Popklassikot 1992

#3 Dr. Dre – Nuthin’ But a G Thang

Arkistojen aarteita: kuva Dren ja Snoop Doggin hakemuksesta The Black Laurel and Hardy -elokuvan pääosiin.

Tapahtuu Los Angelesissa 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa.

Kansalaisoikeusliikettä ja rotuerottelun lakkauttamista seurannut mustien amerikkalaisten aseman koheneminen törmää seinään.

Piilorasistinen asuntopolitiikka työntää mustat ghettoihin, joissa leviävä crack-epidemia pudottaa yhteisöt polvilleen. Globalisaatio vie afroamerikkalaisten työt; he ovat valkoista väestöä useammin työttömiä ja saavat samasta työstä reilusti huonompaa palkkaa.

Mediassa nuoret mustat miehet esitetään useimmiten kasvottomina, väkivaltaisina petoina, jotka ovat vaaraksi kunnon ihmisille. Tämän kuvaston avulla Ronald Reagan onnistuu myymään kansalle ”sodan huumeita vastaan”, joka on käytännössä sota mustia vastaan. Esimerkiksi mustien yhteisöissä leviävän crack-kokaiinin hallussapidosta saa uuden lain mukaan satakertaisen tuomion valkoisten juppien suosimaan jauhekokaiiniin verrattuna.

Poliisit pahoinpitelevät Rodney Kingin vuonna 1991, mutta pääsevät rangaistuksetta, mikä aiheuttaa Los Angelesissa valtaisat mellakat. Jengisodat riehuvat kaupungissa. John Singletonin Boyz N the Hood tuo samana vuonna L.A:n kuumana kiehuvan painekeittimen yleisön nähtäville myös Suomessa.

N.W.A. on suoraa tämän kehityskulun heijastumaa ja reaktiota siihen. Vihaisen uuden ajan funkin muotoon puettu taisteluhuuto epäreiluun osaansa turhautuneelta kansanosalta, jolla ei ole juuri muita keinoja saada ääntään esiin.

Mutta viha ja turhaumat syövät miestä.

Ei siis liene ihme, että N.W.A:n hajottua vuonna 1991 Dr. Dre halusi vaihtaa edes hetkeksi vähän pienemmän pykälän silmään; polttaa jointteja, käydä puutarhajuhlissa, kruisailla amerikkalaisilla avoautoilla ja vokotella vastakkaisen sukupuolen edustajia. Keskittyä niihin ghettoelämän puoliin, jotka antavat ghetoissa asuville nuorille miehille syitä elää ja jopa nauttia siitä.

Ja niin syntyi Nuthin’ But a G Thang. Samoihin aikoihin vapaalle vaihtoi myös vanha bändikaveri – ja silloinen vihamies – Ice Cube, jonka popklassikkolistallamme kuutostilan napannut It Was a Good Day on enemmän tai vähemmän Dren kappaleen sisarteos.

Kappaleen lämpimämpiin – uskaltaisinko sanoa suorastaan onnellisempiin – sävyihin vaikutti ratkaisevasti myös se, että vuosia Los Angelesin köyhiä alueita terrorisoineessa Crips– ja Bloods-jengien sodassa oli saavutettu aselepo, joka teki kaupungista huomattavasti turvallisemman ja viihtyisämmän paikan elää.

Puoli vuotta aiemmin ilmestynyt Dr. Dren ensimmäinen soolosingle Deep Cover kuulosti vielä verrattain tyypilliseltä aikakauden katurapilta, joka oli vieläpä velkaa itärannikon soundille. Sen perusteella kukaan ei liene odottanut aivan tätä – erästä maailmanhistorian innovatiivisimmista, tunnistettavimmista ja hienoimmista hiphop-kappaleista.

Vaikka g-funkin alkuperästä on taitettu tavalliseen tapaan peistä, käytännössä se syntyi  Nuthin’ But a G Thangin julkaisun yhteydessä.

Kappale ei tietenkään olisi mitä se on ilman Snoop Doggy Dogg -nimisen nuoren gentlemannin läsnäoloa. Snoopin raukeasti venyttelevä drawl tarjosi parhaan mahdollisen vastinparin Dren auringonpolttamille melodioille ja raukean uhkaaville biiteille. Kappale oli Deep Coverilla debyyttinsä tehneen nykyisen herra Lionin läpimurto; tämän jälkeen yhdellekään räppinsä tuntevalle ei ollut epäselvää, kuka oli se etäisesti hintelää rottaa muistuttava teini, jonka Dr. Dre oli ottanut siipiensä suojiin.

Kappale sisältää erään popmusiikin historian ihanimmista, puhtaan narkoottisista äänistä, jonka tenho ei tunnu laantuvan koskaan. Puhun tietenkin Dren sooluran alkuvaiheen ja koko genren tavaramerkiksi muodostuneesta g-funk-ujelluksesta, jonka kappaleessa kuultava versio herättää estyneimmässäkin kuulijassa välittömän halun ryystää ginimehua toisensa perään ja naida ryskyttää jatsitupakka huulessa lowrider-auton takapenkillä kuin huomista ei olisi.

En tiedä teistä, mutta minusta se kuulostaa parahultaiselta kesäpäivän suunnitelmalta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!