonesin musiikilliselle komiikalle kuin diivaperinteelle. Tämä on luultavasti sitä luovuutta, josta niin kovin puhutaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Missy Elliott – Get Ur Freak On (ohj. Dave Meyers)

Bonus!

Missy Elliottilta äänestettiin myös kappaleita Lick Shots ja Work It.