2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#76 R.E.M. – Imitation of Life
 (2001)

R.E.M. – rahalle vastinetta.

Tähän ihana kuvateksti!

Muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen maailman kallein yhtye päätti tehdä hitin. Tuloksena oli upea poplaulu.

”That sugar cane that tasted good
That cinnamon, that’s Hollywood
Come on, come on
No-one can see you try”

Vuonna 2001 R.E.M. oli jo kolmannella vuosikymmenellään. Yhtyeellä oli taskussaan kaikkien aikojen kalleimmaksi väitetty 80 miljoonan dollarin levytyssopimus, mutta se oli menettänyt yhden alkuperäisjäsenistään, rumpali Bill Berryn, muutamaa vuotta aikaisemmin terveydellisten ongelmien takia.

Yhtyeellä oli myös toinen ongelma. Se ei ollut saanut Yhdysvalloissa top 40 -hittiä kuuteen vuoteen – itse asiassa ei kertaakaan ennätyskalliin sopimuksensa aikana. Vuoden 1996 New Adventures in Hi-Fi oli vielä kriitikkojen kehuma, mutta floppasi myyntiluvuiltaan. Vuoden 1998 kokeellinen Up ei innostanut sen kummemmin kriitikoita kuin ostajiakaan.

Vuonna 2001 R.E.M. päättikin pelata varman päälle. Reveal oli aurikoinen poplevy, joka palasi äänimaailmaltaan yhtyeen kymmenen vuoden takaisten menestyslevyjen, etenkin Out of Timen, äänimaailmaan.

Hienoin esimerkki tästä on levyn ensisingle Imitation of Life: viimeistään pehmeänä vellovan jousimaton ilmestyessä akustisen kitaran taustalle muutaman sekunnin intron jälkeen yhtyeen soundista mahdotonta erehtyä.

Nyt ollaan selvästi tekemässä hittiä: Stipe laulaa käyttäen koko äänialaansa ja kertosäkeeseen päästään ennen kuin kappaletta on kulunut minuuttiakaan. Koskettimilla soitettu soolo pidetään lyhyenä, ja loppupuolella kappale vielä pysäytetään hetkeksi, jotta se saadaan nostettua uuteen lentoon.

Kaikki tämä olisi turhaa, ellei Imitation of Life olisi täydellinen poplaulu, jonka kertosäettä on pakko laulaa mukana. Valehtelisin, jos väittäisin ymmärtäväni mitä Stipe yrittää laululla sanoa, mutta minulle se kuulostaa jonkinlaiselta rohkaisuviestiltä uskaltaa yrittää ja epäonnistua.

Jos maailmassa olisi oikeutta tai edes kohtuutta, Imitation of Lifen olisi pitänyt olla valtava hitti. Ja sitä se olikin muun muassa Englannissa, jossa se nousi kuudenneksi, ja Japanissa, jossa se antoi R.E.M.:lle ensimmäisen ykkössijan. Yhdysvalloissa kappale jäi kuitenkin sijalle 83.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
R.E.M. – Imitation of Life
 (ohj. Garth Jennings)

Bonus!

R.E.M.:ltä äänestettiin myös kappaletta Leaving New York.