Kohti Flow Festivalia!

Fiksipyörällä Siionin vuorelle – viisi olennaista Godspeed You! Black Emperorin sivuprojektia

A Silver Mt. Zion. Onnistunut ja valokuvauksellinen yhtye.

A Silver Mt. Zion. Onnistunut ja valokuvauksellinen yhtye.

Moni, joka on jossain vaiheessa viitsinyt korvaansa lotkauttaa 1990- ja 2000-lukujen taitteen populaarimusiikille, on todennäköisesti tutustunut myös kanadalaiseen Godspeed You! Black Emperoriin. Ja jos ei ole, löytää pikaisella googlauksella lukuisia selityksiä, miksi tutustuminen montrealilaisten paisutteluun on varsin suotavaa.

Siksi bändin orkestraalinen pauhu, sydäntäsärkevä melankolia, salaperäinen imago ja anarkistinen eetos tuskin kaipaavat enempää esittelyä. Siirretäänpä fokus hetkeksi maailmaan, joka rakentui kitaristien Efrim Menuckin ja Mike Moyan sekä basisti Mauro Pezzenten vuonna 1994 valaman peruskiven ympärille. Siihen kuuluu Constellation-levymerkin (joka on jalomielisesti laittanut koko kataloginsa Soundcloudiin) lisäksi kohtuullinen määrä erinäisiä sivuprojekteja – sikäli kun niitä tällä nimityksellä käy kutsuttavan.

Tämän oheistoiminnan kulta-aika näyttää sijoittuvan 2000-luvun alkuun eli samoihin vuosiin, kun Godspeed jäi vajaan kymmenen vuoden tauolle. Osa niistä jäi syvälle Montrealin undergroundiin, mutta emobändin toisen Suomen-visiitin kunniaksi Nuorgam tonki esille viisi enemmän tai vähemmän olennaista syrjähyppyä, joihin joku Efrim Menuckin, Mike Moyan, Mauro Pezzenten, viulisti Sophie Trudeaun, basisti Thierry Amarin sekä rumpalikaksikko Aidan Girtin ja Bruce Cawdronin muodostamasta ydinseitsikosta on osallistunut. Huomaa myös tarkasti laskettu samankaltaisuusprosentti!

#1 A Silver Mt. Zion

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä? Godspeedin sivuprojekteista ehkä onnistunein, tunnetuin ja vahvimmin omaa elämäänsä elänyt. Julkaissut vuodesta 2000 lähtien kuusi kokopitkää levyä ja kaksi ep:tä. Käkkäräpää Efrim Menuck perusti bändin tarkoituksenaan työstää ideoita, joita Godspeedin riveissä ei voinut toteuttaa, esimerkkinä kesken kiertueen kuolleen lemmikkikoira Wandan muistaminen. Muista Godspeed-jäsenistä mukana ovat keikkuneet Thierry Amar ja Sophie Trudeau. Heidän lisäkseen myös Aidan Girt on soittanut rumpuja muutamilla raidoilla. On nimennyt levynsä ja kappaleensa pitkin ja värikkäin sanankääntein sekä kiusannut musiikin luettelijoita nimeämällä itsensä uudelleen seitsemästi; esimerkiksi sellaiseksi hirviöksi kuin The Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band. Konsertoi Tavastialla syksyllä 2008.

Samankaltaisuus: 68 %. Siitäkin huolimatta, että A Silver Mt. Zionia halutaan pitää Godspeedina, johon on lisätty laulu, on se etenkin myöhemmillä levyillään osoittanut olevansa täysin itsenäinen bändi. Oikeastaan se on käynyt läpi paljon suuremman tyylillisen kehityksen kuin verrokkinsa, minkä takia sen diskografia on kokonaistaideteoksena kiinnostavampi. Se on ollut eräänlainen pitkä crescendo, jonka huipulla kolmen vuoden takainen Kollaps Tradixionales pauhaa rujoine kitaravalleineen. Se on jotain aivan muuta kuin kahden ensimmäisen levyn harras, slaavilainen elokuvallisuus.

ASMZ:ssä erityisintä ja parasta ovat juuri laulut. Efrim Menuckin aavistuksen epävireisessä, välillä Tom Pettyä muistuttavassa käninässä viehättää sen kirkasotsaisuus ja tunteellisuus. Hän on vahvoja kuvia maalaava romantikko, jonka raaoissa visioissa ei koskaan ole ollut turhaa pidättyväisyyttä. Ja kun pelkkä oma ääni ei riitä, otetaan tueksi vielä melskaava kuoro. Lopputuloksessa on melkoista juutalaisen kyläjuhlan henkeä, sillä uskontoa Menuck on taiteessaan auliisti viljellyt. Tämä kaikki ilmenee parhaiten neloslevyllä Horses in the Sky.

#2 Set Fire to Flames

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä? Kaksi albumia 2000-luvun alussa julkaissut neljätoistahenkinen klaani, jossa soittivat Godspeedin jäsenistä David Bryant, Bruce Cawdron, Sophie Trudeau, Mike Moya ja Aidan Girt. Äänitti kakkosalbuminsa Telegraphs in Negative/Mouths Trapped in Staticin ladossa Ontarion maaseudulla. Kolmannen levynsä hän teki yhdessä friikkifolkkareiden Jackie-O-Motherfuckerin kanssa. Se on toistaiseksi jäänyt pöytälaatikkoon.

Samankaltaisuus: 63 %. Set Fire to Flames kuulostaa useimmiten Godspeedilta diapameissa. Laahaavat viulu- ja kitarakuviot sekä pölyinen ambient ja kokonaisuuden kasassa pitävät kenttä-äänitteet muistuttavat emobändistä. Kuitenkin kappaleiden luonnosmaisuus ja aavemaisen tunnelman yleinen epämääräisyys tekevät SFTF:sta omanlaisensa. Purkautumista odottavat biisit ovat niin horroksessa, että painuvat mieluummin takaisin uneen. Jos Godspeed käytti suvantoja ohikiitävinä hengähdystaukoina, tahtoo SFTF nimenomaan nautiskella niiden pysähtyneissä hetkissä.

Molemmissa levyissä viehättää niiden unelias mystisyys. Kuin öistä kävelyä vanhassa kartanossa tietäen, ettei pelättävää ole. Silti jokainen lattialankun narahdus herättää vaistomaisen odotuksen jostain yllättävästä.

#3 HṚṢṬA

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä? Vuonna 2001 perustettu Mike Moyan kipparoima viisikko on pitänyt ilmaisunsa tiiviimpänä jo jäsenmääränsäkin puolesta. Sen kolmesta albumista kahdella mukana on myös viulisti Sophie Trudeau ja debyyttilevyllä Bruce Cawdron sekä Godspeedissä pitkään selloa soittanut Norsola Johnson. Muut jäsenensä se on koonnut Montrealin skenestä sekä Constellationille levyttäneistä artisteista. Nimi on sanskritia (lausuttaneen ”hersh-ta”), mutta ei näillä liksoilla googlattuna ilmeisesti tarkoita mitään.

Samankaltaisuus: 57 %. Hitaat tempot, määrätietoiset rakentelut, ambient-jaksot ja tavaramerkinomainen, ruuvimeisselillä soitettu sähkökitaraujellus ovat osana myös HṚṢṬAn soundia. Mutta Moyan laiskalla, välillä Thom Yorkea muistuttavalla androgyynillä äänellä lauletut kappaleet ovat tiiviimpiä ja paljon lähempänä pop-kaavaa. Välillä kirkas melodika tuo soundiin hivenen balkanilaista tunnelmaa, ja Stem Stem Electro-levyllä viittaillaan brittiläisen Canterbury-progen suuntaan. Jotain nerokasta on myös siinä, miten kolmoslevy Ghosts Will Come And Kiss Our Eyes päättyy hienoon tulkintaan Bee Geesin Holidaysta.

#4 Exhaust

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä? 2000-luvun alussa aktiivisimmillaan ollut Aidan Girtin luotsaama trio, jonka rumpusetistä, bassoklarinetista ja elektroniikasta muodostuva instrumentaatio ei ole kaikkein tavanomaisimpia. Tuloksena on kolkon urbaania, jazziin ja dubiin vivahtavaa trip-hopia. Julkaissut kolme albumia. Niistä uusin, Grenadilla Splinters ilmestyi digitaalisena omakustanteena toissa vuonna.

Samankaltaisuus: 10 %. Jos Exhaustista välttämättä haluaa etsiä joitakin tyylillisiä Godspeed-kytköksiä, löytyvät ne ehkä avarasta soundimaailmasta, synkästä pohjavireestä ja Girtin rumpujensoitosta. Muutoin tämä monotonisesta betonintuijottamisesta levottomaan breakbeat-nykimiseen säntäilevä kaupunkimatkailu muistuttaa enemmän DJ Shadow’n yksinäisimpiä hetkiä sekä Bohren & der Club of Goren kaltaista ”dark jazzia”. Jälkimmäisen tuo mieleen etenkin Gordon Kriegerin klarinetti, joka kuulostaa kutakuinkin rakennustyömaalta: yhtäällä katujyrältä, toisaalla terästä halkovalta rälläkältä.

#5 1-Speed Bike

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä? Silloin kun Aidan Girt ei soita Godspeedissä tai Exhaustissa, tulee hänestä Harry Potter -hahmolta kuulostava Bottleskup Flenkenkenmike, joka kurvaa Montrealin katuja ajoneuvonaan 1-Speed Bike. Sen seitsemällä levyllä on hassuja nimiä, kuten I’m a Pretzel on a Stealth Mission to Kill the President, mutta vain ensimmäinen niistä on julkaistu Constellationin kautta. Tämän takia suurin osa albumeista on kiven alla, mutta onneksi niistä uusin, Pashto Translator Needed löytyy Girtin omasta Bandcampista.

Samankaltaisuus: 5 %. Girtin musiikillinen fiksipyörä rullaa Exhaustiakin enemmän omilla poluillaan. Rumpukompit on useimmiten ajettu kölin ali tai vaihdettu elektronisiin, ja sotkettu epämääräisten samplejen kanssa. Hauskinta on, että Godspeedin jäsenistä ehkä kaikkein eniten keskiluokkaisen perheenisän näköinen Girt tekee itsekseen kaikkein pervointa musiikkia. Vuonna 2000 ilmestynyt debyytti Droopy Butt Begone! on nuhruista hip-hop-, house- ja breakbeat-nakutuksen dekonstruktiota, varustettuna kierolla poliittisella huumorilla. Uusimmalla levyllä meno ei pahemmin ole muuttunut. Vaan eipä tämä fillari enempää vaihteita tarvitse.

Godspeed You! Black Emperor esiintyy Flow-sununtaina 11.8. klo 18 Nokia Blue Tentissä.