Viimeiset virret

Last.fm-muistoja by Niko Vartiainen

Lastfm

Olen ollut Last.fm-palvelun käyttäjä jo yli kahdeksan vuoden ajan, enkä näe lopettavani sitä pitkään aikaan. Kasvoin suoraan mp3-aikaan, enkä ole enää vuoden 2005 jälkeen juurikaan kuunnellut cd-levyjä, vaikka olen niitä vielä viime vuosiin asti ostanutkin. Jostakin sisäisiä mielihaluja tyydyttäneestä syystä on ollut paljon nautittavampaa päästä nauttimaan kuuntelutottumusteni tilastoinnista ja soittokertojen tarkkailusta.

Varsinkin nuorempana olin hyvin pedantti palvelun suhteen ja pyrin lataamaan sinne mahdollisimman tarkasti myös iPodilla tai muulla kannettavalla laitteella kuunnellut kappaleet. Samalla nälvin puolivitsillä joitakuita kavereitani, jotka saattoivat jättää tietokoneensa päälle yön ajaksi ja musiikin äänettömälle toistumaan niin, että – hui olkoon – palveluun pääsi satoja ”kuuntelemattomia” merkintöjä. Sehän oli silkkaa kusetusta!

Sittemmin olen hellittänyt neuroottisissa tavoissani. Ajan mittaan myös kuuntelumääräni ovat vähentyneet merkittävästi. Vielä lukiossa ollessani saatoin paukuttaa keskimäärin 700 kuuntelukertaa – aitoa sellaista! – viikossa, kun nykyään hyvänä viikkona kuunteluiden määrä nousee jonnekin 150:n tienoille. Se on seurausta sekä musiikin kuuntelun että kotona oleskelun vähenemisestä ja siitä, että musiikkia tulee nykyään enenevissä määrin kuunneltua tietokoneen tai puhelimen lisäksi myös muilta välineiltä.

Luontevaa muutosta on myös se, että nykyään eniten toistetut kappaleet keräävät korkeintaan 20–30 soittokertaa koko ”tehosoittonsa” aikana. (Tällä listalla esiintyvä Wolf Paraden biisi on kerännyt tililleni 290 soittoa.) Vertailun vuoksi viimeisen vuoden aikana olen kuunnellut eniten Boards of Canadaa, jonka kappaleet ovat saanut kasaan kelvolliset 232 kuuntelua. Vuonna 2006 saatoin kuunnella viikossa saman verran Belle and Sebastianin kappaleita.

Tätä soittolistaa muodostaessani palasin pedantimpiin tapoihini. Tiistain 28. kesäkuuta 2005 ja sunnuntain 3. marraskuuta 2013 välille mahtuu 3 051 päivää, joiden aikana tililleni on kertynyt noin 172 600 soittokertaa. Sille välille mahtuu paljon aikaa ja musiikkia. Olen tuona aikana käynyt lukion ja viisi vuotta yliopistoa ja asunut kuudella eri paikkakunnalla. Kesällä 2005 olin 15-vuotias ja Siilinjärvellä, nyt olen pian 24-vuotias ja Pekingissä. Musiikki on kulkenut mukana koko ajan, ja turhantarkan arkistointini vuoksi pääsen halutessani virkistämään auditiivis-tilallista muistiani CBS Interactiven omistaman datapilven kautta. Tämä soittolista koostuukin pilveen talletetuista palasista ja oman pääni sisältämistä muistikuvista.

Päätin ryhtyä tarkastelemaan kuunteluhistoriaani yksittäisten viitepisteiden avulla ja muodostaa niiden kautta soittolistan. Siispä seuraavat 20 kappaletta on valittu naurettavankin jäykästi ja järjestelmällisesti. Jaoin tuon 3 051 päivän mittaisen aikajanan 19 yhtä pitkään, noin 160 ja puolen päivän mittaiseen osaan, ja katsoin mitä kappaleita noiden osien alku- ja päätepisteiksi osuneilla päivämäärillä oli kuunneltu. Aikamatka kulkee ensin kesäkuusta 2005 joulukuun alkuun 2005, siitä vuoden 2006 toukokuun puoliväliin, ja siitä tasatahtia aina viime viikon sunnuntaihin asti. Jokaiselta päivältä on valittu yksi kappale, paitsi silloin, jos päivälle ei kertynyt soittokertoja, jolloin siirryin lähimpään päivämäärään. Järjetöntäkö? Ehkä. Työlästäkö? Kyllä vain. (Jos osaisin vähääkään ohjelmoida, olisi koko urakka varmaankin sujunut keveämmin.) Suositeltavaa? Miksi ei?

Tämä soittolista ei ole välttämättä kovin koherenttia kuunneltavaa, mutta joitakin piirteitä siitä helposti havaitsee. Sen sisältämät kappaleet ovat pääsääntöisesti viimeisen kahdeksan vuoden ajalta ja ovat olleet julkaisunsa aikoihin melko tuoreita. Painopiste on ulkomaisessa musiikissa ja niin kutsutussa Pitchfork-indiessä – tyylilaji, jota myönnän seuranneeni melko tarkasti viime vuodet.

Tämän listan kappaleet on kenties poimittu kömpelöllä metodilla, mutta silti sen joukosta löytyvät samanlaiset ilon (David Bowie, Serge Gainsbourg) ja rakkauden (The Walkmen, Hot Chip) hetket kuin muiltakin soittolistoilta, jotka tunnetiloista väsäisin. Biisit kulkevat kesän lämmöstä (Air France, Panda Bear, Kurt Vile) talvikuukausien introverttiin tutkiskeluun (Burial, Tim Hecker, Leonard Cohen) ja moneen muuhun paikkaan. Moniin kappaleisiin liittyy rakkaita muistoja, kuten Good Weekendin huutamiseen teini-ikäisenä kotibileissä, joulukuu 2008 The Walkmenin soidessa tai viime vapun viettäminen Sea Sex and Sunin soidessa taustalla. Toisaalta menetelmäni mekaanisuuden vuoksi mukaan valikoitui myös vähemmän elävästi aivokuoreen jääneitä kappaleita, kuten Fiery Furnacesin I’m Waiting to Know You tai Hyperdub-levy-yhtiön kokoelmalta löytyvä Burialin Fostercare, joka ei suurimmaksi suosikikseni William Bevanin tuotannosta nouse.

Kenties olisin halunnut päättää nykyisen olinpaikkani vuoksi soittolistan tähän kiinalaiseen korvamatoon, mutta tällä kertaa se jääköön Spotifyn vuoksi bonusmateriaaliksi teille.

Last.fm-muistoja

 1. Tiistai 28. kesäkuuta 2005: Architecture in Helsinki – In Case We Die (Part 1-4)
 2. Maanantai 5. joulukuuta 2005: Wolf Parade – Dear Sons and Daughters of Hungry Ghosts
 3. Maanantai 15. toukokuuta 2006: Art Brut – Good Weekend
 4. Sunnuntai 22. lokakuuta 2006: Swan Lake – Are You Swimming in her Pools?
 5. Sunnuntai 1. huhtikuuta 2007: The Fiery Furnaces – I’m Waiting to Know You
 6. Lauantai 8. syyskuuta 2007: David Bowie – Station To Station
 7. Lauantai 16. helmikuuta 2008: Caetano Veloso – Alegria, Alegria
 8. Lauantai 26. heinäkuuta 2008: Air France – June Evenings
 9. Perjantai 2. tammikuuta 2009: The Walkmen – In The New Year
 10. Perjantai 12. kesäkuuta 2009: Panda Bear – Comfy In Nautica
 11. Torstai 19. marraskuuta 2009: Burial – Fostercare
 12. Torstai 29. huhtikuuta 2010: Pet Shop Boys – Can You Forgive Her?
 13. Torstai 7. lokakuuta 2010: Leonard Cohen – Famous Blue Raincoat
 14. Torstai 17. maaliskuuta 2011: Tim Hecker – The Piano Drop
 15. Keskiviikko 24. elokuuta 2011: Kurt Vile – Jesus Fever
 16. Tiistai 31. tammikuuta 2012: Rustie – Ultra Thizz
 17. Tiistai 10. heinäkuuta 2012: Barry Andrewsin Disko – Viime yönä
 18. Maanantai 17. joulukuuta 2012: Hot Chip – Look at Where We Are
 19. Maanantai 27. toukokuuta 2013: Serge Gainsbourg – Sea, Sex and Sun
 20. Sunnuntai 3. marraskuuta 2013: Drake – Hold On, We’re Going Home

Poimi kappaleet tästä.