Popklassikot 1992

#6 Ice Cube – It Was a Good Day

Tarua vai totta? Ketä kiinnostaa?

Public Enemyn Chuck D:n heitto räpistä mustan Amerikan uutiskanavana oli virtuoositason retoriikkaa. En tiedä heijasteliko se vallitsevaa suhtautumista räppiin vai vaikuttiko se siihen, mutta siitä lähtien, kun hip hop-kulttuuri alkoi suoltaa muunkinlaista lyriikkaa kuin Rapper’s Delightin hölynpöly, taipumus on ollut pitää tekstejä omaelämänkerrallisina.

Tämä taipumus korostuu erityisesti gangsta räpin kohdalla.

Artistit korostavat rajua menneisyyttään ja fanit spekuloivat keepin’ it real -tyylisten käsitteiden parissa, vaikka lienee aika selvää, että keskiverto gangstaräppistaran body count on pyöreä nolla. Onneksi fanien kohdalla kyseessä on kuitenkin aika pinnalliseksi jäävä ghetto-larppaus, sillä jos jengi ottaisi homman totissaan, PCP-päissään tyttöystävänsä tappanut ja syönyt Big Lurch olisi varmasti genren legenda. Keepin’ it real.

Gangstaräppärit ovat oman aikansa enttejä tai örkkejä, katsantokannasta riippuen, ja oikeassa elämässä huomattavasti suurempi osa on kuollut luoteihin kuin niillä tappanut.

Koomisimmat faktan ja fiktion rajamaita kartoittavat kiemurat on kuitenkin provosoinut Ice Cuben It Was a Good Day. Tekstinä se on hieno yhdistelmä esteettistä vastarannankiiskeilyä ja kantaaottavuutta.

Donovan Strain pisti pyörän pyörimään tammikuussa tällä varjo-Pulitzerin arvoisella tutkivan kansalaisjournalismin urotyöllä, jossa hän tuli lyriikkalappu kädessään historian alkuhämäriin sukellettuaan siihen tulokseen, että Ice Cuben hyvä päivä oli tammikuun 20. päivä vuonna 1992. Linkkiin kannattaa tutustua ja ottaa oppia. Näin ollaan internetissä, like a boss.

Tätä kaksikymmentä vuotta ihmiskunnan kollektiivisessa alitajunnassa tinnituksen lailla inissyttä kysymystä ei kuitenkaan saatu selvitettyä näin helposti…

Käyttäjä Mike B. tuli myöhemmin tammikuussa siihen tulokseen, että Strainin hakulaitteiden saatavuutta koskeva informaatio oli väärää, eli tämän tiedon perusteella eliminoidut päivämäärät tulisi ottaa uudelleen tarkasteluun. Mike B. teki juuri näin ja päätyi tulokseen, jossa marraskuun 30. päivä vuonna 1988 oli Ice Cuben hyvä päivä.

Kun Ice Cubelta itseltään kysyttiin mistä päivästä hän kirjoitti klassikkokappaleessaan, vastaus oli, ”Nice try.”

Mitä faktaan ja fiktioon tulee niin luulisi, että viimeistään viimeisten värssyjen kohdalla osaisi luopua ajtuksesta, että kyseessä on tositarina.

”Even saw the lights of the Goodyear Blimp
And it read Ice Cube’s a pimp
Drunk as hell but no throwing up
Half way home and my pager still blowing up
Today I didn’t even have to use my A.K.
I got to say it was a good day”

Se, että Goodyearin ilmalaivassa lukisi Ice Cube is a pimp! tuntuu todennäköisemmältä kuin se, että mies olisi joskus käyttänyt konetuliasetta muuhun kuin maalitauluun ampumiseen, jos siihenkään.

Tämän oman genren paradigmoja rikkoneen fiilistelytauon jälkeen biisi kuitenkin loppuu tavalla, joka siirtää loistavan Predator-levyn takaisin väkivaltaviihderaiteilleen.

”Hey wait, wait a minute fool
Stop the shit
What the fuck am I thinking about?”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!