Kahdeksan levy-yhtiötä, joita kannattaa seurata juuri nyt – osa 4

Minä olen Flow’n ja Seduloiden leikkauspiste.

Levy-yhtiösarjamme päätösosa esittelee vanhan mantereen kiinnostavimman uusdiskoyhtiön ja kotimaamme vanhan pääkaupungin kiinnostavimman vinyylijulkaisijan.

Permanent Vacation

MIKÄ

Permanent Vacation on pukannut diskoa ja housea ulos vuodesta 2006 – sen jälkeen kun perustajat Tom Bioly ja Benjamin Fröhlich tapasivat Biolyn pitämässä levykaupassa. Uusdiskon nousu alkoi tästä Aeroplanen ja Kathy Diamondin singlejen myötä. Odotusten vastaisesti se on osannut jopa säilyttää asemansa skenessä. Müncheniläispulju luottaa hyvään mieleen, siihen että musiikki on hyvää kun ihmiset hymyilevät ja tanssivat sen tahtiin. Yhtiön kaikkia julkaisuja sävyttää lämmin äänimaailma sekä letkeä ja hyväntuulinen olotila. Lyhyesti sanottuna: ikuinen loma.

MITÄ

TensnakeJohn TalabotAzari & III.

KUUNTELE AINAKIN NÄMÄ

Midnight MagicBeam Me Up 12” (2010)
Diskosuosikiksi nousi Beam Me Upin Jacques Renault -remix, joka säilytti alkuperäisen 70-lukulaisen grooven mutta täydellisti sen nopeammalla temmolla ja eteerisellä kaiulla.

Black Van feat. Holy Ghost!Moments of Excellence (Remixes) 12” (2011)
Aina ei tarvitse nopeuttaa. Aeroplanen lähes reggaemaisen hidas poljento ja Holy Ghost! muuttavat hyvän houseraidan oikeaksi lauluksi.

John TalabotƒIN (2012)
Kokopitkiä harvoin julkaisevan yhtiön paras sellainen. ƒIN on tämän vuoden keinuttavimpia levyjä ja Destiny parhaita kappaleita.

KULTTUURITEKO

Nuori ja kapea-alainen levy edistää kulttuuria melko suppealla sektorilla, mutta lähes jokainen yökerhossa viimeisen parin vuoden aikana käynyt jo tunnistaa Coma Catin. Uusdiskon saaminen jopa seduloihin asti on kulttuuriteko jos mikä.

#1: Myös John Talabotin Destiny-biisillä vieraileva Pional on levyttänyt Permanent Vacationille.

#2: Antony and the Campin What I Like -kappaletta samplaava Tensnaken Coma Cat räjäytti potin Permanent Vacationin osalta. (Niko Vartiainen)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Svart Records

MIKÄ

Turussa vuonna 2009 perustettu Svart Records on Suomessa analogisen musiikin ja formaattien sanansaattaja. Lähinnä raskaampaan musiikkiin ja vinyyleihin erikoistuneen yhtiön voi mainita hyvällä omallatunnolla jo Ektron ja Fonalin kaltaisten instituutioiden ohessa. Ektro-bändeistä Svart onkin julkaissut niin Circleä kuin Jussi Lehtisalon taannoisen Rotta-soololevyn. Kotimaisten bändien lisäksi Svart on julkaissut Killing Joken ja Pentagramin kaltaisen klassikkobändien vinyylejä. Yleiseltä näyttää myös käytäntö myös käytäntö, että Svart vastaa jonkin toisen yhtiön julkaiseman albumin vinyylijulkaisusta, kuten Olavi Uusivirran ja Mirel Wagnerin tapauksissa.

MITÄ

Seremonia, BeheritReverend BizarreJess & The Ancient Ones, Jussi Lehtisalo, Slussenanalys

MITÄ JULKAISUJA

Sähkö-Isku: Sata kaljaa 12” (2012)
Päällekäyvää kirkumista, kolkkoja rumpukoneita ja supernaiivia teinikapinaa tihkuva Sähkö-Isku tuntuu jääneen Punk in Finland -foorumin tarkimmin varjelluksi salaisuudeksi. Vielä kun toukokuussa ilmestyneestä kolmen oivallisen biisin ep:stä osaisi päättää, vanheneeko vitsi äkkiä vai onko kyseessä uusromantiikkaan hurahtanut Ladytron helvetin seitsemännen piirin saastaisimmalta roskalavalta.

Jess & The Ancient Ones: Jess & The Ancient Ones (2012)
Kuopiolaisbändin toukokuussa julkaistu debyytti on autenttisimmasta päästä suomalaista occultrockia ihmismuistiin. Jex Thothiin mielen vievän solisti Jessin johtaman bändin debyytti on nostalgiaa Vesimiehen aikaan ja brittiheviin. Sen polveilevien riffien ytimenä soivat 70-luvun taitteen höyryisin psykedelia ja esoteerisimmat varhaishevibändit.

KULTTUURITEKO

Svart Records on omien marginaalijulkaisujensa lisäksi noussut Suomen viralliseksi vinyylireissue-yhtiöksi, mikä on arvokkaimmasta päästä kulttuurityötä nyky-Suomessa. Jo tässä vaiheessa loppuunmyytyjen harvinaisuuksien ehtymättömästä laarista on pelastettu levyjä niin Kollaa kestäältäLamaltaMana manaltaRytmihäiriöltä, Mustalta paraatilta kuin CMX:n hc-kausiltakin. Lisäksi Svart on prässännyt vinyylille muun muassa Liekin Korpin  ja Trio Niskalaukausta.

#1: “Sata kaljaa / Mä en välitä mistään mitään / Sata kaljaa /Mä paan mun suustani sisään”

#2: Kiitos Svartin, Kollaa kestään essentiaalia Jäähyväiset aseille -täyspitkää saa taas vinyylimuodossa. Sen kunniaksi ehkä paras ikinä suomeksi levytetty Magazine-cover. (Oskari Onninen)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!