2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#58 Cat Power – The Greatest (2006)

Kuvateksti.

Myös Chan halusi olla Dusty.

Chan in Memphis.

“Once I wanted to be the greatest
No wind or waterfall could stall me
And then came the rush of the flood
The stars at night turned deep to dust”

Monille se on Nina Simone, joillekin Elizabeth Fraser tai Tracey Thorn. Minulle naisäänistä the greatest on Chan Marshall.

Ensimmäisen kerran kuulin Marshallin tummaa, viskin ja ketjupolttamisen sävyttämää ääntä vuonna 2003 ilmestyneellä You Are Free -albumilla, joka oli jatkumoa Cat Powerin lo-fi-julkaisuille, mutta jo hieman lähestyttävämpi.

Kun omaa Chan Marshallin kaltaisen äänen ja on kotoisin Amerikan syvästä etelästä, ei ollut yllätys, että haluaa tehdä soul-levyn, oman Dusty In Memphisin. Marshall otti kitaransa ja matkasi Memphisiin vuonna 2005 äänittämään albumia paikallisten studiomuusikkolegendojen kanssa. Sessioiden tuloksena syntyi seuraavana vuonna julkaistu The Greatest -albumi, joka otti ison harppauksen Cat Powerin aiemmasta indiesoundista. Albumilta vuoden 2005 puolella julkaistu ensimmäinen single kantoi myös samaa nimeä.

Albumin kannessa roikkuvat kultaiset nyrkkeilyhanskat antaisivat ymmärtää, että The Greatest kertoisi Cassius Claysta/Muhammad Alista, mutta Marshallin mukaan laulu kumpuaa hänen sukunsa historiasta. Marshallit ovat sukupolvien ajan asuneet etelässä tehden hanttihommia eikä viinalla läträämiseltä tai mielenterveysongelmiltakaan ole säästytty. “It’s just about to stay alive and have self respect”, kommentoi Marshall eräässä tv-haastattelussa kappaleen sanomaa.

The Greatest oli Cat Powerin ensimmäinen kappale, jossa Marshallin ääni saa sovitukselta kunnolla tukea. Löytyy kaihoisia jousia ja taustakuorokin, Marshallin ääni kuitenkin vahvasti etualalla kaiken aikaa. Kappaleen hienoudesta ja ajattomuudesta kertoo paljon myös se, että se kuulostaa täydelliseltä tänäkin päivänä, toisin kuin suuri osa vuonna 2005 julkaistusta musiikista, joka on popmusiikin kiertokulussa hankalassa vaiheessa.

Jos Johnny Cash olisi elänyt muutaman vuoden pidempään, veikkaan että Rick Rubin olisi esitellyt kappaleen Cashille ja meillä olisi kappaleesta myös mustapukuisen miehen näkemys.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Cat Power – The Greatest (ohj. Adam Hall)

Bonus!

Cat Powerilta äänestettiin myös kappaletta Lived in Bars.