Popklassikot 1997

#17 DJ Shadow – Organ Donor (Extended Overhaul)

Hei, mä löysin sen breikin eka!

Hei, mä löysin sen breikin eka!

Endtroducingia kuunnellessa tuli usein olo kuin salakuuntelisi jonkun muun valveunta, sitä hetkeä nukkumisen ja unien maailman säälittä tieltään pyyhkäisevän heräämisen välillä. Tämä tunne korostui kahdessa kappaleessa, joista kumpikin nojasi vahvasti 1970-luvun eurooppalaiseen musiikkiin sen ajan amerikkalaisen soulin tai funkin sijaan.

Midnight in a Perfect World lainasi tietenkin Pekka Pohjolan kappaletta The Madness Subsides.

Organ Donor nojaa Giorgio Moroderin Tearsiin. Molemmat kappaleet ovat uneliaita tavalla, joka tuntui vallankumoukselliselta siinä kontekstissa, jossa DJ Shadow, eli Josh Davis, levareitaan pyöritteli, eli hurjaa vauhtia valtavirtaistuva hip hop -kulttuuri.

Mielleyhtymät veivät alueille, joita ei usein siihen aikaan räpissä vastaan tullut: proge, 1960- ja 1970-lukujen italialainen pehmoporno sekä muut eksploitaatioelokuvien soundtrackit…  

Muistan, että DJ Shadowia tituleerattiin milloin samplerin, milloin levarin Jimi Hendrixiksi. En ole varma onko vertauksessa mitään järkeä vai pitäisikö tässä kohtaa jalkauttaa joku soinismi, johon kuuluvat puutarhan antimet.

Organ Donor on etupäässä tunnelmapala ja nerokas osoitus siitä kuinka paljon voi tehdä vähällä: haitsu, snare, basari rummuissa, bassosyna, levari, maksimissaan puolen tusinaa erilaista urkuriffiä, joita soittamalla tai soittamatta jättämällä luodaan sävellys.

Se ilmentää myös heikkoutta, joka liittyy sekä sen ilmestymisaikaan että siihen ihmistyyppiin, jota Shadow niin hienosti edusti. Kappaleen puhesamplet ovat sen nimestä huolimatta irtonaisia eikä niiden puuttuminen heikentäisi esitystä millään tavalla. Mutta jos on viettänyt nuoruutensa kirpparien ja levykauppojen kellareissa hometta hengittäen, on tullut ostettua lukuisia puhelevyjä pohjalta “tästä vois löytyä joku hyvä sämple”…

Niistä puhesämpleistä meni maku viimeistään vuosituhanne vaihteessa. Annoin kaikki omani pois. Sinne menivät vinyylille painetut kielikurssit, saksankieliset auskultaationeuvoja lääkäreille tarjoavat levyt sekä Herman Hessen äänikirjat, Todor Zhivkovin puhe Bulgarian 1300-vuotisjuhlan kunniaksi… Ja monet muut.

Hal Lindseyn The 1980s: Countdown to Armageddonista en kyllä aio luopua.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Jos haluat tyhmentää itseäsi 27 minuutin ajan, niin nauti tästä Amerikan Jouko Pihosta. “Yesterday’s prophecies, today’s headlines!”

http://www.youtube.com/watch?v=qftbVGdqhls