Popklassikot 1997

#12 Cornershop – Brimful of Asha

Norman Cookin kultasormi langetti Cornershopin ylle yhden hitin ihmeen kirouksen.

Norman Cookin kultasormi langetti Cornershopin ylle yhden hitin ihmeen kirouksen.

Brimful of Asha -single on brittiyhtye Cornershopille ja sen keulakuvalle Tjinder Singhille taakka, josta he eivät pääse koskaan eroon.

“Jos joku olisi sanonut: ‘Okei, teitte Brimful of Ashan, tehkää nyt levyllinen samanlaisia kappaleita’, emme olisi pystyneet siihen. Emme olisi halunneetkaan tehdä niin. Se olisi ollut vihonviimeinen tavoite, johon olisimme halunneet pyrkiä”, Singh totesi vuonna 2010 The Quietus -verkkojulkaisun haastattelussa.

Tuo yksittäinen sitaatti kuvastaa Cornershopin ongelmallista suhdetta suurimpaan hittiinsä. Se on jättänyt varjoonsa kaikki muut yhtyeen tekemiset. Yhtyeen kannalta surullista kappaleen jättimenestyksessä on, että sen edellytyksenä oli Norman Cookin eli Fatboy Slimin kultainen kosketus.

Kun Brimful of Asha julkaistiin, se jäi Briteissä sinkkulistan sijalle 60. Mutta kun vuonna 1998 Cook remixasi kappaleen, se ponnahti brittilistan kärkeen. Big beat -huuma oli silloin Briteissä kuumimmillaan. Ei siis mikään ihme, että genren tunnetuimman nimen lisäämät kolisevat rummut riittivät nostamaan puolituntemattoman indiebändin kaikkien huulille.

Traagisinta Brimful of Ashan menestyksessä on, että se on varastanut huomion yhtyeen vuonna 1997 ilmestyneeltä erinomaiselta When I Was Born for the 7th Time -albumilta. Singhin ja Dan The Automatorin tuottama levy on omalaatuinen ja mielikuvituksekas sekoitus tanssimusiikkia ja kitarapoppia. Albumikokonaisuudessa Brimful of Asha on vain yksinkertainen renkutus, jossa ei ole puoliakaan siitä musiikillisesta kunnianhimosta, mitä levyn muut kappaleet säteilevät.

Brimful of Ashan menestyksestä seurasi myös krapula. Cornershop kärsi sitä viitisen vuotta ennen kuin palasi Handcream for a Generation -albumillaan vasta vuonna 2002.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Tässä Norman Cookin remix, joka nosti Cornershopin listakärkeen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!